Wijdemeerse Webkrant

Nieuwsarchief 2017
juli t/m september

1e kwartaal 2de kwartaal juli 2017 augustus 2017 september 2017 4e kwartaal

September 2017

De Kinderboekenweek is van 4 tot en met 15 oktober. Griezelen staat dit jaar centraal onder het motto 'Gruwelijk eng!'
anaf 2 oktober a.s. rijdt de zorgambulance in onze regio voor planbare ritten zonder behoefte aan acute medische zorg.
De Stichting Viore ontving bijna 24.000 euro uit een liefdadigheidsbijeenkomst die georganiseerd werd door tennisvereniging 't Melkhuisje.
Morgen speelt het jeugdorkest de Fancy Fiddlers (viool en cello) van 16.00 tot 17.30 op Kasteel-Museum Sypesteyn in Nieuw Loosdrecht.
In het weekend van 6-8 oktober vindt in het Jagthuis voor de vijfde keer het Weekend van de Klassieke Muziek plaats.
Kunt u haken, haak dan in de bibliotheek voor het goede doel mee aan de grootste gehaakte deken ter wereld.
Op woensdag 4 oktober van 10.00-12.00 uur is in de Bibliotheek Gooi en meer vestiging Loosdrecht een Digicafé met speciale aandacht voor WhatsApp.
Aan de landelijke actie Stoptober deden de afgelopen drie jaar 150.000 mensen mee. Morgen begint 28 dagen niet roken weer.
Tientallen partijen in de regio gaan samenwerken om laaggeletterdheid en analfabetisme te bestrijden. In de regio gaat het daarbij om 12.000 inwoners.
Vanavond staat Theater Draad opnieuw in De Dillewijn in Ankeveen met hun Terugspeeltheater!
Drie maal is scheepsrecht. Op donderdag 12 oktober om 20:00 uur is in het gemeentehuis een derde avond over de herinrichting van de Oud-Loosdrechtsedijk.
Op zaterdag 14 oktober 2017 om 16:00 uur geeft het Ebonit Saxofoonkwartet een 6-plus familieconcert bij Kunst aan de Dijk in Kortenhoef.
Cor Koster voorziet dat het Plein in Nederhorst mooi wordt, maar zo dood als een pier, omdat de winkels het loodje dan hebben gelegd. OCW! Help!
Er is gestart met de versterking van de ambtelijke organisatie van Wijdemeren. Kortere lijnen, minder tussenlagen en betere omstandigheden.
Het afdelingsbestuur van de ChristenUnie heeft Esther Kaper-Hartenberg (34) voorgedragen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Dick Koster wijst Putter op besmettelijke referendavrees die rondwaart in den lande. We moeten het doen met de stembus en inspraak. Meer is er niet.
Burgemeester Ossel antwoordde op de vragen van OLib over de keuze om burgemeesters in het bestuur van gemeenschappelijke regelingen te benoemen.
Op donderdag 28 september aanstaande organiseert Viore een lezing door Jan Bert ter Steege met als thema 'Inspiratie en kou'.
Op 5 oktober begint Kunst aan de Dijk Kortenhoef het nieuwe seizoen met een prachtig pianorecital van niemand minder dan Nino Gvetadze.
Op 5 oktober geeft Dr. Ir. G.W.W. Wamelink van de Universiteit Wageningen een lezing met als titel 'Moestuintjes op Mars'.
Op 6, 7 en 8 oktober organiseren Nat.mon. en het Nat. Muziekinstrumenten Fonds voor het eerst het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten.
Putter is blij met de PVV in Prov. Staten. Het kan verkeren zei Bredero. De enige partij die aandacht schenkt aan de voornemens van GS met Wijdemeren.
Begin oktober begint Natuurmonumenten met de herstelmaatregelen in de Wijde blik en de Spiegelplas om deze plassen veiliger en mooier te maken.
De Historische Kring Loosdrecht vierde zaterdag het 45-jarig bestaan en de opening van hun nieuwe pand aan de Nieuwloodrechtsedijk.
Ria Hennis (DB) wees op de vragen die de PVV in Provinciale Staten Nood-Holland stelde over de harde lijn die gedeputeerde Van der Hoek volgt.
Het CDA wil meer boerenverstand in de politiek. In een bijeenkomst werd de politiek opgeroepen om het slechte imago van de boeren te bestrijden.
In de raad van donderdag werd gesproken over de herinrichting van de Oud Loosdrechtsedijk. Dat debat kende rare trekjes en verrassende wendingen.
Wat begon als een debatje over een overzichtelijk probleem werd ingewikkelder en ingewikkelder tot niemand het nog snapte.
De Ken Uw Dorp (KUD) koorts begint toe te slaan. Vanmorgen publiceerde de KUD-organisatie een handleiding KUD voor Dummies.
De raad van gisteren begon met benoemingen en besprak als eerste de brief van GS over de herindelingen (ARHI).
Ook Robby Israel (OLib) wil weten of de raad in mei in het collegevoorstel werd misleid door het bestuur van BSWW inzake de verwachte kosten.
Cor Koster leest in het rapport inzake de BSWW dat het collegevoorstel, waarop de raden geld voteerden voor de BSWW, incompleet en onjuist was.
Ken Uw Dorp laat weten dat er belangrijke informatie over de quiz is uitgelekt. Bram de Kloet vraagt zich vertwijfeld af of de organisatie gehackt is.
Burgemeester Freek Ossel zond de raad een brief waarin hij reageert op de brief van de gedeputeerde waarin deze aankondigt Wijdemeren op te heffen.
Henk Bast fietste eergisteren over de nieuwe brug over de Vecht. Omdat er aan de rotonde gewerkt wordt kan er nog geen auto overheen.
Op vrijdag 29 september organiseert Kasteel-Museum Sypesteyn een symposium over Hollands Porselein. Het symposium is vrij toegankelijk.
Het is de Week van het Pesten. Gisteren kwam in veel media aandacht voor het pesten. Zo ook in Editie NL op RTL4 bij het Comenius College.
Vrijdag 29 september is om 15.00 uur de opening van het Serviceplein in Bibliotheek Gooi en meer vestiging Loosdrecht.
Eric van Sauers komt op zaterdag 23 september voor de vijfde keer in het Dorpshuis in Nigtevecht met zijn nieuwste voorstelling 'De lief en leedtour'.
Natuurmonumenten wil weten of u tevreden bent over uw bezoek aan de 's-Gravelandse buitenplaatsen. Geef online anoniem uw mening.
Yvonne Siemons-Brenner uit Loosdrecht geeft Cor Lam gelijk in zijn kritiek op de plannen voor de herinrichting van de Oud Loosdrechtsedijk.
Het muziekseizoen van Het Jagthuis begint met het pianoduo Scholtes en Janssens. O.a. met de Schilderijententoonstelling van Moussorgsky.
Cor Lam uit Loosdrecht schreef een brief aan B en W en de Raad waarin hij zijn bezwaren opsomt tegen het plan voor de Oud Loosdrechtsedijk.
Leon Schouten heeft een stuk land in Kortenhoef waar hij last van rivierkreeften heeft. Het lijken molshopen, maar het zijn kreeftenholen.
Op de dag dat de weg door het centrum van Nederhorst weer geopend werd, werd de N236 voor tien dagen afgesloten. Van de regen in de drup.
De partij Onafhankelijke Liberalen van de fractie van Martin Vuyk en Robby Israel bereidt zich voor op de verkiezingen op 18 maart.
Op donderdag 21 september organiseert pioniersgroep Wijdemeren, PioWij weer een Smakelijk Gesprek met een 3-gangen maaltijd.
Rob Koedijker had lang en veel last van het revindicatiedrama dat Wijdemeren jarenlang teisterde. Hij schreef een ingezonden brief over zijn ervaringen.
Vanmiddag worden op het schoolplein van de Curtevenneschool in Kortenhoef spullen verkocht ten bate van Sint Maarten.
GS schreef dat Wijdemeren minimaal moet fuseren met Hilversum voor 2023. Dat besluit moet Wijdemeren voor 7 november a.s. nemen.
De website van het vrijwilligerswerk wordt samengevoegd met die van De Appelboom.
Bij de start van de verkoop van de woningen in De Porseleinhaven zijn circa 40 inschrijvingen voor de woningen ontvangen.
Afgelopen week ontdekten de boswachter van het Naardermeer verse graafsporen van een das midden in een veenmosrietland.
Woensdag 20 september in de bibliotheek in Loosdrecht een themaochtend met de training herkennen en omgaan met dementie.
Op dinsdag 19 september houdt Dorpsbelangen de maandelijkse openbare ledenvergadering in Het Spieghelhuys in Nederhorst.
Bij het Kursusprojekt Loosdrecht zijn nog plaatsen vrij voor kursussen die binnenkort starten.
Prof. Dr. Hans Bossert deed onderzoek naar de problemen bij het tot standkomen van de BSWW, de gezamenlijke belastingheffing en -inning.
Tussen de rotondes gaat de Oud Loosdrechtsedijk van oktober tot half mei volgend jaar dicht. De rotondes zelf worden ook aangepakt.
Op 22, 23 en 24 september wordt op de Porseleinhaven het Tweede Loosdrechts Dijkfestival georganiseerd door de Stichting Sloep.
Op 17 september organiseert de OSG i.s.m. VUvereniging een Nescio-lezing/koffieconcert in het Oude kerkje aan de Dijk in Kortenhoef.
Op Fort Kijkuit in Kortenhoef heeft Natuurmonumenten de kazemat ingericht voor overwintering van baardvleermuizen van oktober tot april.
Martin Vuyk (O-Lib) wijst erop dat het college nu de ambtswoning van de burgemeester verkoopt volgens de door hem voorgestelde open procedure.
Om meer gezond boerenverstand in de politiek te krijgen organiseert het CDA een discussiebijeenkomst voor boeren en politici op 18 september.
Het muziekseizoen van Het Jagthuis begint met het pianoduo Scholtes en Janssens. O.a. met de Schilderijententoonstelling van Moussorgsky.
De website Boodschappenspot.nl zocht uit hoe het in Wijdemeren zit met het online bestellen van boodschappen en de bezorging daarvan.
Jan Rot houdt op zaterdag 16 september de stemming erin met zomerhits van toen en nu, samen met Marjolein Meijers en Jan van der Meij.
Patrick Kreuning reageert erg breed op het stuk over programmeren voor alle kinderen op school. Over vreemde talen, installeren van software en meer.
Gisteravond kwam de heer 't Hardt inspreken over een bouwplan in Nieuw Loosdrecht. Uit die inspraak bleek de communicatie met bewoners slecht.
Tante Truus, de varkensmoeder, en haar biggen scharrelen nog heerlijk rond langs de Kwakel in Kortenhoef.
In de politiek roept men dat alle kinderen moeten leren programmeren. Dat staat heel modern, maar het is echt verspilling van tijd en geld.
Informatie en uitwisseling van ervaringen van ouders van pubers tijdens de cursus 'Omgaan met pubers'.
De scholen zijn weer begonnen. Houdt rekening met de jonge weggebruikers, die kwetsbaar zijn en ervaring missen. De boodschap van Nijntje-vlaggen.
Fort Kijkuit naast de afslag Nederhorst op de N201 is een verborgen pareltje. Het Fort is gerestaureerd en is op werkdagen te bezoeken.
In september en oktober exposeert Fokke de Boer in de bibliotheek in Loosdrecht portretten van roodharigen.
Op zaterdag 9 september wordt het Vijfde Wijde Gat Concert georganiseerd. Ieder jaar een belevenis en het romantisch uitluiden van de zomer.
Op zaterdag 9 september collecteert Rotary Wijdemeren bij de Jumbo in Loosdrecht voor De Week van de Eenzaamheid in Loosdrecht.

Augustus 2017

Hliversum zet zichzelf op de kaart. Nou ja, niet als Hilversum, maar als Hliversum waar de Hliversummers wonen.
Natuurmonumenten zoekt in de regio Vechtplassen vrijwillige fortengidsen, fortengastheren en -vrouwen en vrijwillige boswachters Activiteiten.
De Dillewijn in Ankeveen start het vierde seizoen op 16 september met een voorstelling van Jan Rot en Marjolein Meijers, getiteld An en Jan!
In de grond van de Overmeerseweg zijn metalen aangetroffen waardoor de werkzaamheden aan de Dammer- en de Overmeerseweg uitlopen.
De Zonnebloem verzorgt uitjes, trips en boottochtjes voor mensen met een handicap. De organisatie wil het bestuur, lokaal of in een regio, versterken.
Op vrijdag 15 en zaterdag 16 september vindt wederom het Loosdrecht JazzFestival plaats.
Rosalie van Rijn bezocht de 135-jarige Horstermeer. Dat ging niet vanzelf. Zware lichamelijke inspanningen, een modderbad en feest vieren.
Wim van Oudheusden start een Werk Zoeker Service Punt in de regio, o.a. in Kerkelanden.
Sjerp de Vries vindt de kruising Kwakel - Kerklaan - Kortenhoefsedijk onoverzichtelijk geworden na de herinrichting van de Kwakel.
De Zijlijn over de toverkruisingen waar plotseling de voorrang gewijzigd is leidde tot reacties. Hieronder die van Peter van Mameren uit 's-Graveland.
Het CDA Wijdemeren is druk bezig met de voorbereidingen voor de verkiezingen op 21 maart. Er wordt input voor het programma verzameld.
Naar de Sluis en Bruggenfeesten in Weesp en terug. Met een slakkengangetje kilometers heen en weer over de N236 met ongeduldige bumperklevers.
Op woensdag 6 september start het Taalcafé in Bibliotheek Gooi en meer vestiging Loosdrecht.. Op 6 september is er ook een Digicafé.
Natuurmonumenten zoekt vrijwilligers voor gespecialiseerd snoeiwerk op de 's-Gravelandse Buitenplaatsen. Leuk buitenwerk voor de fijnproevers!
De KBO, Katholieke Bond van Ouderen, organiseert op 2 september op het Willie Dasplein in Nederhorst een vrijblijvend advies als u raad nodig heeft.
Inwoners van Wijdemeren tot 76 jaar kunnen binnenkort gebruikmaken van de zogenoemde 'Blijverslening' voor aanpassingen aan de woning.
Ontdek de uilen op Boekesteyn tijdens een 2 uur durende avondactiviteit voor volwassenen op de buitenplaats Boekesteyn in ‘s-Graveland.
Op vrijdag 8 sep. 2017 organiseert NM het concert Buitenklanken met violist Tomsz Plusa in De Veltschuur op Schaep en Burgh in 's-Graveland.
Op zaterdag 9 september, op Open Monumentendag, organiseert de Historische Kring 's-Graveland een fietsroute langs monumenten.
Voor € 19,00 p.p. kan Trompenburgh, de buitenplaats in 's-Graveland, op drie zondagen in september, oktober en november bezocht worden.
Begrijp de taal van uw baby. Leer die in een workshop van Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek.
Patrick Kreuning schreef over de behoefte aan een ontmoetingsplek/ koffieterras op de Meenthof. Hij reageert op een reactie van de gemeente.
Sportservice ’t Gooi besteedt tijdens de nationale sportweek en in de gehele maand september extra aandacht aan het aangepast sporten.
Op 2 september is het Muziekfestival Nigtevecht aan de overkant van de Vecht bij Nederhorst. De pont vaart speciaal voor het Muziekfestival.
De fractie O-Lib denkt dat er een expertise gat is tussen de burgemeesters in een bestuur en de organisatie die bestuurd wordt en stelt daar vragen over.
Hilbrand Korver pleit voor de fietsverbinding over de nieuwe fietsbrug over het Amsterdam-Rijn Kanaal bij Nigtevecht, naast beter OV naar Amsterdam.
De inschrijving voor het Kursusproject Loosdrecht begint op zaterdag 2 september om 10 uur. Meer informatie op de website.
Op zaterdag 2 september wordt het 24e NL Kampioenschap Palingroken weer gehouden in Kortenhoef. 100 wedstrijdrokers en 15.000 bezoekers.
Dick Koster wijst erop dat rond Rotterdam al lang een ligthrail-netwerk in gebruik is dat Rotterdam verbindt met de buitengebieden.
In Loosdrecht werd gisternacht een man door de politie voor zijn huis neergeschoten. De gemeente reageert op het incident.
In De Zijlijn: Eberhard van der Laan en anderen pleiten voor samenwerking in de Randstad en een netwerk van snelle tram en metroverbindingen.
Natuurmonumenten kondigt activiteiten aan op de buitenplaatsen en voor kinderen. Watersafari, Vleermuizen en Klanken uit de Natuur.
Er is een negatief zwemadvies uitgegeven voor de locatie Oud Valkeveen in Gooise Meren (Naarden). Advies: Check het Zwemwater.
Loosdrecht had bij binnenkomst uit Hilversum een landmark. De voormalige Knorr soepfabriek torende met zijn logo boven de omgeving uit.
Will Kellermann verhuist naar Portugal, Op 9 en 10 september organiseert zij een verkooptentoonstelling in De Oude School in Kortenhoef.
Patrick Kreuning pleit ervoor om de leegstaande SNS bank op de Meenthof in Kortenhoef in te richten als ontmoetingsplek voor ouderen.
Donderdagavond was er een brand bij een buitenbar op het terrein van kasteel Sypesteyn aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk.
Nu is het nog vakantietijd, maar binnenkort moeten de lokale politici weer aan de bak om zetels te winnen, vast te houden of niet te verliezen.
Kom in augustus en september vleermuizen spotten in het donker! Dit doe je samen met de boswachter en een heuse batdetector.
Nadja Jungmann uit Nederhorst den Berg was in Ottawa op een congres over schulden bij ouderen.
Rosalie van Rijn (CDA) las dat speeltuin De Eekhoorn in nood zit. Dus ging zij wippend, schommelend en glijdend op bezoek.
Sportservice Noord-Holland geeft een Nieuwsbrief uit over aangepast sporten voor sporters met een beperking in onze regio.
De komende maanden kunt u mee met mooie vaar- en wandelexcursies op en rond de Loenderveense Plas, onder leiding van de boswachter van Waternet.
In oktober worden 42 appartementen in 's-Graveland opgeleverd in de sociale sector. Inschrijven kan in de laatste week van aug. en de eerste van sep.
Het Holland Men Camp in Nieuw Loosdrecht is goed bezet dezer dagen. Gay mannen kwamen uit alle windstreken voor de Canal Parade in Amsterdam.
Joost Boermans (D66) gaat op vakantie, wie komt hij op de camping tegen? Alette Zandbergen (DLP). Ze nemen even de raadsstukken door.
Ontdek woensdag 16 of 30 augustus welke geluiden er klinken in de natuur. Fluiten op een eikelhoedje, grasspriet of beukennootje.
De Pioniersgroep Wijdemeren, kortweg PioWij, organiseert ook in de zomermaanden maaltijden met een goed gesprek, o.a. op 17 augustus.
Er zijn geen 'vergevorderde' plannen voor een vaarroute van het Hilversums Kanaal naar Loosdrecht via de Wijde Blik. Eerst onderzoek en procedures.
De gemeente zette een spectaculaire video op YouTube van het boren en doortrekken van 670 meter rioolbuis in Nederhorst den Berg.
Op zaterdag 2 september is er op kasteel Sypesteyn wederom een Kasteelfair van 10.00 tot 17.00 uur.
Patrick Kreuning uit Ankeveen filosofeert over het begrip 'helden'. Wat zijn helden, wie zijn het en waarom?

Juli 2017

Op 9 juli ontvingen wij een persbericht over de Oostelijke Vechtplassen (OVP) dat wij voor de volledigheid alsnog plaatsen.
Cor Koster dook in het snippergroenproject en stelt vast dat Wijdemeren zich verschanst achter Beleid, maar de individuele Burger niet meer ziet.
Ga op zondag 13 augustus of zaterdag 26 augustus in 's-Graveland mee op watersafari. Ontdek in anderhalf uur wat er leeft in het water.
Bij een Dojo leren jongeren tussen de 7 en 17 jaar om te programmeren, websites te bouwen, apps te ontwikkelen en programma's te maken.
De GAD gaf de primeur van het mobiele scheidingsstation toch maar op 18 juni aan Hilversum.
Samen met cliënten van Abrona Robberse Eiland in Loosdrecht bouwen medewerkers van SQS Nederland uit Utrecht een heuse aracadekast.
Wijdemeren verlengde het contract met Horecagelegenheid ‘De Dikke Muis’ in Oud-Loosdrecht nog een half jaar, tot medio december.
Het duurde al een tijd, maar nu is GooiTV ook te zien op TV van KPN, Xs4all, Telfort en nog wat andere providers. Op Ziggo was de zender al te zien.
Ga in augustus in de avondschemering op pad met de boswachter. Ontdek reeën in het Corversbos. Deze wandeling duurt ongeveer 1,5 uur.
Bouw op woensdag 2 augustus of vrijdag 4 augustus je eigen insectenhotel in het bezoekerscentrum te 's-Graveland!
De bewoners van de Horndijk protesteren tegen het plan om een kanaal aan te leggen tussen de Wijde Blik in Kortenhoef en de Loosdrechtse Plassen.
De provincie Noord-Holland liet een video maken die de problemen van de Loosdrechtse Plassen als bagger, cabomba en rommelige ruimte laat zien.
Het revindicatieproject (Snippergroen) is nog altijd niet afgerond. De Lokale Partij stelde vragen en inwoners protesteren nog steeds.
Drie jaar geleden kwam Juf Sandra met haar gezin om bij de aanslag op vlucht MH17 boven Oost-Oekraine. De Meester Kremerschool was in diepe rouw.
In de nacht van 20 op 21 juli brandde een woning aan de Beresteinseweg in 's-Graveland volledig uit. De gemeente ving de getroffenen op.
De unieke tentoonstelling '500 jaar Reformatie, van Luther naar Loosdrecht' laat zien hoe de Reformatie ook Loosdrecht bereikte.
Op 6 juli dienden een aantal partijen, waaronder D66, moties in over de rol van Wijdemeren in de ARHI procedure van de provincie.
Op 9 juli ontvingen wij een persbericht van de Hurricanes uit Loosdrecht over het succesvolle softbal.
Zoals altijd vatten wij het nieuws van de afgelopen periode kort samen om de continuïteit van het archief in stand te houden. De inhaalslag.
In de raad van 6 juli kreeg DorpsBelangen een fractieassistent. Twee dagen daarvoor koos D66 Joost Boermans als lijsttrekker.
Op vrijdag 8 sep. 2017 organiseert NM het concert Buitenklanken met violist Tomsz Plusa in De Veltschuur op Schaep en Burgh in 's-Graveland.
De VVD stelt schriftelijke vragen aan het college inzake een tegenstrijdigheid en daardoor onveiligheid in de voorschriften van vliegveld Hilversum.
Op vrijdag 15 en zaterdag 16 september vindt wederom het (vierde) Loosdrecht JazzFestival plaats.
De Wijdemeerse politiek is verrijkt met een Onafhankelijk Liberale partij, kortweg O-Lib. Robby Israel en Martin Vuyk bemannen de fractie.
Cor Koster moest even geduld hebben, maar hij heeft de na-vakantie primeur. Burgemeesters als bestuurders van een samenwerking is een slecht idee.
De WWK komt weer tot leven. Uw redacteur genoot van een welverdiende (vindt hij zelf) vakantie. Maar Wijdemeren bleef in het vizier.