WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Weekend Klass. Muziek 6-8/10
Horstermeer, za 30 september 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

In het weekend van 6-8 oktober vindt in het Jagthuis voor de vijfde keer het Weekend van de Klassieke Muziek plaats.

persbericht

Weekend van de Klassieke Muziek in Het Jagthuis

In het weekend van 6-8 oktober vindt in het Jagthuis voor de vijfde keer het Weekend van de Klassieke Muziek plaats: muziek van Mozart en tijdgenoten, uitgevoerd op originele instrumenten.

Het Jagthuis

Al zestien jaar lang organiseert het Jagthuis met succes kamermuziekconcerten in een prachtige, rustige ambiance. Met de serie theeconcerten op de zondagmiddag is het allemaal begonnen. Al spoedig volgde het JagthuisFestival, kwam er een A-serie voor amateurs en werd de Vrijdagavondconcertserie gestart. In het Weekend van de Klassieke Muziek gaat het om de kamermuziek van rond 1800, uitgevoerd met originele instrumenten.


Bart van Oort en zijn vrouw Petra Somlai
Foto: Norbert Maes

Nederland wereldvermaard centrum van pianofortespel

In de afgelopen decennia is er in Nederland een muziektraditie opgebouwd die uniek is in de wereld. Wat betreft de uitvoering van klassieke muziek (de muziek uit de tijd van Mozart, Haydn en Beethoven) staat het muziekonderwijs op een zeer hoog niveau. Hierbij worden instrumenten (kopieën of originelen) uit de klassieke tijd, zoals de pianoforte, gebruikt. Door klassieke piano's te gebruiken leren we, luisteraars en musici, enorm veel over de klassieke stijl en krijgt de muziek haar frisheid en originaliteit terug.

Vanuit de hele wereld komen jonge mensen naar Nederland om hier de geheimen van de klassieke stijl te leren. Ook na hun studie blijven verschillende van hen in Nederland wonen, en proberen met hun uitvoeringen een plek in de harten van het publiek te vinden. Het resultaat is dat in Nederland veel uitstekend opgeleide fortepianisten wonen. De besten reizen rond door Europa en daarbuiten om hun muziek te laten horen.

Veel mensen zijn opgegroeid met de muziek van Mozart en Beethoven op een moderne vleugel, en kunnen zich moeilijk voorstellen hoe spannend en kleurrijk die muziek wordt, wanneer de klassieke muziek wordt verlost van een 19e-eeuwse, romantische benadering.

Met het Weekend van de Klassieke Muziek probeert het Jagthuis een brug te slaan tussen enerzijds de vele uitstekende musici die ons land telt, en aan de andere kant het publiek dat graag kamermuziekconcerten bezoekt.

Pianoforte

Een pianoforte is een volledig houten instrument zoals dat rond 1800 werd gebouwd in kleine werkplaatsen in enkele grote Europese steden, met name in Wenen en Londen. De pianoforte is gebouwd om te spreken en dus helder te articuleren. De pianoforte is gebouwd voor kleine zalen, geluidssterkte staat daarmee niet op de eerste plaats. Later, in de eerste helft van de 19e eeuw, werden piano's in alle grote steden gemaakt in steeds grotere werkplaatsen, eerder fabrieken. Ze werden gemaakt om te zingen, en om veel geluid te maken want ze moesten een groot publiek, dus een grote zaal bedienen. Daarom is alles zwaarder, trager, gebouwd, en zit de moderne piano vol gietijzer. De zachtheid, nuance en variëteit van de pianoforte ging verloren.

Als we de klassieke muziek beter willen leren kennen zullen we moeten wennen aan een zachter geluid. Het Jagthuis is daar een uitgelezen plek voor: en zo ontstond het Weekend van de Klassieke Muziek. Ergens in het najaar programmeert Het Jagthuis een weekend met kamermuziek van rond 1800 waarin de pianoforte een prominente rol speelt. In 2017 vindt het weekend plaats van vrijdag 6 oktober tot en met zondag 8 oktober.

Tipje van de sluier

We zijn er trots op dat het weekend wordt geopend door de huidige stamvader van de Nederlandse pianoforteschool, Bart van Oort en zijn vrouw Petra Somlai. Zij horen tot de absolute wereldtop op dit terrein. Op zaterdag zijn er twee concerten van jongere musici: mensen die net hun opleiding hebben afgerond. Deze groep jonge musici maakt gebruik van low-cost vliegtickets en reist door Europa, zowel om zich verder te ontwikkelen bij grote meesters, als om van zich te laten horen. Zij presenteren kamermuziek met viool en cello, en laten deels zeer originele en onbekende werken horen. Op zondag sluiten we het weekend af met ervaren musici die de pianoforte ook combineren met blaasinstrumenten. Zie hieronder voor meer details.

Het Weekend van de Klassieke Muziek in het Jagthuis biedt een unieke kans om in korte tijd verschillende instrumenten te horen, waaronder twee verschillende pianofortes, in verschillende bezettingen. Er is eten voor wie op tijd inschrijft en gelegenheid om de musici te spreken. In de pauze van de concerten wordt een toelichting gegeven op de instrumenten.

Programma

vrijdag 6 oktober, 20.15 uur
Bart van Oort en Petra Somlai - pianoforte
Mozart-programma: solo-sonates, sonate voor vier handen, sonate voor twee fortepiano's  
Om 19 uur wordt een vegetarische tweegangen maaltijd geserveerd.

zaterdag 7 oktober, 15.00 uur
Rosalía Gomez Lasheras - pianoforte en Antonío Viñuales - viool
C.Ph.E. Bach - Vioolsonate in b, H512
W.A. Mozart - Vioolsonate in e, KV 304
F. Schubert - Vioolsonatine in D, D 384
F. Schubert - Vioolsonatine in a, D 385


Artem Belogurov en Octavie Dostaler-Lalonde.

zaterdag 7 oktober, 20.15 uur
Artem Belogurov - pianoforte en Octavie Dostaler-Lalonde - cello
L.v. Beethoven - Sonate voor pianoforte en cello in F, op.5 nr 1
Johann Melchior Dreyer - Sonate nr 3
L.v. Beethoven - 12 variaties in G op het thema van Judas Maccabeus
Johann Gottfried Pratsch - Grande sonate pour le pianoforte et le violoncelle, op.6

zondag 8 oktober, 15.30 uur
Archduke Ensemble speelt 'Juweeltjes uit Mozarts Kring'
Shuann Chai - pianoforte, Tami Krausz - fluit, Benny Aghassi - fagot, Job ter Haar - cello
L.v. Beethoven - Variaties over een thema van Mozart voor cello en piano in F
W.A. Mozart - Duo-sonate voor cello en fagot, KV 292
J. Haydn - Trio voor fluit, cello, en piano in D
A. Reicha - "Grand Quartet" voor piano, fluit, cello, fagot in Es, op. 104

Prijzen en informatie

concert: € 17,50
concert, onder de 25 jaar: € 10,00
maaltijd met concert (vrijdag): € 33,00

0294-252609                   mondelinge toelichting
stal@jagthuis.nl              schriftelijke toelichting
www.jagthuis.nl              reserveren kaartjes, volledig programma + alle informatie en routebeschrijving naar Het Jagthuis
NL31ABNA0434694541   bankrekening voor het betalen van kaartjes
locatie                            Het Jagthuis, Middenweg 88, 1394 AM Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief