WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Pianoduo start Jagthuisseizoen
Horstermeer, di 19 september 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Het muziekseizoen van Het Jagthuis begint met het pianoduo Scholtes & Janssens. O.a. met de Schilderijententoonstelling van Moussorgsky.

persbericht

Opening 17e seizoen Jagthuis-concerten
zondag 24 september: Schilderijen tentoonstelling Moussorgsky

De nieuwe seizoensfolder met de Jagthuis-concerten is van de zomer bij velen in de brievenbus gegleden. Wat kunt u dit seizoen zoal verwachten?

Begin oktober vieren we het eerste lustrum van het Klassieke Muziek Weekend. Daarin staat de piano uit Mozarts tijd centraal en we verklappen u vast dat Bart van Oort van de partij zal zijn! We verwachten dit jaar verder twee klarinettrio's, een aantal duo's: voor viool en piano, cello en piano maar ook de bijzondere combinatie viool en contrabas. Natuurlijk mogen een pianotrio en strijkkwartet niet ontbreken. 21 maart vieren we de Happy Bachdag met violist Mathieu van Bellen. Het Berlage Saxofoonkwartet neemt Jan Brokken mee in hun gezamenlijke programma 'De weg naar de vrijheid'.

Komend seizoen valt er dus weer veel te genieten in het Jagthuis. Maar we beginnen met Pianoduo Scholtes & Janssens. Op het programma van Lestari Scholtes en Gwylim Janssens staat de Schilderijententoonstelling van Moussorgsky in een bewerking voor piano vierhandig. Voor de pauze hoort u werken van Erik Satie, Maurice Ravel en Alexander Rosenblatt. Het concert op zondag 24 september begint om half vier. Om het openingsconcert van dit 17e seizoen een extra feestelijk tintje te geven mag u voor dit concert gratis een introducé meenemen.

Alles is na te lezen in de nieuwe seizoensfolder. Daarin staan ook de mogelijkheden voor abonnementen. Wilt u een brochure ontvangen, mail dan uw naam en adres naar stal@jagthuis.nl of vraag er een aan bij Het Jagthuis (zie onder). Alle concerten staan bovendien vermeld op de website: www.jagthuis.nl

Pianoduo Scholtes & Janssens: zondag 24 september 2017, aanvang 15.30 uur, entree 17,50 euro (tot 25 jaar 10 euro).
Reserveren via de website www.jagthuis.nl, per e-mail via stal@jagthuis.nl of telefonisch 0294-252609. De locatie van het concert is Het Jagthuis, Middenweg 88, Nederhorst den Berg (Horstermeer).

Programma Concert Pianoduo Scholtes & Janssens
Het Jagthuis, zondag 24 september, 15.30 uur

E. Satie - La belle excentrique
M. Ravel - Rapsodie espagnole
A. Rosenblatt - Concertino on two Russian themes
M. Moessorgski - Schilderijententoonstelling (arr. piano vier handen door P. Swerts)

Gegevens over het ensemble

"Bijna griezelig hoe Scholtes en Janssens het eens zijn over timing" - BN de Stem, januari 2009
“Superb teamwork – two as one” – SoundWordSight Arts Magazine, mei 2012
Lestari Scholtes (1984) en Gwylim Janssens (1985) vormen sinds 2003 een pianoduo. Vandaag de dag worden zij erkend als één van de meest belovende pianoduo's van hun generatie. Hun debuut in Carnegie Hall in mei 2009 werd geprezen als ‘het hadden net zo goed 25 of 30 vingers kunnen zijn, zo groots en samengesmolten was hun klank. Subliem duo in topvorm'. Het duo staat bekend om zijn betoverende klank, zeer hoogstaande technische behendigheid en hun intense en energieke optredens. Dit heeft hen concerten in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Denemarken, Polen, Italië, San Marino, Israel, de Verenigde Staten, Dubai, Zimbabwe, Chili en Bolivia opgeleverd.

Hun concerten zijn zowel in het binnen- als buitenland uitgezonden op televisie en radio, waaronder Radio4, BBC3, Kol Hamusica (Israëlische radio) en Klara. Ook traden zij meerdere malen op met het Brabants Orkest en het Israel Symphony Orchestra. Het duo was te beluisteren op diverse festivals, waaronder het Festival of Bath, Grachtenfestival Amsterdam, TonLagen-Dresdner Festival der zeitgenössischen Musik, Braunlage Maikonzerte, Basilica Festival van Vlaanderen, Klevische Klaviersommer, Almere Kamermuziekfestival, Festival Classique en het International Piano Duo Festival Polen.

In mei 2010 won het Pianoduo Scholtes-Janssens de Vriendenkrans van het Concertgebouw in het prestigieuze Vriendenkrans Concours/Het Debuut 2008-2010. Hierbij werden zij uitgeroepen tot Radio4 Talent van het Jaar 2010. De finale, live uitgezonden op Radio4, volgde na een succesvolle tournee in de serie 'Het Debuut' langs alle grote zalen van Nederland. Bij de voorrondes van dit concours in najaar 2008, wonnen zij eerder al de Radio4 Studiebeurs. In 2010 won het duo tevens het Concours Musical de France in Parijs in de hoogste categorie, de 3e prijs bij de IVth International Piano Competition of the Republic of San Marino “Allegro Vivo” en de 2e prijs bij de 14e Torneo Internazionale di Musica in Verona. In 2011 waren zij winnaars van de 12e International Web Concert Hall Competition, waarbij zij een van de vijf Honorable Mentions ontvingen.

Het duo won alle prijzen tijdens het Internationale Kamermuziek Concours Almere 2009 gewonnen. Lestari en Gwylim waren de winnaars van de juryprijs, de publieksprijs en de KRO Jong Talentprijs. In de zomer van 2009 heeft het duo de tweede prijs gewonnen tijdens de Concerto Competition van de Tel Hai International Piano Masterclasses te Sde Boker, Israel. In 2009 wonnen zij eveneens de Rabobank Jong Talent Prijs. Overige prijzen bevatten onder meer de Ravel Award tijdens IBLA Grand Prize International Music Competition 2008 te Sicilië, de Special Prize of the Music Academy Bialystok tijdens de Fourth International Piano Duo Competition 2008 in Polen, de Sarah Lahat Duo Prize voor het beste pianoduo tijdens de Tel-Hai International Piano Master Classes 2007 in Israel en de eerste prijs op het Prinses Christina Concours 2003 en 2004.

In april 2009 heeft het duo een tournee door de Verenigde Staten gemaakt op uitnodiging van de IBLA International Music Foundation. Ze hebben concerten gegeven in North Dakota, Arkansas, Virginia en New York, waar zij hun debuut maakten in de befaamde Carnegie Hall.
In mei 2012 keerde het duo terug naar Carnegie Hall, waar zij wederom lovend werden ontvangen door publiek en pers. “Superb teamwork – two as one – with excellent, turn-on-a-dime transitions between episodes” schreef de Amerikaanse pers over hun uitvoering van Igor Stravinsky’s Petrouchka.

Lestari en Gwylim zijn juryleden bij de jaarlijkse IBLA Grand Prize International Music Competition te Sicilië, Italië. Ze gaven masterclasses aan diverse conservatoria in Nederland, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Zimbabwe.

Als pianoduo studeerden zij bij het vermaarde pianoduo Gil Garburg en Sivan Silver aan de Hochschule für Musik und Theater in Hannover. Samen hebben zij vele masterclasses gevolgd bij onder meer Nikolai Petrov, Alexander Tamir, Victor Derevianko, Alon Goldstein, Peter Takács, Paul Lewis, Jean-Bernard Pommier en Menahem Pressler.
Beiden begonnen hun opleiding in de Jong Talent Klas van het Brabants Conservatorium bij Ton Demmers. Lestari volgde haar Bachelor- en Masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn; Gwylim rondde zijn Bachelorfase af aan het Fontys Conservatorium in Tilburg bij Ton Demmers en volgde zijn Masteropleiding aan het Rotterdamse Codarts Conservatorium bij Bart van de Roer.

In november 2010 kwam hun debuut-cd uit met werken van Rachmaninov, Debussy en Ravel, onder het label van QuattroLive.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief