ingezonden brief
'Wij zijn er voor de burger'
Alle politieke partijen benadrukken keer op keer dat het belang van de burger bij hen voorop staat. In de praktijk blijkt meestal dat 'de burger' opgevat wordt als abstracte entiteit, niet als persoon.
Men bemoeit zich in de gemeenteraad dan ook weinig met individuele gevallen. Het gaat immers, zo noemt men dat, om 'beleid'. Welnu, dat is onjuist. Het gaat in de politiek om MENSEN.
Kafka in de polder
Er is nu weer een casus die niet zou misstaan in de tv-serie 'Kafka in de polder' van Netwerk in 2010: revindicatie, tegenwoordig eufemistisch genoemd 'project snippergroen'. Het hele project is van begin af aan een ramp geweest, met boze burgers, rechtszaken, hoge kosten en zero opbrengst. Voor een beknopt overzicht verwijs ik naar een artikel in de Wijdemeerse Webkrant en voor een uitvoerige beschrijving van alle missers naar het dossier in de WWK. Wat daaruit opstijgt, is de lucht van domheid, willekeur, lafheid, gedraai en gekonkel. De walm van burgertjepesten.
Ik wil het hier hebben over slechts één specifiek geval, de tuin van mevrouw S aan de Cannenburgerweg in Ankeveen. Net als haar buren gebruikte zij een stukje grond waarvan de gemeente vond dat zij daar geen recht op had. Bij al haar buren werd in de loop van het proces geoordeeld dat er sprake was van verjaring en dat zij eigenaar van de grond waren geworden. Bij haar niet. Waarom niet? Omdat, zo lijkt het, er een vete uitgevochten wordt: mevrouw S pikte de dreigementen van de gemeente meteen al niet, en dat heeft bij de ambtenaren kwaad bloed gezet.
Gelijkheidsbeginsel
Een duidelijk geval van schending van het gelijkheidsbeginsel. De opeenvolgende verantwoordelijke wethouders hebben geen actie willen of durven ondernemen, ondanks vele verzoeken van de VVD (met name raadslid Martin Vuyk) en recent de Lokale Partij (Alette Zandbergen en Gert Zagt), die allemaal met een kluitje het riet ingestuurd werden. Wat kun je dan nog doen, als politieke partij die zegt op te komen voor het belang van de burger? Simpel: je vertelt de verantwoordelijke wethouder dat hij de zaak dient te regelen op straffe van een motie van wantrouwen. Dat kan via een brief, een motie, een interpellatiedebat of op andere wijze.
'Wij zijn er voor de burger'
De raad MOET dit doen. En als de fracties alleen maar BEWEREN dat ze er zijn voor de burger en verder achterover leunen en en abstract oreren over 'beleid', zonder zich druk te maken over het effect van dat beleid op de burger, dan dienen wij, burgers, ze bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar allemaal naar huis te sturen. Want dan zijn ze niks waard.
Cor Koster
Nederhorst den Berg |