WIJDEMEERSE WEBKRANT
Jaaroverzicht Deel 2
Wijdemeren, do 21 december 2006

De WWK blikt terug op de tweede helft van het afgelopen jaar. Groot en klein nieuws uit juli tot en met december 2006.

Juli

Op 3 juli worden in Nederhorst den Berg de jaarlijkse Pleinfeesten gehouden. Op 7 juli stopt de gemeente de bouw achter de Vier Linden in Loosdrecht. Het ging er te ruig aan toe. Op 10 juli begint een bedrijf uit Groenekan met het opruimen van de paardenpoep in Loosdrecht. Het CDA roept op 11 juli studenten op om te helpen om 25% van alle regels op te heffen. We hoorden er niets meer van.

De cacomba, een waterplant, woekert in de plassen van Nederhorst en Loosdrecht. Op 21 juli start wethouder Wim Lorjé de bouw van het eerste nieuwe verenigingsgebouw aan de Kwakel in Kortenhoef. Het Rondje Loosdrecht werd met prachtig weer gehouden op 23 juli.

Augustus

Het college luisterde niet, dus plaatsten DBW en GL zelf op 5 augustus paaltjes in de bern van de Cannenburgerweg in Ankeveen. Het nieuwe college van Hilversum nodigde Wijdemeren uit om te praten, o.a. over bouwplan Ter Sype.

Op 16 augustus kondigt Wijdemeren aan een pasfotoautomaat in het gemeentehuis te plaatsen vanwege de problemen met het nieuwe paspoort. De gondelvaart in Loosdrecht had last van het weer, maar er kwamen toch 12.000 mensen. Op 24 augustus was de eerste naturalisatiedag. Er kwamen zes Nederlandse Wijdemeerders bij. Trompenburgh wordt een dependance van het Rijksmuseum.

September

Op 2 september kreeg de brandweer twee nieuwe voertuigen. Ook op 2 september werden de gondelvaart en het NK Palingroken in Kortenhoef gehouden. Cor Jansen won. Zijn zoon Jan werd tweede. Over het laatste stuk fietspad aan het Zuidereind in 's-Graveland onstaat discussie tussen gemeente en bewoners. Op 24 september start Utrecht een herindelingsprocedure inclusief Wijdemeren. Wijdemeren wil helemaal niet, maar moet.

Het gewest en zes gemeenten gaan samen inkopen om voordeliger uit te zijn. In ankeveen wordt op 28 september een dorpsavond gehouden. Tot ieders verbazing blijkt dat er een bouwvergunning met leges nodig is voor een ooievaarsnest.

Oktober

Op 3 oktober wordt bekend dat Casema digitale TV gaat leveren. Ze zijn al en tijdje aan het graven. In een persbericht deelt het college mee dat de OZB met 9,5 plus 1,5% inflatie moet stijgen. Op 5 oktober wordt bekend dat het college de Meenthof wat gaat opknappen. De plannen voor het Dorpscentrum Loosdrecht zijn afgerond. De procesbegeleider neemt afscheid. Op 10 oktober reageert DBW in een persbericht op de voorgestelde OZB verhoging.

Op 13 oktober dringt de PvdA fractie erop aan om haast te maken met de bouwplannen. De ANBO en KBO stellen op 18 oktober voor om ouderenwoningen te bouwen op het ponyweitje in Nederhorst. Het college gaat er mee aan de gang. Het college laat op 20 oktober weten dat de rechter maar moet bepalen wat er met de huurachterstand van de Dobber moet gebeuren. Op 24 oktober worden de bomen langs de Leeuwenlaan gerooid.

November

November begon met storm. Bij Piet Dekker in Kortenhoef waaiden populieren of een net gerestaureerd schip. De protesten tegen de OZB verhoging zwellen aan. Op 9 november houdt de raad de verhoging tegen. Op 15 november wordt bekend dat Ankevener David Pos samen met oud-burgemeester Wim Kozijn een ijsclub in Tsjechië heeft opgericht. Een lesvliegtuigje maakt een noodlanding in Ankeveen.

Op 22 november waren er verkiezingen voor de Tweede Kamer ook in Wijdemeren. Natuurmonumenten koopt het landgoed Jagtlust in 's-Graveland. Op 28 november krijgt de Club Cercle Hippique in de Horstermeer voor de derde keer een milieuvergunning.

December

Op 4 december wordt bekend dat er 44 woningen in de wijk Venenburg in Nederhorst gebouwd gaan worden. Sinterklaascadeautje op 5 december: Er liepen hier 100.000 jaar geleden Neanderthalers rond. Op 8 december blijkt dat er onvoldoende geld is om de Loodijk bij Ankeveen te verleggen. (En minister Dekker is er ook niet meer om het even op te lossen. Zij gaf in januari de aftrap, maar trad in september af. 2006 eindigt zoals het begon.)

Op Hemelvaartsdag wordt het Muziekfestival Wijdemeren gehouden. Bruisend Ankeveen wordt verantwoordelijk voor de Weekmarkt. Op 6 december stuurt een groot aantal recreatiebedrijven een boze brief naar de raad over de voorgenomen verhoging van de toeristenbelasting. In de raad van 14 december werd die echter ongewijzigd aangenomen. Afscheid van het Wijdemeren Journaal. De gemeente tekende een contract met de lokale bladen. Het geduld met Wijdemeren is op. GS gaat een aanwijzing geven om het verdiepingenplan uit te voeren.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
Mark Bedet
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief