Rik Jungmann

Rik Jungmann

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Vader wint NK Palingroken

Kortenhoef, 2 september 2006

Het NK Palingroken werd vanmiddag gewonnen door vader Cor Jansen uit Putten. Zoon Jan werd tweede.

Vijfennegentig palingrokers in Kortenhoef streden vandaag om de titel Nederlands Kampioen Palingroken. De Kortenhoefsedijk bood de vertrouwde aanblik van kraampjes, rooktonnen en -vaten, slierten rook en veel volk op de been. Verderop de Dijk was de braderie te vinden.

Rond half vier riep speaker Bob Paulich om dat de wedstrijdpaling ingeleverd moest worden. Aansluitend begon de jury onder leiding van Wim Kozijn, oud-burgemeester van 's-Graveland, aan de lastige taak om de kampioen te zoeken in de vele aangeboden palingen. Kijken, voelen, ruiken en proeven, dat is de kunst. Tussendoor een stukje brood een een slokje om de smaak te herstellen.

Jurering

De schalen, met drie palingen per schaal, zijn slechts genummerd. Die nummers zijn niet de wedstrijdnummers. Iedere relatie tussen de schaal met wedstrijdpaling en de bijbehorende roker is voor de jury volstrekt verborgen. Iedere schaal krijgt op een aantal criteria een cijfer van ieder jurylid. De lijstjes worden ingeleverd bij Theo Walraven die de resultaten in zijn pc invoert. Aan het eind van het proces wordt de laatste keuring nog even overgedaan om zeker te zijn. Dan spuwt de pc het resultaat uit en is de lijst bekend.

Rond vijf uur werd de uitslag in een bomvolle tent bekend gemaakt. Dit jaar werd de prijsuitreiking opgeluisterd door een mannenkoor dat klassieke Zuiderzeeliederen ten gehore bracht. De sfeer kwam er daardoor meteen goed in. Er werd luidkeels meegezongen.

Juryvoorzitter Wim Kozijn verklaarde dat zijn jury van een beetje zoute paling houdt. Veel paling was volgens hem te weinig gezouten. Zoon Jan Jansen dacht dat het maar goed was dat hij geen eerste was geworden. "Mijn vader zou dat een jaar lang niet hebben kunnen verkroppen."

De uitslag


Links Jan Jansen (nr. 2), midden Cor Jansen (kampioen),
rechts Yvonne van den Brand (voorz. VPC).

Plaats
Naam Woonplaats Punten
1
Cor Jansen Putten
211
2
Jan Jansen Putten
203
3
Wim Miedema sr. Monnickendam
200
4
Theo van Dijke Velsen Noord
196
5
Jaap Taal Urk
195

De presentatieprijs ging naar Jan de Koning uit Bruinisse. De hoogst geplaatste Kortenhoever was Jan Griffioen op de 18e plaats.

Update 3-9-2006, 17.45: Meer informatie en een fotoalbum met 63 foto's is te vinden op de website van de VPC, de Vechtplassen Palingrook Commissie.


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolkt Bewolkt Half bewolkt Matige wind 21 Naar volgende bericht