Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Leges Ooievaarsnest

Ankeveen, 28 september 2006

Is een ooievaarsnest een bouwwerk? Moet daarvoor een vergunning worden aangevraagd? Moet er leges worden betaald? Het antwoord is: Ja.

Tot die enigszins verbazende conclusie kwam burgemeester Don Bijl toen hij vanavond bij de Dorpsavond in Ankeveen een vraag kreeg over € 303 leges die in maart betaald moest worden voor de bouw van een ooievaarsnest in Ankeveen. De verbazing was van zijn gezicht af te lezen.

Wat was het geval. Ooit had een enthousiaste Ankevener van sloophout een ooievaarsnest gebouwd. Als het winter is voedert hij de overblijvende ooievaars bij om ze de winter door te helpen. Na een aantal jaren werd het bouwsel wat krakkemikkig. Het moest vervangen worden.


Enthousiast vertellen de nestbouwers over ooievaars, jongen en de bouw van het nest. Minder enthousiast over de leges.

Samen een nest bouwen

Een aantal Ankeveners sloeg de handen ineen, zoals dat in Ankeveen gebruikelijk is. Iemand had een zendmast die hij niet meer gebruikte. Een ander bouwde op dat onderstel een nest. Een derde had links en rechts met de instanties gesproken en een mondelinge toestemming voor de bouw van het nieuwe nest gekregen. Natuurmonumenten bood gratis hulp met apparatuur om het nest te plaatsen. Toch knaagde de twijfel. "Weet je wat? " :dachten de enthousiaste nestbouwers, we vragen gewoon een vergunning aan bij de gemeente, dan voorkomen we problemen.

Bouwvergunning

Zo gezegd zo gedaan. Er werd een tekeningetje gemaakt van het nest om de vergunning aan te vragen en het verzoek werd in maart bij Wijdemeren ingediend. De vergunning kwam snel. De rekening voor de bouwleges ook. Driehonderd en drie eurootjes, te betalen binnen veertien dagen. Hetgeen, met enige spijt van de officiële aanvraag, maar betaald werd. Er werd wel nog een vraag aan de gemeente over gesteld. Dat antwoord liet op zich wachten.


Wethouder Wim Lorjé, rechts, mengt zich in het gesprek
en zegt toe de zaak nog eens te zullen bekijken.

Tot vanavond. Toen burgemeester Don Bijl van de verbazing over de ooievaarsnestleges was bekomen zegde hij toe de kwestie nader te onderzoeken. Wethouder van Financiën, Wim Lorjé, voegde zich later bij het groepje nestbouwers en bevestigde dat hij de zaak nog eens zou bekijken.

Nest is succes

En het nest? Dat was een succes. Dezelfde avond zat het eerste paar er al op. De ooievaarsjongen volgden snel. Of er ook nog een relatie is met het sterk stijgende aantal kinderen op de Ankeveense school is nog niet wetenschappelijk aangetoond.

(Ook uw redacteur heeft twee Ankeveense kleinkinderen, met dank aan de nestbouwers. red.)


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Matige wind 18º Naar volgende bericht