WIJDEMEERSE WEBKRANT
Stormschade Kortenhoef
Kortenhoef, 2 november 2006

Bij Piet Dekker, de botenbouwer en restaurateur van oude schepen, zijn afgelopen nacht vijf populieren omgewaaid. Die kwamen op twee oude schepen.


Piet Dekker, opname uit een
interview dat RTVNH op 9 mei 2000
met hem had.
Toen restaureerde hij de Texelse Blazer TX 33.

In de G&E van vanmorgen staat een foto van de ravage die werd aangericht op het terrein van Piet Dekker aan het Dode Eind in Kortenhoef. In het bijbehorende artikel van Simone Stevens staat de ramp beschreven. Vannacht om vijf uur werd Piet Dekker wakker van het kraken van de omvallende bomen. Pas tegen de ochtend werd hem duidelijk wat er gebeurd was. Vier van de vijf populieren van dertig meter hoog gingen met kluit en al om. De vijfde brak af. De bomen lagen kris kras over het terrein en over twee schepen.

Net gerestaureerd

Het ene schip is een Wieringer aak uit 1912, eigendom van Piet Dekker. Het andere schip, dat door de bomen op de bodem is gedrukt, is een hoogaars uit 1912 die net gerestaureerd was. Dat schip lag net voor de winter afgemeerd bij Dekker. Het is van de Ankevener Leo van den Berg.

Over de Wieringer aak stond op 22 mei 2004 een groot artikel in de G&E.

Stormschade Gooi viel mee.

De stormschade in het Gooi viel in het algemeen wel mee. Op de 's-Gravelandseweg in Hilversum, waar nu nauwelijks verkeer rijdt (Leeuwenlaan en kruising), waaide een boom om die bovenop een huis terecht kwam. De boom eindigde zijn val in een slaapkamer waar gelukkig niemand was op dat moment. Bomen vangen meer wind dan normaal rond deze tijd, omdat zij veel meer blad hebben, vanwege de warme september en oktober.

Meer schade was er in het noorden van het land waar windkracht tien heerste en het water opgestuwd werd tot vier meter boven N.A.P. Er was dijkbewaling nodig. In alle media (ook de voorpagina van de G&E) zijn de tragische beelden te zien van een kudde van ruim honderd paarden, die opeengepakt met de buik in het water staan. Vijftien paarden waren gisteren al verdronken. Het leger is met pontons bezig om te trachten de dieren te redden. De eigenaar was gewaarschuwd voor het hoge water, maar besloot, onbegrijpelijk en onverantwoordelijk, toch de paarden te laten staan.

(Een paar zetels erbij voor de Partij voor de Dieren op 22 november? Zou zo maar kunnen... red. WWK.)

Nieuw emailadres WWK: webkrant@wijdemeren.com!

home
verder
terug
reageer
zoek
nieuwsbrief
bron
G&E
foto
RTVNH
auteur
Rik Jungmann