Rik Jungmann

---

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Cabomba woekert in Loosdrecht

Loosdrecht, 15 juli 2006

De aquariumplant cabomba heeft het naar zijn zin in de Loosdrechtse Plassen. Te veel zelfs. Waternet neemt maatregelen tegen de plant.

Op de voorpagina van de Gooi schrijft Simone Stevens over de woekerende aquariumplant. Waarschijnlijk heeft iemand zijn aquarium geleegd in de Plassen en is de plant zo in de vrije natuur terecht gekomen.

De cabomba groeit snel met lange vertakkingen. Ook in dieper water doet hij het prima. Omdat hij zo snel groeit, kan hij hele watergangen versperren voor de recreatievaart. Bovendien neemt hij al het licht weg, waardoor het leven dieper in het water bedreigd wordt. Verspreiding van de plant kan al gebeuren doordat de schroef van een bootje een stuk van de plant meeneemt en verderop kwijt raakt.

Met wortel en al wegspuiten

Waternet, het bedrijf dat gevormd werd uit een fusie van de Dienst Waterbeheer en Riolering, DWR, en het Waterleidingbedrijf Amsterdam, is begonnen met de verwijdering van de planten. Om dat grondig te doen worden de wortels van de plant uitgespoten, waardoor de plant boven komt drijven.

De woordvoerder van Waternet denkt dat het de eerste keer in Europa is dat de plant zo in het wild uitgroeit. Hij vergelijkt de pnat met de waternavel. Ook die woekert zo, met als gevolg dat hij niet meer in tuincentra verkocht wordt.

Ook in Spiegelplas?

Wij vonden op het net een artikeltje over de cabomba in de Spiegelpolder in Nederhorst den Berg. De titel van die pagina is "Cabomba in Spiegelpolder?" Er staat een foto op die in september 2003 gemaakt is.


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Matige wind 24º Naar volgende bericht