Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Geen Referendum in Wijdemeren

Wijdemeren, 15 juli 2006

In de raad van afgelopen donderdag werd een iniatiefvoorstel voor een referendumverordening van D66 besproken. De grote partijen zijn allen tegen.

D66 zit niet meer in de raad. De partij haalde onvoldoende stemmen om te kunnen terugkeren in de Wijdemeerse raad. Tijdens de campagne in februari diende de partij een iniatiefvoorstel in voor het instellen van een referendumverordening in Wijdemeren. Die werd donderdagavond ruim verworpen.

René Voigt van DBW had het stokje van D66 overgenomen en hield een vurig pleidooi voor de invoering van een referendum in Wijdemeren. Hij kreeg daarbij steun van Gert Zagt van DBL die vond dat er besluiten van door het gemeentebestuur genomen kunnen worden, waartegen zo'n grote weerstand onder de bevolking bestaat, dat die zich daarover moeten kunnen uitspreken. Ook de GL fractie steunde de instelling van een referendum. "Landelijk zijn wij ook voor invoering van een referendum."

Gekozen voor vier jaar

De grote landelijke partijen voelden er echter helemaal niets voor. Betske van Henten (CDA) verklaarde dat burgers voorafgaand aan een besluit voldoende inspraak hebben, ook via de CDA website. "Eerst goed luisteren en dan een besluit nemen. Niet achteraf, na een besluit, nog een referendum organiseren." :vond zij. Kees Bosdijk (PvdA) stelde dat zijn fractie voor vier jaar een mandaat heeft gekregen van de burger om besluiten te nemen. Een referendum past niet in dat mandaat van de kiezer, vindt hij. Joep Frijdal (VVD) sloot zich daarbij aan. "Wij zijn voor vier jaar gekozen op ons verkiezingsprogramma en daar houden wij ons aan. Wij hebben geen behoefte aan een referendum." Burgemsster Don Bijl wees erop dat een referendum besluitvorming met enkele maanden vertraagt en acht dat ongewenst.

Voigt wierp tegen de standpunten van de PvdA en de VVD in, dat in de landelijke verkiezingsprogramma's van die partijen, zoals bijv. het liberaal manifest, wel ruimte geboden wordt voor de instelling van een referendum. Het mocht niet baten.

GL: DB boycotte referendum

Edwin Bult (GL) kwam op de valreep van het debat met een beschuldiging aan het adres van DBW. "Tijdens het referendum over telematica in 's-Graveland pleitte u ervoor om niet te gaan stemmen." Voigt verwees de beschuldiging naar het rijk der fabelen.

Hier is een correctie op zijn plaats.

Uit de allereerste hand kan ik verklaren dat Edwin Bult hier echt fout zit. Op dat moment was ik fractievoorzitter van D66 in 's-Graveland, één van de coalitiepartijen (VVD, PvdA, AB en D66), en in die hoedanigheid de geestelijke vader van de referendumverordening in 's-Graveland.

Nadat tot de afsluiting van het dorp met telematicamaatregelen door de raad besloten was, startte (toen nog) DB een handtekeningenactie voor het houden van een referendum. DB en D66 trokken daarna samen met succes op om handtekeningen te verzamelen voor het houden van het referendum. De uitslag van het referendum was overduidelijk. 91,3% van de uitgebrachte stemmen was tegen de maatregelen. De opkomst was hoog (55,1%). De burger had gesproken. De plannen waren van tafel.

Het klopt dat er in de aanloop naar het referendum hier en daar voor gepleit werd om niet te gaan stemmen, dit om de geldigheid van het referendum teniet te doen door een te lage opkomst (minder dan 3020 stemmen, er werden er 4104 uitgebracht). Het doel van die oproep was om de telematicamaatregelen doorgang te doen vinden. Dat gebeurde o.a. door de actiegroep Bescherm 's-Graveland en haar bewoners. Het gebeurde niet door DB.

Rik Jungmann


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Matige wind 24º Naar volgende bericht