WIJDEMEERSE WEBKRANT
Nat.Monumenten koopt Jagtlust
's-Graveland, 24 november 2006

De Gooi- en Eemlander opent vandaag met het bericht dat het landgoed Jagtlust onder de vraagprijs verkocht is aan Natuurmonumenten.

In een stuk op de voorpagina schrijft Simone Stevens dat het monumentale landgoed op de grens van 's-Graveland en Hilversum na anderhalf jaar onderhandelen is verkocht aan Natuurmonumenten.


De grootste bekendheid heeft Jagtlust door deze foto, die jaar in jaar uit in het voorjaar in de media prijkt. De theekoepel van Jagtlust met de duizenden bloeiende krokussen. Deze foto is van 26 maart 2003.

Duurste object in Nederland

Jagtlust was ooit het duurste object dat in Nederland te koop stond. In een staatje dat de NRC vorig jaar april publiceerde stond Jagtlust op nummer één met 9,5 miljoen euro. De vraagprijs was toen al flink gezakt, want daarvoor, in 2002, was hij zelfs 13,5 miljoen euro. Jagtlust is nu verkocht voor een bedrag tussen de 6,5 en 7 miljoen euro.

Subsidies verzamelen

Vorig jaar mei werd bekend dat Natuurmonumenten het landgoed wilde aankopen. Toen maakte de organisatie bekend dat men op zoek ging naar subisidieverstrekkers bij rijk, provincie en loterijen. Zelf wilde Natuurmonumenten er niet in investeren. Leden van Natuurmonumenten waren toen tegen de aankoop, omdat zij vonden dat het geld beter besteed kon worden aan de aankoop van het Provinciaal Ziekenhuis in Bloemendaal. De kosten die Natuurmonumenten zelf maakt moeten worden opgebracht door huuropbrengsten en pacht van het landgoed.

Rijk en Provincie betalen

Het zoeken naar de gelden, waarmee het landgoed aangekocht kon worden, heeft veroorzaaktd dat die anderhalf jaar in beslag nam. De aankoopkosten worden nu betaald door het Ministerie van LNV en de provincie Noord-Holland.

De omarming van 's-Graveland door Natuurmonumenten wordt met deze aankoop uitgebreid. Veel landgoederen, weidegebeiden en plassen in en om de voormalige gemeente 's-Graveland zijn al in bezit van NM.

Jagtlust wordt opengesteld voor het publiek. Dat was een voorwaarde van de subsidievertrekkers.

Ebbinge naar koetshuis

Het hoofdgebouw zal voor zakelijke doeleinden gebruikt gaan worden. Pier Ebbinge (van Ebbinge Consultants), de vorige eigenaar, neemt zijn intrek in het koetshuis, dat hij gaat huren van NM. Ebbinge nam genoegen met een lagere prijs, omdat hij de bestemming die het landgoed nu krijgt ziet als een eindbestemming, datgene waar zijn voorkeur sterk naar uit ging.

Nieuw emailadres WWK: webkrant@wijdemeren.com!

bron
G&E
foto
D. van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief