WIJDEMEERSE WEBKRANT
Neanderthalers in 's-Graveland
Kortenhoef, di 5 december 2006

In het Corversbos in 's-Graveland liepen ruim 100.000 jaar geleden Neanderthalers rond. Dat concludeert Jonnie Offerman uit Kortenhoef.

Op de voorpagina van het regiokatern van de G&E staat vandaag een grote foto van de Kortenhoefse Jonnie Offerman (79). Er naast staat een groot stuk van Hans van Keken over de vondsten van stenen gereedschap die zij deed in het Corversbos.

Eerste vondst in 1969

In 1969 vond Jonnie Offerman de eerste vuurstenen scherf die het bewijs leverde dat hier Neanderthalers hebben gewoond. Inmiddels zijn al bijna honderd andere stenen gereedschappen door haar gevonden. Alleen in Overijssel en in het Corversbos zijn in Nederland de bewijzen van bewoning door Neanderthalers gevonden. Waarschijnlijk kwamen zij naar deze plekken na een ijstijd waarin de stuwwallen in het Gooi zijn ontstaan. Zij woonden daarmee op een hoger gelegen plek.

Nadat zij haar eerste vondsten gedaan had ging Offerman naar de wetenschap om erover te overleggen. Die bevestigde de echtheid van haar vondsten. Jonnie Offerman vindt dat het Gooi een "buitengewoon interessant" gebied is op archeologisch gebied.

bron
G&E
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief