Rik Jungmann

Rik Jungmann

NRC/Wdm Journaal
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Rijksmuseum in 's-Graveland

's-Graveland, 26 augustus 2006

Buitenplaats de Trompenburgh in 's-Graveland wordt in bruikleen gegeven aan het Rijksmuseum. Enkele keren per jaar is hij open voor bezoekers.

De Trompenburgh, aan het Zuidereinde in 's-Graveland, is sinds 2001 eigendom van de Rijksgebouwendienst. De buitenplaats, die gebouwd werd in 1677, werd de afgelopen jaren geheel gerestaureerd en in de oude staat teruggebracht. (Foto's van voor de restauratie staan in het WWK-archief.)

In juli van vorig jaar schreef Marije Onderwaater al in het Wijdemeren Journaal dat de buitenplaats mogelijk onderdeel zou worden van het Rijksmuseum. Het probleem dat zich daarbij voordeed, is dat het gebouw niet geschikt is om permanent grote groepen bezoekers te ontvangen. De voorzieningen zijn daarvoor onvoldoende. Bovendien zouden de oude wandschilderingen teveel aangetast worden door het vocht en de warmte die grote groepen bezoekers veroorzaken.

De Rijksgebouwendienst stelt de buitenplaats ter beschikking aan het Rijksmuseum voor het houden van lezingen, kleine conferenties en kleine exposities.. Bovendien zal de Trompenburgh enkele malen per jaar voor bezoekers worden opengesteld.

Toegankelijk

De Trompenburgh werd bewoond en was nooit toegankelijk voor het publiek. Na de restauratie met belastinggeld stelde de Rijksgebouwendienst als voorwaarde dat het publiek toegang zou krijgen tot de buitenplaats.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Windstil 20 Naar volgende bericht