... | ... |
Vorig bericht |
DeTrompenburg anders
's-Graveland, 8 september 2001. Vandaag hield de Rijksgebouwendienst open huis in het landgoed De Trompenburg in 's-Graveland. Normaal wordt het buiten bewoond en is het niet open voor publiek, maar nu mocht een beperkte groep, die zich had aangemeld, er binnen een kijkje nemen.
1.
De nummers verwijzen naar
de plaats waar de foto gemaakt is.De Trompenburg is gebouwd voor de beroemde Nederlandse zeeheld, admiraal Cormelis Tromp die daar woonde met zijn echtgenote Margarethe van Raaphorst.
Begin volgend jaar wordt De Trompenburg gerestaureerd. De bestemming blijft woonhuis om het zo goed mogelijk in de originele staat te behouden. Het gebouw kent lage benedenruimten die goed te verwarmen zijn en hoge bovenruimten. Veel onderdelen zijn nog volledig origineel, al is er in de loop van de jaren ook veel ondeskundig of met gebrek aan visie vervangen.
Op de plafonds in de gang zijn veel exotische vogels geschilderd, waarschijnlijk om uit te drukken dat Tromp alle wereldzeeën bevaren heeft. Het landgoed is gebouwd van 1677 tot 1678. Daarvoor, in 1654, werd er ook een buitenhuis neergezet. Dat was net zo groot als het huidige rechthoekige deel van het buiten. In 1672, brandden de Fransen dat buiten af.
De toestand waarin het gebouw verkeert, met veel houtworm en schimmel maakt het nodig om het grondig te restaureren. Ook de huidige verwarming, met oliekachels, is verre van ideaal.
De prachtige Trompzaal, het ronde deel dat voor het huis in het water staat, is in 1986 eigenlijk grondig verprutst. Er lag een originele houten vloer, die werd vervangen door een marmeren vloer. De originele vloer werd weggegooid. Al het houtwerk in de zaal werd donkerbruin geschilderd, terwijl het daarvoor o.a. zandkleur, blauw en verguld was geweest. Ook de schilderijen aan de muur werden in het verleden geretoucheerd. In totaal 60% van het beschilderde oppervlak in de zaal is geretoucheerd. Op schilderijen leefde de restaurateur zich uit door gezichten en kapsels te veranderen. Er zal dus een soort "ont-restauratie" moeten plaatsvinden om de zaal weer in de oorspronkelijke staat te brengen.
De rondleiding bood de gelegenheid om dat prachtige gebouw in onze gemeente nu eens van binnen te bekijken, wat zeer de moeite waard was. De rondleiding werd verzorgd door medewerkers van het bureau dat de restauratie voorbereidt.
Informatieverzameling: Nadja Jungmann.
Foto's De Trompenburg
2. De Trompenburg van de achterkant gezien
3. Het plafond van de Trompzaal. Ballustrades geschilderd met mensen die daar over hangen.
4. Gezicht uit een kamer in het rechthoekige deel op het torentje. Let op de kleurverschillen in het glas.
5. Plafondschildering in de centrale gang.
6. De tuinkamer/hal aan de achterzijde waar bezoekers over de trap binnenkomen.
7. Schilderij in de Trompzaal.
8. Onderzoek op een deurpost naar alle lagen verf die er in de eeuwen op geschilderd zijn. Het blijken er 17 te zijn.
9. Zo keek Admiraal Tromp naar het Zuidereinde en over de weilanden richting Kortenhoefsedijk.
...