Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Tromp: Wie ligt er voor Pampus?

's-Graveland, 10 september 2005

Vandaag was het monumentendag. Alle kerken hielden open huis. Maar ook de gerestaureerde Trompenburgh.

De Rijksgebouwendienst hield vandaag open huis in het rijksmonument De Trompenburgh in 's-Graveland. In agustus 2001 werd aangekondigd dat de Trompenburgh zou worden gerestaureerd. Gisteren vond een feestelijke afsluiting van die periode plaats. Vandaag mocht het publiek in kleine groepen binnen kijken.

Het kenmerk van de nu uitgevoerde restauratie is dat men zoveel mogelijk was het gebouw heeft voorzien van de oorspronkelijke kleuren uit de tijd van Tromp, zowel binnen als buiten. Daartoe is op vele plaatsen minutieus, laag voor laag, de verf afgekrabd tot men op de eerste laag stuitte. Daarom is de buitenkant nu bruinachtig, terwijl die altijd grijswit was.

De buitenplaats Trompenburg te 's Graveland is in 1678 ontstaan. Na verwoesting door de Fransen werd aan het eind van de zeventiende eeuw een nieuw huis gesticht door admiraal Cornelis Tromp, naar wie de buitenplaats later werd vernoemd. Na admiraal Tromp is De Trompenburg verschillende malen van eigenaar gewisseld. Na het overlijden van Jeanette van Bommel, de toenmalige eigenaar, kwam de buitenplaats in 1904 in handen van Frans Ernst Blaauw. Hij liet het in 1936 bij testament na aan de Staat der Nederlanden met de verplichting De Trompenburg in stand te houden en particulier te laten bewonen. De Rijksgebouwendienst beheert en onderhoudt het gebouw en het terrein. De Trompenburg behoort tot de 100 belangrijkste monumenten van Nederland.

Het bezoek vandaag leidde eerst via de trap en de hal naar de Trompzaal, de "ronde" zaal die iedereen van buiten kent gezien vanaf het Noordereinde. Vandaar ging het een wenteltrap op naar de lage dienstbodenkamers op de eerste verdieping. Verder klimmend werd de immense zolder bereikt. Die zolder beslaat de hele ruimte onder het rechthoekige dak van het achterdeel van Trompenburgh. Tenslotte de kroon op de rondleiding. De belvedère op het dak van het achterdeel. Een dakterras dat eruit ziet als de brug van een schip. Ooit stond Admiraal Tromp op dit terras en keek met zijn verrekijker naar de Zuiderzee om te zien welke schepen er voor Pampus lagen. Omdat het land toen nog vlak was en de begroeiing laag, had hij vrij uitzicht.

Ondanks dat deze restauratie is afgerond, blijft er nog veel te doen. In het park achter Trompenburgh zijn de zichtlijnen (het kaarsrechte uitzicht tussen de bomen richting Hilversum) volledig dichtgegroeid. Die moeten hersteld worden. De Trompzaal is in de jaren vijftig enigszins verprutst. Er lag een houten vloer, toen kwam er een marmeren vloer in die er niet in hoort. Ook de kleur van de verf in die zaal klopt niet met het origineel. En dan zijn er op diverse plaatsen plafondschilderingen ontdekt. Het vrijmaken en restaureren van die schilderingen zou nog moeten gebeuren. "Maar ja, er is nu geen budget voor." :verzuchtte de rondleider enkele malen.

Altijd weer is een bezoek aan Trompenburgh een hoogtepunt. Zoveel geschiedenis. Zoveel pracht en praal. En zo een uniek en karakteristiek gebouw. En dat in de eigen gemeente. Als u eens de gelegenheid krijgt om Trompenburg te bezoeken, dan moet u dat beslist doen.

Lees ook het bericht van 8 september 2001 om ook binnen de verschillen te zien in de kleurstelling.

Klik hier voor de foto's van vandaag in het volgende bericht.


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolkt Zonnig Windstil 25º Naar volgende bericht