Rik Jungmann

Rik Jungmann

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Eerste Naturalisatiedag

Wijdemeren, 24 augustus 2006

In heel Nederland, en dus ook in Wijdemeren was het vandaag naturalisatiedag. Zes Wijdemeerders kregen hun nieuwe nationaliteit.

Om drie uur vanmiddag verzamelden zich vijf buitenlanders met hun kennissen en familie op het gemeentehuis van Wijdemeren. Daar zouden zij als nieuwe Nederlander door wethouder Wim Neef toegesproken en ingehuldigd worden.

Nederland gastvrij

De wethouder hield een toespraak waarin hij benadrukte dat heel veel Nederlanders ooit als vreemdeling in Nederland kwamen. Hij nam zichzelf als voorbeeld. Zijn voorouders vluchtten ooit als protestantse hugenoten en kwamen in Nederland terecht. Ook noemde hij het voorbeeld van de vele Portugese joden die lang geleden de wijk namen naar Nederland. "Dat is goed en dat moet zo blijven. Nederland moet een gastvrij land blijven." :aldus Neef.


V.l.n.r. Serge Makichev (Loosdrecht, v.h. Azerbeidzjan), Benedicta Palomino Arenas (Ankeveen, v.h. Peru), Felicity Alison Pols (Nederhorst den Berg, v.h. Australië), wethouder Wim Neef, Miranda Cheryl Heynes (Loosdrecht, v.h. Zuid-Afrika), Maryam Palad ('s-Graveland, v.h. Frankrijk) en haar zoon Arash Djajilywand Salot.

Aansluitend noemde hij de aanwezige buitenlanders die op het punt stonden Nederlander te worden bij naam. Daarop deed hij zijn uiterste best. Hij verontschuldigde zich vooraf voor als de naam niet goed uitgesproken zou worden. Het ging hem echter zo goed af, dat hij er een applausje voor kreeg.

Wilhelmus coupletten

Wim Neef nam waar voor burgemeester Don Bijl en wethouder Wim Lorjé, die beiden verhinderd waren. Er onstond enige hilariteit toen hij verklaarde dat hij graag bij het cadeautje een exemplaar van het eerste en elfde couplet van het Wilhelmus had willen uitreiken. "Het achtste." zei Ria Hennis (DBW). Neef: "O ja, je hebt gelijk." "Het zesde" : riep Frits Ham van de zijkant. "O ja, je hebt gelijk, het zesde." riepen Neef en Hennis in koor. De jongste nieuwe Nederlander was Felicity Alison Pols van drie jaar oud uit Nederhorst den Berg. Zij was daarvoor Australisch.


Felicity Pols uit Nederhorst den Berg.

Alle nieuwe Nederlanders kregen aan het einde van de ceremonie een bos bloemen, een Nerderlandse vlag, een boekje over 25 jaar Beatrix en een boekje van de Nederlandse overheid."Waarna de aanwezigen nog even informeel bleven napraten.


Arash Djaliywand Salot en Maryam Palad

Verplichte aanwezigheid.

Nu had men nog de keus om weg te blijven bij de ceremonie. Vanaf 1 oktober wordt de aanwezigheid bij de naturalisatieceremonie verplicht. Verschijnt de nieuwe Nederlander dan niet en de keer daarop ook niet, dan moet hij de hele naturalisatieprocedure opnieuw doorlopen. In Wijdemeren worden per jaar circa 10 mensen tot Nederlander genaturaliseerd.


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolkt Bewolkt Windstil 19º Naar volgende bericht