Rik Jungmann

kaartjes wijdemeren.nl

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Ter Sype: Hilversumse opening

Wijdemeren, 8 augustus 2006

Het nieuwe college van B&W van Hilversum heeft Wijdemeren uitgenodigd om te komen praten over het bouwplan Ter Sype. De patstelling doorbroken?

De plannen om 170 woningen te bouwen in het plan Ter Sype dateren nog van voor de vorming van Wijdemeren. Toen de planvorming al een aardig eind op streek was gooide de Raad van State op 15 april 2003 roet in het eten. Bezwaren van omwonenden werden toegewezen. Bouw binnen de geluidszone van het vliegveld mocht niet.

Geluid Vliegveld Hilversum

Daarop verbreedde de discussie zich tot het draaien van een baan van het vliegveld om de geluidszone te verleggen en de bouw, van inmiddels 500 woningen, toch weer mogelijk te maken. Dat verleggen zou de geluidsoverlast elders doen toenemen, waardoor Hilversum, de provincie Utrecht en de gemeente De Bilt niet blij werden. Op 29 september 2004 schreef Ed Brouwer in de G&E een column waarin hij ervoor pleitte dat Hilversum niet moest toegeven aan de Wijdemeerse verlangens. Op 3 december vorig jaar hield wethouder Wim Neef een hartstochtelijk pleidooi voor de nieuwbouw, daarin gesteund door een enquete die aangaf dat woningbouw in het Gooi een groot knelpunt is.

Beweging in Hilversum

Na de verkiezingen in maart van dit jaar ontstond er beweging in het Hilversumse standpunt. Voorheen was CDA wethouder Ed Reijn niet te vermurwen. Bij de collegevorming in Hilversum onder leiding van PvdA-er Hans Haselager werd voorzichtig gesproken over de mogelijkheid om het bouwplan niet langer te blokkeren. De bouwplannen zijn van belang voor het hele Gooi was het nieuwe Hilversumse inzicht.

In de Gooi- en Eemlander schrijft Simone Stevens vandaag dat B en W van Hilversum het Wijdemeerse college heeft uitgenodigd om vertrouwelijk te komen praten over Ter Sype. Hilversum onderschrijft inmiddels de regionale visie op bouwen en wonen. Onder voorwaarde dat de geluidsoverlast boven Hilversum niet of nauwelijks toeneemt steunt Hilversum de Wijdemeerse plannen voor Ter Sype, aldus D66 wethouder Erik Boog van Hilversum.

Blij met omslag

Wijdemeren is erg blij met de Hilversumse omslag. Wethouder Lia Moote wijst erop dat daarmee nog niet alle problemen van tafel zijn. De provincie Utrecht en de gemeente De Bilt moeten nog gaan meewerken. Het Loosdrechtse statenlid Wim van Oudheusden hoopt dat gedeputeerde Albert Moens snel een voorstel voor draaiing van de baan op het vliegveld op de agenda zet. Hij denkt dat het mogelijk moet zijn om voor 22 november, de tweede kamerverkiezingen, het besluit voor de draaiing van de baan afgekaart te hebben in het kabinet en in de Tweede Kamer. Daarmee zou de weg vrij zijn om ruim vijfhonderd woningen te bouwen voor de naar nieuwbouw snakkende Gooi- en Vechtstreek.


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Windstil 18 Naar volgende bericht