Naast de uitgebreide aandacht voor Meester Willem in de regionale pers en tv, besteedt ook de NRC vandaag een opniestuk aan de kwestie.
NRC redacteur Marc Chavannes schrijft onder de kop "Meester Willem is geen nostalgie" een stuk waarin hij de kwestie symptomatisch noemt voor het hele Nederlandse onderwijs. Sterker nog, voor heel Nederland.
Een citaat:
"Op de Wijdemeerse webkrant wensen ouders en collega's hem sterkte in zijn strijd tegen de 'papieren tijger', het administratiegedrocht dat hem uit de klas houdt. Zij zouden met evenveel recht heel Nederland sterkte kunnen wensen.
Het Curtevenne-conflict is tekenend voor wat het Nederlandse onderwijs heeft aangetast. Een vorm van institutionele betonrot, wat K.L. Poll 'het verlangen naar almacht' noemde en Ad Verbrugge, oprichter van Beter Onderwijs Nederland een 'bureaucratische schil om de leraar', 'een duivels systeem dat zichzelf door gemeenschappelijke belangen in stand houdt'.
Nog een citaat:
"De daarmee opgekomen kaste van bestuurders en orthosociologen mengde een reeks onderwijsmodules in het proces. Middenschool, Basisvorming, Studiehuis, het Nieuwe Leren - toevallig vaak ook bezuingingen. Waarna de politiek verantwoordelijken zich uit de voeten maakten en 'het onderwijs overlieten aan het veld'."
Nog een citaat:
"De gevolgen van veertig jaar bedilzucht in het onderwijs - van laag tot hoog - zijn monumentaal. Het nationale geheugen wordt weggespoeld. Grammatica is voor stumpers. Kennis is jaren verdacht gemaakt. Wie uitsluitend docentarm en toetsvrij onderwijs heeft genoten, kent alleen zijn eigen vragen."
Cartoon
De cartoon bij het stuk is van Ruben L. Oppenheimer. Hij geeft de geschiedenis van het onderwijs vanaf de mammoetwet (1963) weer. Steeds minder inhoud. Onderaan blikt hij vooruit naar 2008, 2010 en 2012.
Die vooruitblik willen wij u niet onthouden in de hoop dat de NRC en Oppenheimer ons dat niet kwalijk nemen.
NRC
Op de website van de NRC is het hele stuk te lezen, als u beschikt over een inlogcode. Klik op "Opinie en Debat"en ga naar pagina 16.
De RSS feed wijzigt. Lees meer. |