ingezonden brief
Met verbazing volg ik de situatie rondom Willem Degekamp. Als bovenschools directeur openbaar primair onderwijs te Haarlem, belast met Integraal Personeelsbeleid voor 24 scholen (bao, so en (s)bo) kan ik niet begrijpen wat hier aan de hand is. Had dit niet kunnen voorkomen?? Ik vind het hartverwarmend voor Willem dat er zo veel respons komt en zo veel steunbetuiging. Schooldirecteuren moeten integraal personeelsbeleid voeren. Integraal personeelsbeleid is vooral uitgaan van verschillen, uitgaan van de autonomie van de professional. Daarnaast is leeftijdsbewust beleid van belang. Hoe kan het toch dat iemand die zo veel jaar heeft gegeven op deze manier in de problemen komt. Om administratieve missers??
Van een integrale schooldirecteur verwacht ik empathie, sociale kracht en daadkracht. Geen muggenzifterij bij een collega die al de eisen en de planlast sceptisch tegemoet treedt. het gaat toch allererst om het primaire proces, in de klas en om goed onderwijs aan kinderen???? Helaas lijkt deze daadkracht wel heel verkeerd uit te pakken.
Ik adviseer om een goed gesprek aan te gaan eventueel met een mediator. Zorg ervoor dat er een situatie ontstaat van twee winners. Stel je kwetsbaar op, excuseer je voor de ontstane commotie en vertrouw de kinderen weer toe aan de leraar die hen zo na aan het hart ligt. Aan Willem zou ik zeggen, ga weer aan de slag en steun de directeur in zijn (mogelijke) planlast en kom tot een deal. De directeur adviseer ik om in voorkomende gevallen (situaties) goed in gesprek te gaan met de algemeen directeur. Kortom..., Willem weer voor de klas en een directeur die respecteert en adaptief omgaat met zijn personeel. Wie weet vieren we over drie jaar een prachtig afscheid van Willem, dat verdient hij!!!!!, en kan de directeur een lovende afscheidsspeech houden voor zijn gewaardeerde collega. De algemeen directeur adviseer ik om de menselijke kant in ogfenschouw te nemen en bovenstaande in het beleid realiseren.
Jan Stuijver
Amsterdam
|