WIJDEMEERSE WEBKRANT
Politiek: volstrekt Afzijdig
Wijdemeren, wo 17 januari 2007

Tijdens de extra raadsvergadering vroeg René Voigt informatie aan het college over de kwestie Degekamp en de Stichting Primair.

René Voigt (DBW) vroeg of het college de toezegging wilde doen om in de raad van 1 februari informatie aan de raad te geven over de situatie met betrekking tot de Curtevenneschool, de stichting Primair en het ontslag van Willem Degekamp. Tevens vroeg hij om dan een nadere toelichting te geven op de verantwoordelijkheden van de gemeente en de stichting Primair.

Geen enkele bemoeienis


College: Geen enkele bemoeienis meer met de scholen.

Wethouder Lia Moote stelde zich strikt formeel op. Zij wees erop dat Primair een zelfstandig bestuursorgaan is dat gecontroleerd wordt door de wethouders onderwijs van de deelnemende gemeenten. De gemeente heeft in 1990 de verantwoordelijkheden t.a.v. de openbare scholen in de regio overgedragen aan Primair. De gemeente heeft derhalve geen enkele bemoeienis meer met het beleid van de scholen. Wel wist zij te melden dat de ouders een brief hebben ontvangen, dat Primair met het team heeft gesproken en dat er binnenkort een ouderavond georganiseerd wordt.

Voigt wierp daar tegenin dat het "onze school" is, dat er grote onrust in Kortenhoef heerst. "Primair moet u informeren en u moet de raad informeren." Wethouder Lia Moote: "Ik heb ook geheimhoudingsplicht opgelegd gekregen." Deze opmerking leidde tot verbazing bij Voigt.

Nieuwsgierigheid

Toen was de beer even los. Edwin Bult (GL) steunde Moote en wilde er geen woord over zeggen. Rieks Karssemeijer(PvdA) sloot zich daarbij aan. Esther Luijer (CDA) zei dat het om een persoon ging en wilde er daarom niets over zeggen. Joep Frijdal (VVD) verweet Voigt nieuwsgierigheid. "Dat neem ik niet, dat neemt u terug. Ik wil informatie van het college op 1 februari want er is grote onrust, dat is alles wat ik vroeg." repliceerde Voigt.

Jaap van Waveren steunde het verzoek van Voigt. "Wij zijn eindverantwoordelijk. Wij waren indertijd toch ook goed genoeg om 125.000 euro aan Primair bij te storten."

Lia Moote verweet Voigt het naadje van de kous te willen weten. "Wij hebben hier geen taak. Wij moeten het zwijgen er toe doen en het proces zijn gang laten gaan."

Bastion

Opvallend was dat het college en de coalitiepartijen met geen woord spraken over de onrust die is ontstaan, laat staan dat daarvoor enig begrip of afkeuring over uitgestraald werd. Men trok zich terug in het bastion van de regels en procedures en liet de ophef in Kortenhoef voor wat hij was. In het algemeen zijn het juist de politici die de emoties van de burgers in het openbaar verwoorden na een gebeurtenis, ongeacht of zij daar consequenties aan (kunnen) verbinden. Hier nam alleen DBW het voortouw om daar iets van voor het voetlicht te krijgen, gesteund door DBL. College en raad lieten die taak volstrekt liggen.

De RSS feed wijzigt. Lees meer.

Dossier Meester Willem

Politiek: volstrekt Afzijdig
Ontslag om Formaliteit
Siemensma: Beste Willem
Geschokte reactie Degekamp
Open brief over Degekamp
Primair profileert zich
Degekamp: Te grote snor?
Niet door de Beugel
Primair: Dure en Domme Actie
Primair, Moote en Degekamp
Steun voor Meester Willem
Video Protest Degekamp
Degekamp op Non-actief
PvdA vragen over Primair 23-6-2004
Big Spender: Stichting Primair 25-5-2004

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief