Meester Willem Degekamp van de Curtevenneschool in Kortenhoef is volkomen onverwacht op non-actief gesteld. De ouders tasten in het duister.
De G&E opent op de voorpagina met een stuk waarin staat dat Willem Degekamp op non-actief is gesteld. Op de voorpagina van het regiokatern wordt de zaak in een groot artikel van Petra Messelink verder uitgediept.
Op de maandag na de kerstvakantie werd Degekamp, na 21 jaar, volkomen onverwacht, de toegang tot de Curtevenneschool ontzegd. Er stond al een vreemde onderwijzer voor de klas die de kinderen opving. Het bestuur van de school, de Stichting Primair, weigert om enige toelichting te geven. Degekamp zelf is een spreekverbod opgelegd en hult zich gedwongen in stilzwijgen.
Moote: Wij staan hier buiten Ook wethouder Lia Moote geeft geen toelichting. Zij zegt de oorzaak wel te weten, maar er niets over te willen zeggen omdat het bestuur van de (openbare) school door de gemeente gedelegeerd is aan de overkoepelende Stichting Primair. Pauline van Hoogenhuizen, de directeur van Primair, begrijpt dat de ouders veel vragen hebben, maar zegt dat het een kwestie is tussen werkgever en werknemer. Zij verklaart met grote stelligheid dat de veiligheid van de kinderen niet in het geding is geweest.
Een goed ingelichte bron van de G&E zegt dat het om een administratieve kwestie zou gaan en dat Degekamp inmiddels een advocaat in de arm zou hebben genomen.
Ouders: Geen begrip voor actie De ouders van de kinderen hebben geen enkel begrip voor de actie van het schoolbestuur. Zij staan als één blok achter Willem Degekamp die zij een fantastische onderwijzer noemen, "een mens op wie ze konden bouwen in moeilijke tijden". Claude Onvlee zegt namens de ouders dat er een constructief gesprek met het schoolbestuur heeft plaatsgevonden. Hij verwacht een vervolggesprek. Door de ouders is een emailactie gestart naar de Stichting Primair. De Stichting bevestigt dat er emails zijn binnengekomen, maar kan niet zeggen hoeveel dat er zijn.
Degekamp is Instituut
Willem Degekamp is een instituut in Kortenhoef. Hij gaf vroeger les op de tweeklassige openbare Wildeboerschool in Oud Kortenhoef. Daar leerde hij zijn latere echtgenote Marga Piepers kennen die daar tot schoolhoofd benoemd was. Samen runden zij het schooltje tot het opgeheven werd, omdat kleine scholen te duur werden geacht. Generaties Kortenhoevers kregen les van hen. Na de opheffing van de Wildeboerschool werden zij toegevoegd aan het onderwijzerskorps van de openbare Curtevenneschool in Kortenhoef. Dat was in het begin niet gemakkelijk, na de kelinschaligheid van de Wildeboerschool waar zij samen de scepter zwaaiden en zelf konden besluiten om bijvoorbeeld met mooi weer met de kinderen naar buiten te gaan.
Willem Degekamp neemt ook deel aan tal van andere activiteiten in Kortenhoef. Hij is een publieke Kortenhoefse figuur. Door zijn leerlingen en hun ouders werd hij altijd op handen gedragen, al is zijn optreden soms wat ongepolijst. Het is dan ook weinig verwonderlijk dat er protest komt tegen deze gang van zaken. Dat protest kan alleen verstommen als er uitleg van de Stichting Primair komt. Omdat het om een openbare school gaat, gefinancierd door de gemeente Wijdemeren, kan het gemeentebestuur zich niet volkomen afzijdig blijven houden van deze zaak als er geen verdere toelichting of een oplossing komt.
De RSS feed wijzigt. Lees meer. |