WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Te Wapen!
Kortenhoef, di 14 oktober 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Te Wapen! Putter herinnert aan het ontstaan van Wijdemeren. 's-Graveland en Loosdrecht stelden zich te weer tegen Hilversum en kregen Nederhorst den Berg mee.

Lees meer over de geschiedenis onder aan de pagina.

Dossier Bestuur Gooi

ingezonden brief

Te Wapen!

Dat komt ervan als je een halve Hilversummer op het wethouderspluche hijst. Een fusie met Hilversum.  Hij heeft het voor elkaar.

Toegejuicht door zijn CDA discipelen. De farizeeërs zijn onder ons.

En wat een miserabele houding tegenover Stichtse Vecht en Weesp, die met volle overtuiging veel energie en kennis in het samenwerkingsverband stopten. Zo’n onbetrouwbare buurman wens je niemand toe.
Dat samenwerkingsverband was hoofdzakelijk het gevolg van de arrogante houding die Hilversum in de gewestelijke vergaderingen tentoon spreidde. Veel irritatie en moeizame besluitvorming.  En ten slotte dan maar de knoop doorgehakt.

En zijn we misschien vergeten dat Wijdemeren mede is ontstaan om de al jaren sluimerende Hilversumse annexatieplannen tegen te houden?  Nee, dat zijn we niet. Net zo min als we vergeten zijn dat Hilversum zonder zich iets van ’s-Graveland aan te trekken de Krugerbocht dichtsmeet. En de bouw van ter Sype  in Loosdrecht eindeloos traineerde. En bij een poging de sociale dienst te herstruktureren voor de Hiversumse ambtenaren een voorkeursbehandeling eiste. Kom op zeg,met dat type bestuurders  wil een fatsoenlijk mens toch niets te maken hebben.

Daar gaat  dan de identiteit van de Wijdemeerse dorpen. Daar verdwijnt dan een gemeente die in samenwerking met anderen best voor zichzelf kan zorgen. Te wapen dus. Met Dorpsbelangen, ook al ernstig in zijn bestaan bedreigd, in de voortrekkersrol.

Bijna niemand in Wijdemeren, daar ben ik van overtuigd, wenst deze ontwikkeling. Vraag het de mensen. Voor het zover is zijn er weer verkiezingen. Massaal verzet zal dan manifest worden. Laat de stem des volks luid klinken. Laat de trompetten van het verzet schetteren.

Een fusie met Hilversum? Dat Nooit

Putter

Uit het WWK archief:

Wat vooraf ging. Dit schreven wij op 13 november 1996, toen wij nog alleen nieuws uit 's-Graveland brachten:

"Het College heeft op 13 november 1996 een brief gestuurd aan de Provincie waarin het verzoekt om de mogelijkheid te openen voor eventuele herindeling inclusief Loosdrecht. Daartoe moet de Provincie Noord Holland met de Provincie Utrecht gaan praten. Ze hebben enige tijd geleden besloten dat juist niet te doen. In onze algemene beschouwingen (van D66 's-Graveland, red. WWK) hebben wij sterk gepleit voor samengaan van 's Graveland, Loosdrecht en Nederhorst den Berg."

Het streven van 's-Graveland naar een fusie met Loosdrecht en Nederhorst den Berg was ingegeven door de opdracht van de toenmalige staatssecretaris Tonny van de Vondervoort (PvdA) die in 1995, net als minister Ronald Plasterk (ook PvdA) nu, belast werd met bestuurlijke vernieuwing. Zij benoemde 27 centrumgemeenten bij naam en gaf die de opdracht om omliggende (delen van) gemeenten te annexeren, opdat de centrumgemeente ruimte voor bouwplannen en extra inkomsten voor centrumvoorzieningen zou krijgen. Hilversum liet zich niet onbetuigd en wilde 's-Graveland, Loosdrecht, Hollandse Rading en (delen van) Laren annexeren. Om die annexatie te voorkomen sloegen 's-Graveland en Loosdrecht met succes de handen ineen, hetgeen op 1 januari 2002 leidde tot de vorming van Wijdemeren.

Het idee van de centrumgemeenten in 1995 zakte als een plumpudding ineen, net als de superprovincie en de 100.000plus gemeenten van Ronald Plasterk. Geen gelukkige hand in bestuurlijke vernieuwing, die PvdA-ers.

Zoeken in het WWK archief op de term "vondervoort) levert het volgende op:

Gieskens naar Loenen
B&W in Loosdrecht 20-02-03
Hoe zat dat? De Herindeling 7-10-2004
Loenen bij Wijdemeren? 14-10-2004
Hilversum: Centrumgemeente? 18-7-2005
Herindeling 10 jaar Geleden 18-11-2005
Borghouts: Fusie Wijdemeren 7-1-2006
Hilversum denkt Heel Groot 11-1-2006
01072008 Oerbericht december 1995
26052009 Dagdromerij
26092012 Huizen en het Gewest
18022013 Noord-Holland in Beweging
09032013 Martijn Smit in de NRC
06102014 Fusie met H.sum en Weesp

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief