WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Noord-Holland in Beweging
Wijdemeren, ma 18 februari 2013

Het zijn turbulente tijden voor de provincie. Eerst wordt er gefraudeerd en nu hijgt mnister Plasterk ze in de nek. Maakt het u wat uit of Noord-Holland wordt samengevoegd?

In De Zijlijn

Ach ja, de provincie

De provincie staat in het middelpunt van de belangstelling. Eerst zorgden de provinciebestuurders daar zelf voor, en nu minister Plasterk, omdat Rutte en Samsom dat zo afspraken.

De gedeputeerden Ton  Hooijmajiers en zijn voorganger Henry Meijdam (beiden VVD) speelden de hoofdrol in het drama van de provincie Noord-Holland. Nadat Hooijmajers bijna 80 miljoen euro van Noord-Holland had zoek gemaakt in IJsland bleek later dat hij niet slechts een beetje dom was geweest, maar dat hij echt gezwendeld had en omgekocht was. Bovendien strooide Hooijmaijers met geld van de provinciale creditcard. En niemand die het controleerde. De provincie hield daarom een “Operatie Schoon Schip”.
Toch werd het dek van dat schone schip weer razendsnel een beetje smoezelig. Het huidige provinciebestuur wilde niet zonder de omstreden Henry Meijdam, want wie schetst onze verbazing dat Henry Meijdam zeer onlangs door de provincie benoemd werd tot voorzitter van de gebiedscommissie AGV, die zich bezighoudt met onze regio. Enkele leden van de tweede kamer  pruttelden wat tegen, maar GS demonteerde die bezwaren snel.

De rust in Haarlem kon weerkeren. Dachten ze.

Op 12 september hadden we verkiezingen. In no time werd er een kabinet in elkaar geflanst. Dat ging met veel gekraak en gepiep gepaard. Rekenen was nooit het sterkste punt van Mark Rutte, maar nu maakten Stef Blok, en hij het wel heel bont met de zorgpremie. Die zou torenhoog en inkomensafhankelijk worden. Inkomenspolitiek via het ziekenhuisbed. Foutje, bedankt. Om maar eens even Rijk de Gooier in herinnering te roepen in zijn Sterspotjes voor de SNS bank.

Dit kabinet heeft ook grootse plannen met het binnenlands bestuur. Gemeenten moeten minimaal 100.000 inwoners hebben, anders krijgen ze geen geld. Nederland moet één hele grote provincie worden, te beginnen met de samenvoeging van Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. Minister Plasterk  heeft nog niet bedacht waarom dat beter zou zijn. Daarom kan hij het ook niet uitleggen. En Thorbecke, de bedenker van de provincie, kunnen we het niet meer vragen. Maar, een kniesoor die daarop let. De dadendrang van Plasterk is te prijzen, zelfs al weten we niet waar die dadendrang ons heen leidt. Ten aanval, volg mij! Maar waarheen en waarvoor?

Onlangs was Plasterk in Haarlem op bezoek. Bij het provinciebestuur onder leiding van oud-minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes (ook VVD). Nadat Plasterk met het college van GS op de foto was gegaan en er samen een kopje thee was gedronken, liet Remkes, tussen de sigarettenrook  door, weten dat hij Plasterk weinig kans gaf om al in 2015 de drie provincies samengevoegd te hebben. Ik denk dat hij gelijk heeft. En ook die 100.000 regel voor gemeenten gaat niet lukken. Dat voorspel ik u maar vast. Begin jaren negentig stelde staatssecretaris Van de Vondervoort (ook PvdA) een 80.000 regel op voor gemeenten. Dat deed veel stof opwaaien, maar de staatssecretaris verdween en met haar de 80.000 regel. Overigens leidde dat toen wel tot Wijdemeren, maar dat terzijde.

Vanmorgen deed de Gooi en Eemlander een duit in het zakje. De krant deed onderzoek naar de wens van de inwoners van Noord-Holland. Willen ze wel in de drie-eenheid NH-FLevo-Utr wonen of niet? Dat was de vraag die door de krant aan 1750 mensen gesteld werd. 55% wilde dat niet, 21% interesseerde het niet en 21% vond het een goed idee. 2% vond er niks van.

Die uitslag verbaast mij nu weer.

Alsof het ook maar iets uitmaakt in welke provincie je woont. Nou ja, Friesland, met een eigen taal, daar kan ik me wat bij voorstellen, maar hier in de randstad? Is Loosdrecht in het ongeluk gestort nadat dat dorp van Utrecht overging naar Noord-Holland? Wat merken u en ik van de provincie? Niets of bijna niets. Ja ze strijken opcenten op de wegenbelasting op, maar verder? O ja, ze heffen de buslijnen op.
Weet u wie er in provinciale staten zitten en voor welke partij? Weet u wie er in gedeputeerde staten welke portefeuille heeft? En weet u dan wat hij of zij met die portefeuille doet? En als u dat al weet, bent u het daar  dan mee eens?

Noem eens één provinciaal besluit van afgelopen jaar dat u hartgrondig bezig hield.
En dan de hamvraag. Hoe hoog was de opkomst bij de provinciale staten verkiezingen van 2011? Landelijk was die 55,9%. Die verkiezingen zijn interessant omdat ze indirect de samenstelling van de Eerste Kamer bepalen. Waar dat toe leidt zagen we vorige week. Nog nooit zagen we VVD minister Stef Blok zo onhandig opereren en zich zo klein maken als vorige week toen hij met hangende pootjes op audiëntie moest bij D66, CU en SGP om het kabinet te redden. Weer had Blok zich misrekend. Nu in de minderheid die de coalitie in de Eerste kamer heeft..

Het zal u duidelijk zijn. Ik behoor bij die 21% die het niets interesseert in welke provincie je woont.
Nou ja, de provincie met de laagste opcenten misschien…

Wat dat betreft moeten we lekker bij Noord-Holland blijven. Utrecht heft 72,6, Flevoland 76,6 en Noord-Holland 67,9 euro per jaar. Scheelt toch 6, 7 euro per jaar.

Rik Jungmann

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief