WIJDEMEERSE WEBKRANT
Oerbericht december 1995
Wijdemeren, di 1 juli 2008

Ter gelegenheid van het Koperen Jubileum toch maar eens even gezocht naar het oudste stukje. Dit stukje stond in de WieWatWaar en was het eerste dat ik op internet zette.

Dit stukje staat niet in het WWK archief.
Het komt uit de verzameling oppiniestukjes die in de WieWatWaar en op de toenmalige D66 's-Graveland website werden gepubliceerd. We hebben ook al die stukjes nog. Ook Douwen van Essen (CDA raadslid) en Co de Kloet (fractievoorzitter van Dorpsbelangen) lieten zich in de WieWatWaar niet onbetuigd. Er werd scherp geschreven en geoordeeld.

Later ging ik het algemene nieuws uit het dorp ook bijhouden op de D66 website. Dat nieuws vindt u wel in het archief. Het was de voorloper van wat in 1999 de WWK werd, die toen een zelfstandig en objectief leven begon.

Waar gaat het onderstaande stukje over?

Referendum

De voorbereidingen voor het referendum over telematicamaatregelen om het Noorder- en Zuidereinde in 's-Graveland en het Stichts End in Ankeveen af te sluiten voor doorgaand verkeer. Het voorstel werd met 343 stemmen voor en 3755 stemmen tegen in het referendum verworpen.

Herindeling

De eerste herindelingsgeluiden worden gehoord. Van de toenmalige staatssecretaris mocht Hilversum een verlanglijstje indienen met daarop de gemeenten en gebieden die men wel aan Hilversum wilde toevoegen. Op dat lijstje stonden ook 's-Graveland en Loosdrecht. Reden genoeg voor die beide gemeenten om de koppen bij elkaar te steken. Hoe het op 1 januari 2002 afliep is u bekend.

Internet

Internet voor het grote publiek was net begonnen in Nederland. In september 1995 startte Planet Internet. Daarvoor was er alleen, vanaf begin 1995, De Digitale Stad (Amsterdam), de VPRO en de voorloper van XS4ALL. Er werd gesurfd met een 300 baud inbelmodem. Plaatjes werden in de browser vaak uitgezet om dat surfen iets sneller te laten verlopen. Nog maar heel weinig mensen hadden enig idee wat internet was. Digitale foto's bestonden nog niet.

Uw redacteur gaf wat later een presentatie op het gemeentehuis om te laten zien wat internet was en kon en waar het naar toe zou gaan. Tot zijn vreugde vond burgemeester Wim Kozijn die avond met AltaVista (Google bestond nog niet) het kasteel in Frankrijk waar hij op vakantie zou gaan.

De tijden zijn veranderd...

Rik Jungmann

 


30 december 1995

Wij schrijven dit op 30 december 1995. De dag voor het einde van dit jaar. Buiten is het koud en waait er een snijdende oostenwind. Er wordt geschaatst in onze dorpen. In december, redelijk uniek.

Als u dit leest is het glas al enige dagen geleden geheven, het vuurwerk de lucht ingegaan, kijken we tegen een nieuw jaar aan dat op 1 januari altijd eindeloos lijkt en gaan we er weer fris tegenaan.

Even een paar onderwerpen waarvoor wij uw aandacht vragen.

Eerst het referendum over de afsluiting van Noordereinde en Stichts End. Het gaat goed met de handtekeningen. Bij het begin van de Raad, twee weken geleden op 21 december, werden er 710 handtekeningen aangeboden. Er waren er toen 388 nodig, dus dat zat wel goed. Er druppelden nog wat lijsten na uit de Wie Wat Waar. We zullen nu dus ongeveer op 750 zitten. Maar, ga nog even door! Op 1 februari moeten er 775 geldige handtekeningen zijn. Eentje te weinig en het referendum gaat niet door.

Waarschijnlijk hebben er ook mensen getekend die daarmee hun sympathie betuigden, maar bijv. onder de 18 zijn of niet in 's Graveland wonen. Als we nu eens uitgaan van 10% extra, dan spelen we op zeker. Het streven moet dus zijn om op 1 februari 850 handtekeningen te hebben. Vul dus in die lijsten en stop ze bij de verzameladressen in de bus. U kunt ook bij de balie van het Gemeentehuis tekenen.

Dan even iets over gemeentelijke herindeling. In de Gooi & Eemlander stond een artikel waarin werd voorspeld dat 's Graveland en Loosdrecht samengevoegd zullen kunnen worden met Hilversum. Is dat nu serieus? Ja, het is helaas heel serieus.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, van de Vondervoort, wil gemeenten groter en sterker maken. Bovendien wil ze van tussenlagen als gewesten af. Tenslotte wil ze z.g. centrumgemeenten (en die status heeft Hilversum onlangs ook gekregen) uitbreidingsmogelijkheden geven voor bouw- en industrielokaties. Over dit onderwerp valt nog veel te zeggen, maar nu houden we het er even op dat D66 's Graveland niet staat te trappelen om samengevoegd te worden met een gemeente die een jaarlijks tekort van ruim 100 miljoen op de begroting heeft. Wie dat uiteindelijk zal betalen is duidelijk. We moesten maar kijken of we met Loosdrecht, Nederhorst den Berg en/of Loenen iets moois kunnen laten opbloeien.

Dan nog een nieuwtje voor de liefhebbers. D66 's Graveland staat met ingang van 1 januari 1996 op internet! U kunt daar nieuws vinden over het referendum, het Collegeprogramma, onze Algemene Beschouwingen van '94 en '95 staan integraal op het net en de stukjes in de pers kunt u nog eens nalezen. Ook vindt u er adressen en namen van de fractie en het afdelingsbestuur. U kunt via ons naar andere gemeenten, provincies, ministeries en zelfs het Witte Huis. Tenslotte staan er handige tips over de contacten van u als burger met de gemeente. Wij werken nog aan het D66 loket. U kunt dan via internet uw wensen, klachten en opmerkingen aan ons kwijt waar we in het gemeentebestuur wat mee zullen doen. (u mag ons natuurlijk ook bellen of schrijven...)

Wij willen graag weten hoeveel bewoners van 's Graveland toegang hebben op internet. Laat u ons dat weten a.u.b. Stuur een mailtje via onze homepage, mail naar ons emailadres of schrijf in het Gastenboek. Uw input bepaalt mede of het zinvol is om hiermee door te gaan. Tot zover een onderwerp dat voor sommigen van u abacadabra is, maar voor anderen gesneden koek.

Een goed en vruchtbaar, maar bovenal gelukkig 1996 wordt u toegewenst door Rik Jungmann en Tineke Smit.

28 december 1995

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
25 gr.
windkr. 2