Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Gieskens naar Loenen

Loosdrecht, 15 januari 2002. Op de voorpagina van het regiokatern van de Gooi staat te lezen dat Jos Gieskens, de oud-burgemeester van Loosdrecht, ook waarnemer wordt. Wel wat meer in de buurt dan Wim Kozijn, die naar Castricum ging.


Jos Gieskens
(foto: Douwe van Essen)

Gieskens is gevraagd om tijdelijk Martin Boevée in Loenen aan de Vecht op te volgen. Hij was daar zeer aangenaam door verrast. Boevée gaat namelijk per 1 februari naar Sliedrecht. In Loenen woedt al jaren een discussie over wel of niet herindelen.

Rond 1996 bestond er zelfs een "Loenens Beraad". Een club van gemeenten die weigerden om het woord herindeling ook maar over de lippen te krijgen. Dit zeer tegen de zin van toenmalig staatsecretaris Tonny van de Vondervoort (PvdA) in, die juist vond dat zo'n beetje heel Nederland geherindeeld moest worden. In dat kader vroeg zij aan twintig centrumgemeenten, waaronder Hilversum, wat zij op hun verlanglijstje hadden staan aan uitbreiding. Hilversum liet zich dat geen twee keer vragen en claimde 's-Graveland, Loosdrecht, Hollandse Rading, een stuk Eemnes, een stuk Blaricum, etc.

Dat was de kiem voor de vorming van Wijdemeren. De plannen van staatssecretaris V3 (haar bijnaam) verdampten later even snel als ze bedacht waren.

Nu denkt Loenen wel voorzichtig over herindeling. Daarbij wordt gedacht aan een combinatie met Abcoude en Breukelen. Veilig binnen de provinciegrenzen van Utrecht. Aansluiting bij Wijdemeren zou ook een optie zijn. Voor de provincie Utrecht is dat waarschijnlijk echt onverteerbaar nu Loosdrecht op 1 januari naar Noord-Holland is gegaan.

Jos Gieskens gaat niet pleiten voor of tegen herindeling, of voor deze of gene variant. Dat moet de politiek maar besluiten. Hij kan echter wel zijn ervaringen met een herindeling inbrengen, wat in deze fase voor Loenen uiterst nuttig kan zijn.


Reacties

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...