Rik Jungmann

---

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Hilversum denkt Heel Groot

Wijdemeren, 11 januari 2006

B en W van Hilversum stellen Noord-Holland voor om alle gemeenten in de Gooi- en Vechtstreek samen te voegen tot Gooiland met 240.000 inwoners.

In de G&E van vandaag staat op de voorpagina een voorstel van B&W van Hilversum om in één klap alle gemeenten in onze regio samen te voegen. Burgemeester Ernst Bakker zou zichzelf "een lafbek" vinden als hij niet zijn nek zou uitsteken nu de discussie over herindeling door Noord-Holland is aangezwengeld. Bakker denkt dat met de vorming van één gemeente Gooiland een krachtig bestuur mogelijk wordt dat de problemen in de regio aan kan. Hij denkt dat de identiteit van de kleine kernen binnen zo'n enorme gemeente niet in het gedrang hoeft te komen.

Als voordelen ziet hij:

  • Minder burgemeesters, wethouders en raadsleden.
  • Eén aanspreekpunt voor het bedrijfsleven voor de hele regio.
  • Meer democratie, omdat alle inwoners kunnen meebeslissen over de hele regio.
  • Meer invloed en meer "power", waardoor Gooiland tot de grote gemeenten in Nederland behoort en in Den Haag aan tafel mag zitten.

Van annexatiedrift van Hilversum is volgens Bakker geen sprake. "Het is absoluut niet zo dat wij zeggen: 'Kom maar hier, alles moet naar Hilversum'."

Hilversum heeft honger

De wens van Hilversum om zijn invloed te vergroten is niet nieuw. In de heftige herindelingsdiscussie, midden jaren negentig, mocht Hilversum, op uitnodiging van staatssecretaris Van de Vondervoort, een verlanglijstje indienen voor gebiedsuitbreiding. Die uitnodiging was niet aan dovemansoren gericht. Hilversum wilde 's-Graveland, Loosdrecht, Hollandse Rading en delen van Blaricum en Laren annexeren.

Voor 's-Graveland en Loosdrecht was die wens van Hilversum de aanleiding om met elkaar de herindeling te starten, die leidde tot Wijdemeren.


De wekelijkse nieuwsbrief Regen Harde wind Naar volgende bericht