Rik Jungmann

Diversen

WWK
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Jaaroverzicht

Wijdemeren, 22 december 2004. Het is de tijd van de terugblikken, de lijstjes en de jaaroverzichten.

Wij liepen het archief van het afgelopen jaar langs. Daar stonden tot op vandaag 812 berichten in, die tijdens 2004 gepubliceerd zijn. In iedere maand zochten wij de meest opvallende Wijdemeerse nieuwsfeiten. Hieronder staan ze samengevat.

Januari


Het eerste Wijdemeren Journaal.

De overgang van de lokale nieuwsbladen naar het spiksplinternieuwe Wijdemeren Journaal leidt tot gemor en gemopper. Een interview dat burgemeester Don Bijl geeft, waarin hij stelt dat brieven over burenruzies maar onder op de stapel moeten, doet wat stof opwaaien. De beeldentuin van oud-wethouder 't Hoen ( één van de burenruzies) vult prominent het nieuws.
De peuterspeelzalen zenden hun eerste noodkreet de wereld in omdat zij voorzien dat de subsidies verdwijnen.

Februari


De omstreden Flark.

Tussen alle betrokken partijen aan het Dode Eind in Kortenhoef is een convenant gesloten. Het dossier is daarmee nog niet gesloten. Het vaarhuis De Flark heeft via de Mijndense sluis de Loosdrechtse Plassen verlaten. Het Plassenschap houdt de sluis dicht voor het scheepje, omdat het gelijkenis met een woonschip zou vertonen. Op 14 februari wordt in Nederhorst den Berg het cultureel centrum Poste Restante geopend. De schalkse ontwerper van het logo maakte daar G-Spot van, hetgeen niet door iedereen in dank werd aanvaard.

Maart


Het Wapen dat het ook niet werd.

OP 10 maart werd de meest bezochte en meest aansprekende hoorzitting gehouden van het afgelopen jaar. Het ging over het uitbaggeren van de Loosdrechtse Plassen. 25 insprekers hielden vlammende pleidooien. Op 19 maart wordt bekend dat de rechter de gemeente in het ongelijk stelt over de bouwplannen van Najade. De discussie over het gemeentewapen komt op een hoogtepunt. De Hoge Raad van Adel levert een ontwerp in dat niemand mooi vindt, na wat napruttelen komt er helemaal geen wapen.

April


De eerste G&E in de vroege ochtend.

Er ontstaat tumult over de verdeling van de woningen in het bouwplan La Traviata aan de Zuidsingel in Kortenhoef. Het CDA bevraagt wethouder Ties Hagen kritisch over de gang van zaken. Bruisend Ankeveen komt voor het eerst naar buiten met plannen om Ankeveen bruisender te maken. Aan het Noordereinde in 's-Graveland wordt een aantal oude bomen gekapt. De gemeente zegt dat ze ziek zijn, de VBOB zegt dat ze prima zijn. Op 19 april wordt de Gooi- en Eemlander na 133 jaar een ochtendblad en gooit het dagritme van de hele regio overhoop.

Mei


Het expositievirus in Kortenhoef.

Het eerste gedoe in het college van B&W begint. Wethouder Co de Kloet zegt dat de OZB omhoog zal gaan,  de wethouders Neef en Siemons ontkennen dat op 4 mei. In Kortenhoef is een expositie-virus uitgebroken. Bijna huis aan huis gaat de vlag uit en en een bord "expositie" aan de weg. Tot ontsteltenis van de gemeente in de regio blijkt de Stichting Primair, die het bestuur vormt van de openbare basisscholen, met geld gesmeten te hebben. Ook Wijdemeren moet over de brug komen.

Juni


De enige echte Ties Hagen PC.

OP 12 juni wordt bekend dat de gemeente z.g. "Ties Hagen pc's" gaat uitdelen. Het begon met een 1-april grap van Herman Stuyver. De eerste geluiden over de bouw van 44 woningen in Nederhorst den Berg komen naar buiten. Er worden weer eens nieuwe plannen gepresenteerd voor de nieuwbouw van het Dorpscentrum in Loosdrecht. Tijdens een hoorzitting in 't Spieghelhuys in Nederhorst ontmoet wethouder Wim Neef massieve weerstand over de bouwplannen op de plek van het oude gemeentehuis aan de Voorstraat.

Juli


Eikenprocessierupsen in 's-Graveland.

De eikenprocessierups is gesignaleerd in 's-Graveland. Er gaat een waarschuwing uit. In Nederhorst den Berg brandt een aantal politieauto's uit dat bij het bureau geparkeerd staat. Jachthaven De Uitkijk en de gemeente treffen elkaar voor de rechter. De Uitkijk meldt alvast dat er twee miljoen euro geclaimd zal worden. Het Hilversum Open tennistoernooi, dat natuurlijk het Wijdemeren Open zou moeten heten omdat het in 's-Graveland gehouden wordt, beheerst enkele dagen sportief Wijdemeren. Rivierkreeftjes beheersen het komkommernieuws enkele dagen.

Augustus


Gekozen burgemeester Wim Neef?

Wethouder Wim Neef kandideert zich vast voor de burgemeestersverkiezingen in 2006. Zijn voorbeeld wordt gevolgd door oud-AB raadslid Wim Reijmerink. De klok van de Sypekerk in Loosdrecht blijkt willekeurig te slaan. Ieder uur een verrassing. De straatnamen van de nieuwbouw aan de Zuidsingel in Kortenhoef worden bekend. Blij deelt de gemeente mee dat het dossier Dode Eind Kortenhoef gesloten is.

September


De Strook is het schoonste van Nederland.

De gemeente laat weten dat er nu echt ernst gemaakt zal worden met het optreden tegen illegale bewoning van recreatiewoningen. De Strook wint de prijs voor "Schoonste zoetwaterstrand in Nederland". De nieuwe Antoniusschool blijkt nu al uit haar voegen te barsten. Er moet een noodlokaal komen. DBW fractievoorzitter René Voigt baart opzien door geen brieven te schrijven, maar emails te sturen aan de burgemeester. Bovendien valt de aanhef "Don," niet in goede aarde. Wijdemeren wil Ter Sype bebouwen met 500 woningen. Hilversum wil dat niet.

Oktober


Practical joke van Willem de Jongh.

De maand begint met een relletje waarin een column van Ruud Buys, Radio Wijdemeren en wethouder Yvonne Siemons de hoofdrol spelen. Het college wil de zaalhuur voor de sportzalen verhogen. De clubs voorspellen dat er geen huurder over blijft. Den Haag schroeft de bijdrage uit die hoek eventjes met ruim 5 ton euro terug. Het wordt nog moeilijker om de begroting rond te krijgen. Surprise, surprise. Loenen wil samen met Wijdemeren verder en Wijdemeren wil dat ook. Willem de Jongh uit Kortenhoef beplakt de vierkante blauwe versieringen op de Diependaalselaan 's nachts stiekem met witte stickers. Ze zien er meteen veel vriendelijker uit.

November


Na 34 jaar weggestuurd: Co de Kloet (DBW).

Tijdens de Algemene Beschouwingen op 3 november besluit de raad om de OZB met 11% te verhogen in 2005. DBW stemt niet mee en wordt op 11 november voor straf uit de coalitie gezet door CDA, PvdA en DBL. DBW wethouder Co de Kloet wordt op 16 november ook gestraft. Hij wordt weggestuurd, ondanks dat de coalitie zeer tevreden over hem is. DE GAD zegt dat groen en grijs afval gescheiden wordt verwerkt. Wethouder Bert Nagel zegt echter dat "de burger bedonderd wordt". Het wordt bij elkaar gekieperd stelt hij. De eigenaar van het "tijdelijke" gemeentehuis aan de Rading in Hilversum wil niet langer met de gemeente praten, nadat nieuwbouw in 's-Graveland ook een optie is gebleken te zijn. Het dossier Dode Eind gaat weer even open. Er is een conflict over het parkeerterreintje. De gemeente is te laat met het aanleveren van stukken bij de rechter. De PvdA wil wel eens weten wat u van de fusie met Loenen vindt. De peuterspeelzalen raken de subsidie kwijt, het bejaardenwerk krijgt er geld bij. Van jong naar oud.

December


Slalommen, optrekken en remmen.

Arie Soek trekt een vals vijftigje uit de muur en haalt ruim de media. De actiegroep Houdt Kortenhoef Landelijk gaat door met de strijd tegen de nieuwbouw van Oudergaard. Sjaak Ridder van jachtwerf De Wijde Blick is boos op de gemeente en wel speciaal op een ambtenaar. De afspraken worden volgens hem niet nagekomen. Burgemeester Don Bijl neemt daar krachtig afstand van. De Raad van State geeft jachthaven De Uitkijk gelijk over het Dorpscentrum Loosdrecht. De gemeente likt haar wonden. Op de Koninginneweg in Kortenhoef werden straatjuwelen geplaatst. De vrouw van wethouder Wim Neef verloor subiet een buitenspiegel bij een mislukte passeermanoeuvre bij één van de juwelen. De zieltogende buurtbus houdt het toch nog zeker tot 1 juli volgend jaar uit. Hou vol!


De wekelijkse nieuwsbrief RegenHarde wind Naar volgende bericht