Rik Jungmann

Gemeente Wijdemeren
Naar vorig bericht Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 Naar de home-page De wekelijkse nieuwsbrief Naar volgende bericht

Handhaving Recreatiewoningen

Wijdemeren, 8 september 2004. De gemeente gaat optreden tegen bewoners van recreatiewoningen die na 31 oktober 2003 permanent in zo'n woning hun interk hebben genomen.

Persbericht

Gemeente Wijdemeren gaat optreden tegen
permanent wonen in recreatiewoningen

De gemeente gaat optreden tegen permanente bewoning van recreatiewoningen. Dit is al langer verboden, maar het college heeft hiervoor nu een plan van aanpak vastgesteld. De Wijdemeerse aanpak bestaat uit meerdere stappen. Zo wil het college voorkomen dat mensen zich nog permanent in een recreatiewoning gaan vestigen. Tegen inwoners die ná 31 oktober 2003 in een recreatiewoning zijn gaan wonen, gaat de gemeente optreden. Zij krijgen één jaar de tijd een ander hoofdverblijf te vinden. In november a.s. besluit het college hoe wordt omgegaan met mensen die vóór die datum een recreatiewoning hebben betrokken.

In november 2003 heeft minister Dekker van VROM alle gemeenten gewezen op de plicht tot optreden tegen onrechtmatige bewoning van vakantiehuizen. Daarnaast zijn gemeenten verplicht mensen die in een recreatieverblijf wonen voor het einde van 2004 duidelijkheid te verschaffen. De aanpak van Wijdemeren is geheel in lijn met het beleid dat minister Dekker voorstaat.

Drie maanden! Anders dwangsom
Het beleid van de gemeente geldt voor alle recreatieverblijven die een recreatieve bestemming hebben in het bestemmingsplan. Dit kunnen verblijven op recreatieparken zijn, maar ook losstaande recreatiewoningen. In Wijdemeren zijn er tenminste 45 personen die na 31 oktober 2003 een vakantiewoning hebben betrokken. Binnenkort schrijft de gemeente deze personen aan. Zij krijgen van de gemeente één jaar de tijd om een ander hoofdverblijf te vinden. Nieuwe gevallen (na 7 september 2004) hebben slechts drie maanden. Blijft de onrechtmatige bewoning na deze periode toch bestaan dan legt de gemeente een dwangsom van 2000 euro per vier weken op, met een maximum van 26.000 euro. Dit bedrag is geen afkoopsom want na 13 periodes gaat de gemeente over tot ontruiming.

Preventie
De gemeente neemt ook een scala aan preventieve maatregelen om nieuwe gevallen van permanente bewoning in de toekomst te voorkomen. Zo zal de gemeente makelaars en notarissen aanschrijven om hen op de hoogte te stellen van het nieuwe beleid, zodat zij klanten hierover kunnen informeren. Mensen die zich bij Burgerzaken willen inschrijven op het adres van een vakantieverblijf worden er op gewezen dat dit verboden is en ontvangen een folder met alle informatie. Ook gaat de gemeente op verschillende locaties mensen attenderen op de maatregelen met behulp van waarschuwingsborden.

Telefonisch spreekuur
Belanghebbenden die meer informatie willen kunnen vanaf woensdag 8 september bellen tijdens een speciaal telefonische spreekuur. Dit kan op maandag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 11.00 uur, telefoon: (035) 65 59 450.


. ZonnigMatige wind20º Naar volgende bericht