... ...

Rik Jungmann

WWW / gemeente Wijdemeren
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Ophef verdeling La Traviata

Wijdemeren, 2 april 2004. De verdeling van de woningen in het plan Zuidsingel fase Vll, dat de welluidende naam La Traviata kreeg, doet stof opwaaien.

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag stelde fractievoorzitter Betske van Henten (CDA) enkele zeer kritische vragen aan wethouder Ties Hagen (PvdA) onder de toevoeging dat zij verbijsterd was door de gang van zaken. De wethouder kon op dat moment niet reageren op de vragen, omdat de betreffende ambtenaar even op vakantie was.

De kern van de vragen van het CDA was dat er weliswaar voorwaarden gesteld waren aan het inschrijven op de loting, maar dat er geen bepalingen in het contract stonden die onmiddellijke doorverkoop in de weg stonden. Het gevolg, hele families schijnen zich voor de loting te hebben ingeschreven om de kans op inloting te maximaliseren. Nadat de woning door loting verkregen was, zou deze onmiddellijk doorverkocht worden aan het familielid waarvoor de operatie op touw was gezet.

Volgens Herman Stuijver, in een uitgebreid artikel in de Wie Wat Waar van deze week onder de keiharde kop "Gesjoemel bij verdeling woningen Zuidsingel", waren er 424 inschrijvers, zijn er 70 van de 84 beschikbare huizen verloot en hebben inmiddels 5 ouderparen door mee te loten een woning in de wacht gesleept voor zoon- of dochterlief. De aanwezigheid van een anti-speculatiebeding in de contracten (waarover ook verwarring bestaat) heeft in deze gevallen geen betekenis, want met winst aan je kinderen verkopen is niet aan de orde.

Dinsdag stuurde de wethouder een memo naar de gemeenteraad waarin hij alsnog antwoorden geeft op de door het CDA gestelde vragen. Hij verwijst naar de firma Beldijk, die als eerste verantwoordelijk is voor de loting en de verdeling. Dat memo staat hieronder. Of hiermee de kous af is moet afgewacht worden. Verdeling van woningen is één van de politiek gevoeligste onderwerpen in de lokale politiek. Vele lokale bestuurders in het hele land (inclusief wethouder Co de Kloet) kunnen daarover meepraten.

ingezonden bericht



MEMO

Aan : Leden van de raad
Van : T. Hagen
Datum: 30 maart 2004
Kenmerk : M_890_040330_JA
Onderwerp : Woningtoewijzing in project Zuidsingel fase 7


Geachte raadsleden,

De CDA-fractie heeft een aantal vragen gesteld inzake de woningverdeling in het project Zuidsingel fase 7. Deze memo is een beantwoording daarvan.

De voormalige gemeente ’s Graveland heeft een overeenkomst gesloten met Beldijk Beheer B.V. over de uitvoering van het project “Zuidsingel fase 7”.

In deze overeenkomst is bepaald dat Beldijk verplicht is om de woningen aan maatschappelijk- economisch gebondenen (waaronder mensen die ooit minimaal 15 jaar in de gemeente Wijdemeren hebben gewoond, de zogenaamde spijtoptanten) te verkopen. De gebondenen worden door de gemeente aangewezen op voorstel van Beldijk. De gemeente conformeert zich daarbij aan het bepaalde in de regionale Huisvestingsverordening.

De verkoop is intussen gestart. Wij zijn tevreden over het resultaat voor onze inwoners. Vrijwel alle woningen vallen toe aan mensen die binnen onze doelstellingen vallen. Ook de mensen die eerder in de gemeente hebben gewoond worden zijn door de afdeling bevolking gecontroleerd op het verstrekken van de juiste gegevens. Voor het overige heeft ook de verkopend makelaar en de notaris geen onregelmatigheden ontdekt.

Daarnaast zijn tussen Beldijk en de voormalige gemeente ’s Graveland afspraken gemaakt om speculatieaankopen tegen te gaan, in die zin dat woningen niet onbelast met winst kunnen worden doorverkocht. In feite komt de meerwaarde (onder een geleidende schaal) van de doorverkochte woningen bij de gemeente terecht middels een boetebeding. Het contract bood geen mogelijkheden om eisen te stellen om de woningen zelf te bewonen. Wij hebben echter met Beldijk aanvullend afgesproken dat de kopers verplicht worden om minimaal 2 jaren lang zelf de woning te bewonen.

Voor het overige heeft de raad van de voormalige gemeente ‘s Graveland niet gemeend om afspraken te maken. In veel andere projecten worden bijvoorbeeld eisen gesteld t.a.v. de “achter te laten woning”. Starters en huurders gaan bijvoorbeeld vaak voor op andere gegadigden, dat is in dit project echter niet geregeld.

Notariële actes zijn nog niet gevestigd, doch de eerste koopcontracten zijn al wel tot stand gekomen.

In samenvatting: De voormalige gemeente ’s Graveland heeft zich sterk gemaakt om de woningen aan de eigen inwoners en mensen die hier werken toe te laten komen. De bemoeienis met de volkshuisvestelijke aspecten hield op bij het moment van verkoop van de woningen, tenzij met de verkoop binnen een bepaalde termijn winst wordt geboekt.
In termen van verantwoordelijkheid is Beldijk verantwoordelijk voor de toewijzing/verkoop van de woningen doch de gemeente controleert of er wel conform de overeenkomst wordt gehandeld. Tot nu toe heeft Beldijk zich steeds keurig aan de overeenkomst gehouden.

Met vriendelijke groet,

Ties Hagen


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht .
Naar de home-page ZonnigWindstil18º Naar volgende bericht