Kunsthistorisch Service Bureau Drs. Carole Denninger ...

Rik Jungmann

Persbericht Wijdemeren
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Eikenprocessierups in Wijdemeren

Wijdemeren, 1 juli 2004. Ook in Wijdemeren is de beruchte eikenprocessierups gevonden. De gemeente waarschuwt.

Persbericht

Gezondheidsrisico’s: klachten aan ogen, huid en luchtwegen
Gemeente waarschuwt voor processierups

In Wijdemeren is de eikenprocessierups gesignaleerd! Deze rups heeft brandharen die gemakkelijk huid, ogen en luchtwegen binnendringen. Ons lichaam reageert daarop met een allergische reactie. Klachten aan ogen en luchtwegen ontstaan vooral doordat de haren door de wind zijn meegevoerd. Gezondheidsrisico’s kunnen langdurig aanwezig zijn doordat de haren van de rups na de vervelling in de nesten achterblijven. De gemeente verzoekt iedereen die (mogelijk) een nest met rupsen heeft gezien dit direct te melden bij het Servicenummer van de gemeente: (035) 65 59 555.

De eikenprocessierups is de larve van de nachtvlinder Thaumetopoea processionea. De rups rukt de afgelopen 10 jaar op vanuit zuidelijker streken. In België, Brabant en Limburg is dit dier al en bekende plaag. De laatste paar jaar zijn ook individuele uitbraken in noordelijker streken (o.a. Delft). Het dier zelf doet enige schade aan de eiken door het blad op te vreten, maar beruchter zijn de 6 mm. lange grijze brandharen die het 2-3 cm lange, grijze rupsje met een donkere rugstreep na de 4de vervelling krijgt. Deze wekken bij mensen heftige reacties op, soms zelfs jaren na het loslaten van de huid van de rups.

Drie locaties in Wijdemeren
De rups is onlangs op drie locaties in Wijdemeren aangetroffen. In Loosdrecht in het Catharina-Amalia Plantsoen en aan de Meidoornlaan. In ’s-Graveland langs het Noordereinde. De nesten die gevonden zijn zitten allemaal onderaan de stammen. Ze bestaan uit een groep rupsen, hun uitwerpselen en oude huiden onder een heel sterk spinsel. Alle aangetroffen nesten met elk 40-80 rupsen zijn volledig verwijderd.

Klachten
De brandharen van de rups dringen gemakkelijk de huid, ogen en luchtwegen binnen. Na enige uren ontstaan jeuk, branderigheid, roodheid en zwelling. Dat kan soms zeer heftig zijn. Hoe vaker het contact, des te heftiger de reacties over het algemeen zijn. Huidklachten worden voornamelijk veroorzaakt door direct contact met de brandharen.

Bestrijding
Het is belangrijk dat de rups in een zo vroeg mogelijk stadium wordt ontdekt, dan is de bestrijding het makkelijkst. Daarom roept de gemeente iedereen die denkt een nest te hebben gezien op dit onmiddellijk te melden bij het servicenummer (035) 65 59 555, ook als het op particulier terrein is. Van de melder wordt gevraagd nauwkeurig de locatie van de boom te beschrijven. De gemeente bestrijdt de rups door de nesten zorgvuldig weg te trekken en weg te branden.

Tips
Ga niet op de grond zitten bij een eikenboom met spinsels op de stam. Raak de rupsen en nesten niet aan. Na onverhoopte aanraking met rupsen of brandharen kunt u het best huid of ogen afspoelen met water. Vermijd wrijven en krabben zoveel mogelijk. Klachten verdwijnen meestal binnen twee weken. Een zachte crème met kamfer of menthol kan verlichting bieden. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts of GGD, telefoon (035) 69 26 222.

Meer informatie
Wilt u meer weten? Kijk dan op www.ppd.nl/determinatie/c_processierups.html .


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht .
Naar de home-page Half bewolktMatige wind23º Naar volgende bericht