Rik Jungmann

Douwe van Essen, Rik Jungmann

Gooi- & Eemlander
Naar vorig bericht Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 Naar de home-page De wekelijkse nieuwsbrief Naar volgende bericht

Radio WDM: Zwicht voor druk Siemons

Wijdemeren, 1 oktober 2004. Radio Wijdemeren heeft de herhalingen van het programma Wijdemeren Actueel niet uitgezonden, omdat wethouder Yvonne Siemons (DBL) gedreigd zou hebben met intrekking van de subsidie. In de uitzending zei Ruud Buijs dat DBL van de wethouder af zou willen. Siemons ontkent het dreigement over de subsidie, maar bevestigt dat zij tegen de herhaalde uitzendingen was.

Ed Brouwer had vandaag op de voorpagina van de Gooi- en Eemlander een verbijsterend bericht over de slappe knieën van het bestuur van Radio Wijdemeren. Wethouder Yvonne Siemons zou de omroep gedreigd hebben de subsidie af te nemen als een haar onwelgevallig bericht nog een keer uitgezonden zou worden. Voorzitter Otto Ruiter en programmamaker Bob Paulich besloten daarop de herhalingen te staken. Yvonne Siemons daarentegen zegt dat zij niet gedreigd heeft met intrekking van de subsidie.

Buijs: "DBL wil af van Siemons."
Franssen, Millenaar, Siemons: "Dat is laster."


Loosdrechter Ruud Buijs

Afgelopen zondag vertelde de kritische Loosdrechter Ruud Buijs voor de microfoon van Radio Wijdemeren in het programma Wijdemeren Actueel dat het bestuur van Dorpsbelangen Loosdrecht van wethouder Yvonne Siemons af zou willen. Hij had dit gehoord van Claudia Millenaar, de secretaris van Dorpsbelangen Loosdrecht. In de uitzending reageerde Tineke Franssen direct telefonisch met de mededeling dat de uitspraken van Buys uit de lucht gegrepen waren. Ook wethouder Siemons nam de telefoon en belde tijdens de uitzending. In haar bijdrage aan de discussie zei zij dat de uitspraken van Ruud Buijs smaad en laster waren en dat Radio Wijdemeren moest oppassen voor de gemeentelijke subsidie. Zij zou de kwestie aan de orde stellen in het college van B&W.

Ruiter en Paulich: Staken met uitzenden

Voorzitter Otto de Ruiter van Radio Wijdemeren had de uitzending niet gehoord, maar nam onmiddellijk de beslissing om de heruitzendingen van het gewraakte programma, wat normaal een week lang enkele malen gebeurt, niet plaats te laten vinden. Hij kreeg het advies om de uitzendingen te staken van programmamaker Bob Paulich. Wethouder Siemons had er bij hem sterk op aangedrongen om de uitzendingen te staken. "Binnenkort moet ik over de subsidie om de tafel en dan lijkt het me niet zo handig om B&W over me heen te krijgen." : aldus Paulich. Verderop in het artikel van Ed Brouwer zegt hij over Siemons: "Ze is geen lekkertje dus we moeten voorzichtig zijn." en "Ik weet dat wij in geldnood zitten en dat het onzeker is of het college geld, dat het krijgt voor de lokale omroep, wel doorsluist."

Stuijver: Woedend


Medeprogrammamaker
Herman Stuyver: woedend

Herman Stuijver, een collega programmamaker van Paulich, is woedend dat de omroep zijn oren laat hangen naar de dreiging van de wethouder. Hij spreekt over "manipuleren" van de uitzendingen door de wethouder.

Ed Brouwer vroeg ook de mening van Claudia Millenaar over de uitspraken van Ruud Buijs. Zij gaf aan dat de wethouder weliswaar "niet haar bloedgroep" is binnen DBL, maar dat zij toch pal achter haar staat. Over het dreigement inzake de subsidie denkt zij dat dit op een misverstand berust.

Siemons: Verdrietig


Wethouder Yvonne Siemons
(DBL): "Niet gedreigd!"

Wethouder Yvonne Siemons zelf zegt verdrietig over de kwestie te zijn. Zij zegt nooit met intrekking van subsidie gedreigd te hebben. Wel heeft zij bij Paulich aangedrongen op staken van de herhaalde uitzendingen, bij welke gelegenheid Paulich zijn excuses voor de uitzending met de uitspraken van Buijs aanbood. Ook bevestigt zij dat zij in eerste instantie tegen hem gezegd heeft dat zij de kwestie in het college van B&W zou bespreken, maar daar heeft zij later van afgezien.

Van de redactie

Een bizar verhaal. Een overheid keert subsidie uit op grond van subsidieverordeningen en regels. Die uitkering mag en zal in een democratie nooit gebaseerd zijn op de mate van welgevalligheid van wat er met dat geld gedaan wordt. Of de geproduceerde kunst wel mooi is, of de geproduceerde uitzendingen wel de mening van het gemeentebestuur vertolken...

Dat hadden programmamaker Bob Paulich en voorzitter Otto Ruiter van Radio Wijdemeren ook moeten weten. Bij de beoordeling van het gewraakte programma hadden zij zich tot de inhoud moeten beperken. Vonden zij die kwetsend en belasterend, dan was de vraag gerechtvaardigd of herhaling al dan niet gewenst was. Een zelfstandig onafhankelijk besluit van Radio Wijdemeren. Zij hadden dat besluit nooit mogen nemen omdat er wie dan ook druk op ze uitoefende, laat staan de wethouder.

Door herhaling te stoppen op grond van het feit dat wethouder Siemons (al dan niet) gedreigd zou hebben met intrekking van subsidie, onderschatten zij de werking van de democratie. Dachten zij nu werkelijk dat de wethouder in haar eentje de subsidie kon intrekken? Daar is een collegebesluit voor nodig, gevolgd door een raadsbesluit. En die waren er nooit gekomen. Zoveel vertrouwen hadden zij in de lokale politiek moeten hebben. Zij hebben gewoon heel snel slappe knieën gekregen en zijn op grond van de foute argumenten door de bocht gegaan.

Rik Jungmann


. RegenWindstil16º Naar volgende bericht