... | ... |
Rik Jungmann |
Douwe van Essen |
Wijdemeerse Webkrant |
Moens zet B&W voor het blok
Loosdrecht, 10 maart
2004. In een bomvolle raadszaal werd vanavond de hoorzitting gehouden
over het verdiepingenplan voor de Loosdrechtse Plassen. Voorzitter
Wim Lorjé (VVD) hield de vergadering voortreffelijk in de hand en kapte af
wanneer dat nodig was. Meer foto's op de volgende pagina. Een sfeerbeeld.
Om half acht begon de vergadering, om tien over twaalf was hij afgelopen. Een stoet van ruim 25 insprekers passeerde de revue. Iedere inspreker had tien minuten gekregen, maar de meeste konden ruim binnen die tijd hun betoog afronden. De kwaliteit van alle betogen was zeer hoog. Geen moment trad de verveling in. De sfeer was de hele avond ook erg goed. Na iedere inspreker werd er uitbundig door het publiek geapplaudisseerd. Rechts door de tegenstanders, links door de voorstanders. Applaus in stereo.
De tegenstanders De avond leek aanvankelijk uit te monden in een massief verzet van de Loosdrechters tegen het verdiepingenplan. De eerste veertien insprekers waren faliekant tegen de plannen, met uitzondering van Ruud Buijs. Veel argumenten tegen het verdiepen en uitbaggeren van de Loosdrechtse Plassen en klachten over DWR kwamen steeds terug, zoals:
Alle insprekers uit de eerste tranche riepen op om wel te baggeren, maar geen putten te zuigen. Algemeen werd het slib wel als probleem gezien, maar een probleem dat met conventioneel baggeren opgelost zou moeten worden. Adriaan Doets verweet gedeputeerde Albert Moens (GL), die aan het eind zou inspreken, dat deze hoog van de toren blies. Enkele insprekers beschreven beelden van een voetbalveld met een hoogte van vier meter dat per dag uit de plas gezogen zou worden. En dat vier dagen per week gedurende 130 weken. Een oud-baggeraar rekende voor dat dit niet in die tijd kon, hetgeen Tineke Franssen (DBL) tot de conclusie leidde dat de werkzaamheden 12 tot 15 jaar zouden duren. Dat werd later weer tegengesproken. Vrijwel alle insprekers wezen de grote boten met veel motorvermogen aan als de grote boosdoeners, die het slib opdwarrelen en omwoelen.
De voorstanders. Later op de avond kwamen de voorstanders overwegend aan het woord. Hun inbreng ging over:
De instanties Aan het eind van de avond kwamen "de instanties " aan het woord. De rij werd geopend door Rob van Rummelen van de KNMV. Hij maakte het college van B&W zware verwijten. Zo stelde hij dat het college informatie over het "herstelplan" (zoals hij het noemde) achterhoudt. Ook zei hij dat het geruchtencircuit rond het plan juist op gang is gekomen doordat het college geen informatie aan de bevolking geeft. Hij maakte dan ook bezwaar tegen de handelwijze van het college van B&W, mede in het licht van het feit dat de rechtsvoorganger van dit college (Loosdrecht) wel loyaal meewerkte aan de voorbereiding van het herstelplan. Mevrouw Diebels, regiomanager van de Hiswa, hield een dergelijk betoog en verwees daarbij naar de brief die mede namens andere organisaties (w.o. het OCW) naar het college gestuurd is. Zij wees erop dat Loosdrecht medeverantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de plannen, omdat er samen een probleem, de bagger, opgelost moest worden. "Dit college laat kansen liggen op een win-win situatie, op grond van non-argumenten. De houding van het college is onbegrijpelijk. Er zullen bedrijven wegtrekken als er geen oplossing komt. "Een beetje baggeren kan niet. Dat is veel te duur. Dit plan kost de gemeente geen cent en het biedt een oplossing voor de komende 80 jaar." Zij riep de raad op om nu te handelen. DWR sloot zich, bij monde van mevrouw
Garming, aan bij de KNMV en de Hiswa. Zij wees erop dat er heel veel
onderzoek gedaan is door toonaangevende specialisten. Het verdiepingenplan
was ook volgens haar de enige mogelijkheid om het slibprobleem op te
lossen. Zij sprak haar verbazing uit over het feit dat het college op 26
februari 2002 nog een voorlopig bestemmingsplan had aangenomen, waarin de
plaats van de verdiepingen was opgenomen, terwijl dat zelfde college nu
tegen het verdiepingenplan is, zonder dat er een belangrijk nieuw feit aan
de orde is. "Zonder medewerking van de provincie en de gemeente kunnen wij
niet aan het werk. De publicaties in Loosdrecht zorgen voor veel onrust.
Het verdiepingenplan is de enige mogelijkheid." Zij deed een klemmend
beroep op de gemeenteraad om op 30 maart het college te corrigeren en
akkoord te gaan met het verdiepingenplan. Albert Moens, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland sloot de rij insprekers af. Zijn bijdrage liet niets aan duidelijkheid te wensen over. "De provincie vindt dit een goed plan, maar natuurlijk moeten alle vragen beantwoord worden. Als u besluit om gewoon te gaan baggeren, dan kost dat 35 miljoen euro. Die heeft de provincie niet en DWR ook niet." Hij verwees naar de continuďteit van bestuur, waarmee hij bedoelde dat Loosdrecht voor de plannen was en dit college tegen, hetgeen het maken van langjarige plannen onmogelijk maakt. "U brengt DWR met uw collegebesluit in een lastig parket, omdat DWR de plicht heeft om de waterkwaliteit te bewaken." Hij sloot af met een klap op de vuurpijl. Tineke Franssen (DBL) vroeg hem daarop of de provincie bereid zou zijn om mee te werken aan de inrichting van baggerdepots om "gewoon" te baggeren. "Nee" :was zijn ultra korte antwoord, waarmee "gewoon" baggeren onmogelijk wordt. De meeste vragen werden vanavond gesteld door Tineke Franssen (DBL) en Kees Bosdijk (PvdA). Opvallend was dat voorzitter Wim Lorjé herhaaldelijk krachtig moest ingrijpen als Tineke Franssen een discussie met de insprekers wilde aan gaan in plaats van een vraag te stellen. Freek Visser (CDA) riep op een zeker moment zelfs van de overkant dat zij een "suggestieve" vraag stelde. Opvallend was ook dat raadsleden tijdens de avond diverse malen niet bleken te beschikken over relevante stukken. Kees Bosdijk bijvoorbeeld verklaarde dat hij er achter was gekomen dat de gemeente verplichtingen was aangegaan waar hij niets van wist en vroeg of hij voor 30 maart die stukken alsnog kan krijgen voor een evenwichtige afweging. Conclusie Uit de woorden van de gedeputeerde mag worden afgeleid dat Wijdemeren door de provincie gedwongen zal worden om mee te werken aan het verdiepingenplan, indien de raad het standpunt van het college op 30 maart zou overnemen en tegen het plan stemmen. Meer over het verdiepingenplan (of klik op "zoek" in het archief):
|