Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Rik Jungmann

Foto's: Wijdemeerse Webkrant

Bron: Gooi- en Eemlander


Kunst naar Loosdrecht

Wijdemeren, 19 april 2003. De 's-Gravelandse kunstcollectie gaat toch naar Rading 1, het nieuwe Wijdemeerse gemeentehuis op Hilversums grondgebied.

In de Gooi van vandaag schrijft Herman Stuijver over deze ontwikkeling. De kunstcollectie van de voormalige gemeente 's-Graveland werd voor de herindeling overgedragen aan de Stichting Kunstbezit 's-Graveland. In de statuten van de stichting stond dat de collectie bijeen moest blijven en niet van het 's-Gravelandse grondgebied verwijderd mocht worden. Dat werd toen gedaan om te voorkomen dat de nieuwe gemeente bij geldnood stukken zou kunnen verkopen om bijvoorbeeld drempels aan te leggen of stoplichten te plaatsen.


Wethouder Yvonne Siemons (DB)

Eind december zorgde wethouder Yvonne Siemons voor deining in de 's-Gravelands/Kortenhoefse gemeenschap toen zij verklaarde dat de kunst naar het nieuwe gemeentehuis verhuisd zou worden. Enkele inwoners, waaronder Rob Israel en Joop Glijn schreven ingezonden stukken en sprongen in de bres tegen de verhuizing.


Rob Israel

Joop Glijn

Als gevolg van hun bemoeienis met de kunstcollectie traden beide heren toe tot het bestuur van de Stichting, Rob Israel als voorzitter. Ook wethouder Siemons trad namens de gemeente toe tot het bestuur als opvolger van oud-burgemeester Wim Kozijn.

De statuten van de Stichting zullen zodanig aangepast worden dat de collectie wel bijeen blijft, maar wel van 's-Graveland naar het nieuwe gemeentehuis verhuisd mag worden. Rob Israel kan nu vrede hebben met de verhuizing, omdat de statuten nu geen geweld wordt aangedaan, hetgeen in eerste instantie wel dreigde toen het college zonder aanpassing van de statuten de collectie wilde verhuizen.


Oud-burgemeester Wim
Kozijn van 's-Graveland.

De voornaamste reden dat de kunst verhuisd moet worden is gelegen in het feit dat de gemeente het huidige gemeentehuis in 's-Graveland, het buitenhuis Westerveld, wil sluiten. Rob Israel zegt dat de stichting niet anders kan, nu het gemeentehuis dicht gaat en er geen andere ruimte beschikbaar is. Joop Glijn deelt die mening niet helemaal. Hij denkt dat het mogelijk moet zijn om Westerveld als museum regelmatig open te houden met de hulp van vrijwilligers. Hij vindt het bestuur van de stichting te afwachtend. In ieder geval zal hij zich inspannen om de collectie later weer naar 's-Graveland te halen.

Ook is Joop Glijn ontevreden met de plaats die de collectie in Rading 1 zal krijgen. Hij wil dat de collectie, toegankelijk voor het publiek, in een centrale ruimte gehangen wordt. Het plan is echter om gangen en kamers van ambtenaren te verlevendigen met de schilderijen.

Yvonne Siemons verklapt uit veiligheidsoverwegingen niet wanneer de collectie ingeladen en verhuisd zal worden. Wel is zeker dat de collectie bij de opening in Rading 1 zal hangen.

Meer:


Reacties

Het Wijdemeerse weer:
Half bewolkt, 10 graden, stevige bries

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...