ingezonden brief
Loosdrecht aan Zee ll
Ik zie het al helemaal voor me. Het is zondagmiddag. In zijn studeerkamer in Amersfoort zit Bob J. Colijn, liefhebber van watersport, in afwachting van de buien. Hij is boos op het KNMI omdat het nog steeds niet regent, ondanks het weeralarm.
Laptop voor z’n neus, glas wijn erbij, hij zit zich te vervelen. Net de Vaarkrant van de Telegraaf gelezen, een hele pagina over Loosdrecht. Hij heeft zich geërgerd aan de uitspraak van wethouder Jaap van Waveren “dat ASR Vastgoed geen betrouwbare partner is gebleken”. Hoe haalt die Van Waveren het in zijn hoofd? Hoe de durft de man? Weinig diplomatie en educatie blijkbaar. Wederom geen goede selectie. Een duidelijk brevet van onvermogen door dit soort onbezonnen uitspraken.
Natuurlijk heeft Bob J. Colijn het recht om zich aan die uitspraak te storen, maar waarom nou iemand neerzetten als een slecht functionerende wethouder, terwijl iedereen het er over eens is dat Jaap van Waveren het juist héél goed doet als wethouder.
Beste Bob J. Colijn, waarom kwam wethouder Van Waveren tot die uitspraak? Hieronder een korte beschrijving van het verleden. Oordeel zelf over de handelwijze van Fortis/ASR.
Begin 2000 koopt het toenmalige Fortis het terrein van Ottenhome in Loosdrecht. Zij dienen bij de gemeente een plan in voor de bouw van villa's, appartementen en een kleine haven. Dit plan past niet in het bestemmingsplan en in het streekplan van de provincie (rode contouren).
In juli 2005 besluit de gemeenteraad mee te werken aan een verzoek richting de provincie om de rode contouren te verschuiven. Hieraan wordt de voorwaarde verbonden dat Ottenhome open blijft totdat er een onherroepelijke bouwvergunning is en dat Ottenhome slechts één seizoen gesloten blijft. In een brief later dat jaar bevestigt Fortis dat Ottenhome open blijft totdat de bouwvergunning onherroepelijk is of tot het moment dat er daadwerkelijk met de bouw wordt begonnen.
In 2008 vraagt Fortis de gemeente een sloopvergunning te verlenen. Tijdens een rechtszaak waarin door het bedrijf Ottenhome om een voorlopige voorziening wordt gevraagd tegen de sloop, verklaart Fortis onmiddellijk te gaan bouwen, ook zonder onherroepelijke bouwvergunning. Dit staat ook in het vonnis. Op basis van die toezegging wijst de rechter de voorlopige voorziening af. Vervolgens moet Ottenhome weg van Fortis en wordt alles gesloopt.
Het terrein ligt er nu al drie jaar desolaat bij waarbij Fortis (nu ASR) geen enkel onderhoud pleegt. Ook het bouwterrein aan de waterkant wordt niet met tonnen afgezet (hetgeen verplicht is), ondanks herhaalde verzoeken van de gemeente. Op de onder water gelegen overblijfselen van steigers is al menig boot vastgelopen.
De gemeente loopt een financieel risico. In de overeenkomst staat dat voor rekening van ASR de tweede heul wordt gegraven, vanaf de dijk naar de Vuntusplas. Op basis van de toezeggingen van Fortis om direct te gaan bouwen kon de gemeente starten met de aanleg van de brug in de dijk. Hiervoor werd subsidie verkregen van de provincie. ASR stelt nu dat men pas gaat bouwen als 70% van de huizen verkocht is. Dit is geen bepaling die in de projectovereenkomst staat. Het risico is groot dat de provincie de subsidie gaat terugeisen, vooral omdat nog geen uitzicht is op een datum dat er realisatie zal plaatsvinden. Onlangs heeft ASR meegedeeld dat volgend jaar zomer met de verkoop gestart zal worden. Ook is bekend dat ASR zijn gehele vastgoedportefeuille wil verkopen. Wie weet wat dat ons dan brengt?
Al drie jaar ligt er dus een braakliggend terrein als een rotte kies in het centrum van Oud Loosdrecht. De bevolking wijst al geruime tijd –ten onrechte- naar de gemeente met de verwijten hoe dat kan blijven bestaan.
René Voigt
Fractievoorzitter DorpsBelangen |