Het M-magazine, de maandbijlage van de NRC van deze week, schetst een somber beeld van Loosdrecht. Een mooi geschreven, en herkenbaar stuk.
In een artikel van maar liefst vijftien pagina's, van de hand van Warna Oosterbaan met veel foto's van Otto Snoek, wordt een sfeerbeeld geschetst van Loosdrecht. Een beeld dat niet erg vrolijk stemt, maar wel zeer herkenbaar is. Een absolute aanrader is voor wie belangstelling heeft voor Loosdrecht.
Teloorgang
Teloorgang in tal van opzichten. Zeilers en Duitse watertoeristen die Loosdrecht de rug toekeerden. Hun plaats wordt ingenomen door eigenaren op leeftijd die af en toe hun dure sloep varen, of zelfs laten varen. Herinneringen aan een bloeiend jazzleven in de jaren zestig. Nu is er nog een beetje jazz, maar dan met met gesloten deuren, omdat de buren anders klagen. Een hengelaar die in een hengelsportwinkel vraagt waar hij zijn hengeltje kan uitwerpen, maar nul op het rekest krijgt, omdat de oevers privéterrein zijn met grote hekken en boze honden daarachter.
Over de Dijk langs de plas, waar geen winkel meer te bekennen is, maar wel half afgebouwde appartementen staan, rijden grote zwarte Landrovers en BMW's. De simpele watertoerist die op zijn zelbootje sliep is verdwenen. De VVV verkoopt geen ansichtkaarten meer van Loosdrecht. "Die bestaan niet meer..." De jeugd keert zich af van de watersport. Die gaat liever voetballen of achter de pc zitten. Vergrijzing slaat ook daar toe. Vliegvakantie of een ligplaats De grond langs de plassen is te duur voor bedrijvigheid in de watersport. De prijs van ligplaatsen moet concurreren met vliegvakanties naar Turkije en is dan ook 30% te laag volgens de HISWA. In de afgelopen tientallen jaren kregen projectontwikkelaars van de gemeente de kans om bedrijven te kopen en op de grond woningen te bouwen. Fortis Vastgoed wordt met name genoemd in de dreigende teloorgang van Nederlands bekendste zeilbotenverhuurbedrijf, Ottenhome.
Iedereen uit Loosdrecht Allemaal komen ze langs in het artikel. Burgemeester Don Bijl en Ad de Regt, die samen optrekken om het dorpscentrum van de grond te krijgen. Ruud van der Wurf en zijn onmin met de gemeente over dat zelfde plan. Jan Siemons die, net als alle andere Loosdrechters, niets ziet in het zandzuigplan van de provincie. Jaap van Waveren die verzucht: "We zijn in een neerwaartse spiraal beland. Er is eigenlijk niks meer van Loosdrecht over."
Ook de botenbouwers en jachthaveneigenaren komen aan het woord. Geert Lamme, Patricia Scherpel, Annemiek van de Water (Ottenhome), Jacob van der Meulen, Jasper Blom. Drie sloepenbouwers worden genoemd. Interboat, Breedendam en Jan van Gent. Het kan nog luxueuzer. Niet zelf varen, maar je sloep laten varen door Alexander Kroon die daar leuk mee verdient. Dan kan de eigenaar van de sloep zich onderhouden met zijn gasten aan boord, zonder zich te hoeven bekommeren om vaarregels en het brandstofpeil.
Zonnige toekomst Somberheid alom. Eerst zien dan geloven. Dat is de teneur. Maar, in het hele stuk treedt één personage op dat de toekomst zonnig tegemoet ziet. Burgemeester Don Bijl!
Hij denkt dat het allemaal goed zal komen met Loosdrecht en het dorpscentrum. Hoewel van VVD-huize, vindt hij dat de afgelopen tientallen jaren de projectontwikkelaars en de vrije markt teveel ruimte hebben gekregen in de gedachte dat de markt alles beter zou maken. Ook over het vermaledijde verdiepingenplan blijft hij optimistisch. "Drie diepe gaten, daar doen wij niet aan mee.": zegt hij vastbesloten. |