WIJDEMEERSE WEBKRANT
Inhaalslag sep 2008
Wijdemeren, di 16 september 2008

Terug van weggeweest. Daarom even een korte samenvatting van het nieuws van de afgelopen anderhalve week. Voor wie het gemist heeft en voor ons WWK-archief.

6 september: DB herrijst?

Hans van Keken ging het maar eens aan ze vragen, naar aanleiding van berichten in de WWK en de lokale bladen. Worden DBL en DBW weer één partij? Co de Kloet (DBW) en Jaap van Waveren (DBL) bevestigen dat er al lang gesprekken worden gevoerd om de krachten te bundelen. Eigenlijk moeten alleen nog de leden groen licht geven om terug te keren naar de situatie dat DB herrijst. De "nieuwe" partij wordt dan in één klap de grootste in de Wijdemeerse raad.

8 september: NK Palingroken

Op 6 september werd het NK Palingroken in Kortenhoef gehouden. Winnaar werd Cor Jansen uit Putten, die ook in 2006 kampioen werd. Nummer twee werd Gerrit Steltenpool uit Abbekerk en drie werd Dolf Gnodde uit Urk. De complete uitslag en een fotoalbum vindt u op de website van het NKP.

9 september: Arbitrage, Foto en Dorpscentrum

Geheime Uitslag

Hans van Keken schreef een groot stuk over de geheime uitslag van de arbitrage tussen de familie Neef en de gemeente Wijdemeren inzake € 340.000 saneringskosten van een terrein aan de Zuidsingel in Kortenhoef. De ouders van oud-wethouder Wim Neef willen dat die uitslag geheim blijft (hetgeen bij een uitslag van een arbitrage normaal schijnt te zijn). René Voigt is niet blij met dit gevolg van de keuze voor arbitrage. Als hij dat vooraf had geweten, dan was hij er niet mee accoord gegaan. Ex-wethouder Neef verklaart dat zijn ouders hun buik vol hebben van de hele kwestie en er daarom niet mee in de openbaarheid willen.

Gondelvaart

Update 17-9-2008, 14.30: link naar diashow toegevoegd.

Een foto van Douwe van Essen stond prominent in in de G&E. Op de foto de winnende gondel van de gondelvaart in Kortenhoef. De families Dekker en Griffioen wonnen de hoofdprijs van de jury en de publieksprijs met hun "De twaalf maanden van het jaar". Douwe maakte een zeer uitgebreide diashow over DSO en de Gondelvaart.

Dorpscentrum

Op maandag 8 september is er echt gestart met de bouw van het Loosdrechtse Dorpscentrum en de Tweede Heul. In de loop van het najaar worden er bomen gerooid, opstallen gesloopt en damwanden geslagen, waarna honderden zandauto's zand aan zullen voeren om het hele terrein op te hogen. De bouw gebeurt in twee delen. Eerst wordt aan een deel gebouwd waarover geen verschil van mening bestaat. Het tweede deel, waarmee Loosdrechter Ruud van der Wurf het niet eens is, zal worden afgebouwd zodra een onteigeningsprocedure van de gemeente tegen hem is afgerond.

Er moeten zestig appartementen komen, zes kavels voor woningbouw en driehonderd vierkante meter horecavoorzieningen. De bouw moet in 2011 afgerond zijn.

10 september Hilbrand en de Bomen

Wethouder Betske van Henten (CDA) schreef een nota over het bomenbeleid in Wijdemeren. De gemeente heeft hart voor bomen. Een enkele keer gaat het fout. Maar soms zijn er grotere belangen die het kappen van bomen noodzakelijk maken. Bijvoorbeeld langs de Leeuwenlaan en het Noordereinde. De VVD, het CDA en de PvdA delen de visie van de nota. Niet echter Hilbrand Korver, de fractievoorzitter van GL. Welis waar coalitiepartner van de drie eerder genoemde partijen, maar waar het over bomen gaat altijd voorzien van een volstrekt tegengestelde mening. Zo ook nu. "Ik schaam me voor het college en de raad, die er lustig op los hakken." De vraag lijkt gewettigd hoe lang GL in dit college blijft, zeker als Hilbrand ook in de G&E stelt dat "college en ambtenaren onbetrouwbaar zijn gebleken in het dossier Noordereinde".

11 september Ottenhome, telefooncel en Brug

Ottenhome in Eén Vandaag

Een uitgebreid item over Loosdrecht en de sluiting van Ottenhome was te zien op Eén Vandaag, de actualiteitenrubriek van de Avro. Aleemaal kwamen ze langs. Burgemeester Don Bijl, de heer Kooistra van Fortis die Ottenhome sluit en gaat bouwen, Annemiek van de Water, die verontruste klanten van Ottenhome moet vertellen dat de boel echt dicht gaat en Jaap van Waveren (DBL) die met de cameraploeg over de plassen voer.

Telefooncellen exit

Alle telefooncellen in Wijdemeren verdwijnen. Nou ja, alle.., het zijn er nu nog drie. In iedere kern één.

Brugsoap Beresteinseweg

In Hilversum houdt het besluit van wethouder Erik Boog (D66), om af te zien van een brug over de Beresteinsevaart, de gemoederen aan die weg danig bezig. Was er eerst een actiegroep die de brug niet wilde, toen het college hem wel wilde, nadat het brugplan door Boog werd ingetrokken, stond een tweede actiegroep op om voor de brug te pleiten. Erik Boog weet het nu ook niet meer en slaapt er met het college nog een nachtje over. De beide actiegroepen gaan met elkaar in gesprek.

12 september Lawaaiïge Bruiloft beboet

Op 15 augustus werd er een bruiloft gevierd in restaurant 't Nieuwe Kompas aan de Oud-Loodrechtsedijk. De gemeente legde een dwangsom van € 2.000 op , omdat er al vaker sprake was van overtreding van de geluidsnormen. Afgelopen zaterdag was het weer raak. De gemeente en eigenaar M. Repko troffen elkaar voor de rechter over de dwangsom, die kan oplopen tot 20.000 euro. De rechter doet over twee weken uitspraak.

15 september Zwagerman buitengesloten?

Overheden overleggen in stilte over de toekomst van de Horstermeerpolder. Nat of dras? En waar dan wel? De gemeente, de provincie en het rijk overlegen over de plannen, maar daar komt weinig tot niets van naar buiten. Jan Zwagerman heeft het NERA gebouw gehuurd en zoekt naar een bestemming voor het pand dat hij wil behouden voor het nageslacht. Hij deed pogingen om een gebruiksvergunning van de gemeente te krijgen, een voorwaarde om het gebouw te exploiteren. Hij stuitte echter volgens eigen zeggen op een muur. Ook wacht hij met spanning af water besloten wordt over het gebeid waar het NERA gebouw in staat. Als dat onder water gezet wordt, hoe moet bezoek aan het gebouw dan over de lange toegansweg naar het gebouw komen? Op het symposium dat afgelopen zaterdag over het gebouw gehouden werd kreeg hij steun van Maud Arkesteijn, de voorzitter van Vrienden van het Gooi.

16 september Waterbuffer Horstermeer

De adviescommissie Horstermeer heeft zijn advies uitgebracht. 244 hectare aan de rand van de polder zal ingezte worden voor waterberging. In die gebeiden wordt het peil 75 tot 150 centimere verhoogd worden, met een uitloop van 40 cm naar boven als dat nodig is. De bebouwing langs de Middenweg blijft ongemoeid. De nieuwe plassen komen op een afstand van circa vierhonderd meter van de bebouwing.

Met de nieuwe ruimte voor water worden de Kortenhoefse en Ankeveense Plassen ontlast bij grote regenval. In de commissie nemen veel organisaties deel. Een opsomming, de gemeente, de provincie, de bewonersvereniging Hortsermeer, de Natuurvereniging Vechtvallei, LTO (land en tuinbouw), Natuurmonumenten en het Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vechtstreek.

Er volgt nog veel overleg. Op zijn vroegst zullen de nieuwe plassen over een jaar of drie gerealiseerd zijn. In de plannen zit ook ruimte voor 76 hectare bleomrijk grasland dat ruimte moet gaan bieden aan zeldzame planten en dieren gaat bieden. Op de nieuw aan te leggen dijken komen fietspaden voor recreanten. De resultaten van het onderzoek en een brochure zijn te lezen op de website van de provincie.

Ook Jan zwagerman krijgt een antwoord. De weg naar het NERA gebouw zal worden opgehoogd om het gebouw bereikbaar te houden.Met de nieuwe peilen zou de huidge weg onder water komen te staan. In het bestemmingsplan moet rekening worden gehouden met een bestemming van het pand die weining verkeer moet aantrekken om de natuur niet te belasten.

Op 17 septemberom half acht is er een voorlichtingsavond in het Spieghelhuys in Nederhorst den Berg.

Dossier Horstermeer

bron
G&E
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
18 gr.
windkr. 2