WIJDEMEERSE WEBKRANT
DBL: Tweede Heul niet zo
Loosdrecht

Inhaalsslag 14 juni t/m 30 juni 2007. Nr. 4

Artikel van de hand van Herman Stuijver

Dorpsbelangen Loosdrecht tegen deze Tweede Heul

door: Herman Stuijver

Uitgedaagd door burgemeester Bijl zei Jaap van Waveren dat zijn partij op zich niet tegen een Tweede Heul is, maar dat Dorpsbelangen Loosdrecht niet kon instemmen met de financiering van 460.000 euro. Bijl had zich erover verbaasd dat de Loosdrechtse belangengroepering geen voorstander was van dit plan om een knelpunt in de verbinding met de Vuntusplas op te lossen. De Heul, de huidige waterdoorgang, is te smal en geeft geen ruimte om te passeren. Er ontstaan daardoor met name bij mooi weer lange wachttijden en irritatie bij de watersporters. Nu het Dorpscentrum Oud - Loosdrecht eraan komt, is dat een mooie kans om een extra vaarweg aan te leggen. De beide sloten worden niet breder, om grotere schepen te weren, maar het wordt wel éénrichtingsverkeer.

Don Bijl die de portefeuille 'water' in zijn beheer heeft, wilde toestemming van de commissie Ruimte en Economie om een bedrag van 460.000 uit de reserve 'reconstructie Oud - Loosdrechtsedijk' halen. In dit potje zou nog maar € 130.000, - overblijven voor de rest van de dijk en dat zou te weinig zijn. Dat stuitte de politieke partijen tegen de borst. Bijl haalde direct de kou uit de lucht door te zeggen dat dit een vergissing was. Sterker nog, projectleider Wolbrink voegde eraan toe dat de totale begroting ruim was opgezet, maar dat de provincie bereid was om een maximale subsidie te verlenen. Het totaal gaat namelijk € 1.333.207,52 kosten, waarbij ook een stuk van de dijk wordt gereconstrueerd.

Peter de Cocq van GroenLinks vond in de begroting bijvoorbeeld dat 35% voor de opdrachtgever wel erg hoog is en dat 75.000 euro voor het toezicht bij de aanleg veel te veel is, maar verder vond hij het plan goed doordacht. " Het is toekomstgericht. Ik noem het werk voor werk, hierdoor wordt de recreatie bevorderd". Namens het CDA wilde Jan Pieneman dat eerst die ruime subsidie van de provincie op de bankrekening staat voordat de eerste spade de grond in gaat. Je weet maar nooit. PvdA'er Rieks Karssemeijer vroeg zich af of 270.000 voor een stalen damwand niet teveel van het goede is. En Michiel van Balen van de VVD had moeite met de hoge kosten van een tijdelijke brug. De teneur van de antwoorden was dat het budget ruim was opgezet en dat de uitvoering een groter gebied zou beslaan.

DBL wil meer geld van bedrijfsleven

DBL - voorman Jaap van Waveren bleef tegen deze financiering van de gemeente. Hij vond het belang van een Tweede Heul vooral een belang van de omliggende bedrijven. " Wie heeft er nu baat bij een Tweede Heul?", vroeg hij zich af. Zijns inziens is dat vooral projectontwikkelaar Fortis die op het terrein van de Swingboei en Ottenhome een prestigieus bouwproject gaat opzetten. Zonder een vlotte verbinding met de Vuntus is dat een stuk minder waard. Bovendien zijn de watersportbedrijven aan de Vuntus en de Heul uit hun jasje gegroeid. Die kunnen een flinke bijdrage leveren, Van Waveren had ongeveer een ton per onderneming in gedachte. Ook de toekomstige ondernemers in het nieuwe dorpscentrum kunnen wel een duit in het zakje doen. " Ik snap niet dat de Wijdemeerse burger uiteindelijk moet opdraaien voor deze kosten, terwijl de belanghebbende watersportbedrijven niets hoeven te betalen", eindigde Van Waveren zijn betoog.

Dorpsbelangen Wijdemeren zei bij monde van Henk de Kloet dat zijn partij nog geen definitief standpunt heeft ingenomen. Wel drong hij aan op het zoeken naar andere subsidiegevers.

bron
H. Stuijver
foto
---
auteur
H. Stuijver
editor
Rik Jungmann