Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Terugblik Gemeentehuis

Wijdemeren, 5 juli 2005

Het besluit om het Knorr-gebouw te kopen en Brugchelen weer van de hand te doen heeft ons in de archieven doen duiken. Hoe liep die discussie de afgelopen jaren?

Wie in de zoekmachine op deze site als zoektermen intikt "aankoop gemeentehuis" krijgt een lange lijst met berichten die teruggaan tot het begin van de huidige raadsperiode begin 2002. Die lijst vindt u onderaan dit bericht.

Als je de diverse berichten leest en ziet hoe de discussie loopt, dan vallen enkele uitspraken op en is ook te zien dat sommige partijen hebben vastgehouden aan hun standpunten, en andere niet. Ook valt op dat er in het hele dossier vaak sprake is van besloten vergaderingen en een college dat geen openheid van zaken wil geven. Zo ontstond er november vorig jaar commotie, omdat er een "geheim" rapport zou bestaan waaruit bleek dat nieuwbouw in 's-Graveland goedkoper zou zijn dan blijven zitten in het Knorr-gebouw. In de raad van 27 juni 2002 was er zelfs een motie nodig om door de raad gevraagde informatie van het college te krijgen.

DB, DBW, DBL

Uit het verloop van de discussie blijkt dat DBL altijd pal heeft gestaan voor het betrekken van het Knorr-gebouw en fel tegen de aankoop van Brugchelen was. Omdat DBW wel voor de aankoop van Brugchelen was leidde dat zelfs op 21 augustus 2003 mede tot de scheuring in de DB fractie na een ruzie op 6 juni 2002 tussen ex-DBL voorzitter Tineke Franssen en ex-DB (nu DBW) fractievoorzitter René Voigt over de aankoop van Brugchelen. Bij de stemming om tijdelijk in het Knorr-gebouw te trekken in de raad van 30 januari 2003 stemde DBW tegen en DBL voor. Bij de stemming over de aankoop van Brugchelen op 27 juni 2002 waren de rollen omgedraaid. DBW wilde kopen, DBL niet. Er tekende zich toen al een patroon af.

VVD

De VVD is altijd tegen de aankoop van Brugchelen geweest. In eerste instantie was de partij ook tegen het betrekken van het Knorr-gebouw. Later, in de raad van 30 januari 2003, draaide de partij op dit laatste punt helemaal bij nadat zij berekend had dat het Knorr-gebouw de goedkoopste oplossing bood. Het standpunt was toen om meteen het Knorr-gebouw tot definitieve huisvesting te maken en nieuwbouw in 's-Graveland helemaal te vergeten.

CDA

De grootste fractie in de Wijdemeerse raad, het CDA, stond pal achter nieuwbouw in 's-Graveland. In de raad van 30 januari 2003, waarin besloten werd om tijdelijk naar het Knorr-gebouw te verhuizen bespeurde Betske van Henten, de CDA-fractievoorzitter angst bij D66 en DBW dat het Knorr gebouw wel eens de definieve plek voor het gemeentehuis zou kunnen worden. Daarop stelde zij de beide partijen gerust met de woorden: "Overwin uw angst. Dat zal niet gebeuren. Wij zitten er zelf bij als dat gebeurt." De conclusie is dus dat het CDA een zwaai heeft gemaakt.

PvdA

In haar verkiezingsprogramma stelt de PvdA onomwonden dat deze partij nieuwbouw in 's-Graveland wenst vanwege de centrale ligging. In eerste instantie houden wethouder en fractie vast aan dit standpunt. In de raad van 29 juni 2002, waar gesproken werd over de aankoop van Brugchelen neemt wethouder Ties Hagen een eerste voorschotje op Knorr als definitieve lokatie. Uit het bericht over die raad in de WWK:
" Opmerkelijk was dat wethouder Ties Hagen voorstelde om ook het Knorr gebouw te laten onderzoeken als definitieve locatie voor het gemeentehuis. Dat ontlokte zijn partijgenoot Lia Moote de opmerking dat zij dit een rare gang van zaken vond. "Er is al lang geleden besloten voor centrale huisvesting in 's-Graveland, we gaan nu Brugchelen aankopen en nu stelt u voor om ook naar Knorr te kijken. Een rare gang van zaken."" Lia Moote, de fractievoorzitter van de PvdA bleek over een vooruitziende blik te beschikken met de conclusie dat de aankoop van Brugchelen wellicht later onzin zou blijken te zijn.

D66

Felix Flameling, fractievoorzitter van D66, stemde op 29 juni 2002 voor de aankoop van Brugchelen. Bij het besluit om tijdelijk in het Knorr-gebouw te trekken stemde hij samen met DBW tegen. Hij stemde voor het voorstel om Brugchelen te kopen.

GL

Nelleke Schenkkan, de fractievoorzitter van GroenLinks, volgde de voorstellen van het college en stemde dus voor de tijdelijke verhuizing naar Rading 1 en voor de aankoop van Brugchelen. Toen zij voor de verhuizing naar Rading 1 stemde was zij wel kritisch over het lot van de 's-Gravelandse kunstcollectie. Dat bleef echter een kritische noot in de zijlijn, toen het college haar daarover geruststelde.

Conclusie

Uit het verloop van de discussies tot nu toe valt op te maken dat DBL, en later ook de VVD, altijd consequent hebben gewerkt naar een definitieve huisvesting in het Knorr-gebouw. De overige partijen hebben zich in hun stemgedrag en hun uitlatingen sterk gemaakt voor een definitieve huisvesting in een nieuw gebouw in 's-Graveland. Het college is indertijd begonnen aan een missie om zich definitief te vestigen in 's-Graveland, maar is in de loop van de tijd opgeschoven naar vestiging aan de Rading 1 (met als gevolg dat Wijdemeren nu plotseling Brugchelen over lijkt te hebben). Aanstaande donderdag in de raad zullen wij horen welke doorslaande argumenten er zijn om dat standpunt al dan niet te verlaten, waarna het doek gelukkig kan vallen over dit slepende gevolg van de herindeling.

Als u het verloop van de politieke gang van zaken nog eens wilt nalezen, dan kunt u op onderstaande links veel meer vinden. Zo ook bijvoorbeeld over de ruzie tussen het college en eigenaar Louis de Bruin van het Knorr-gebouw over de prijs van Rading 1 en de berekeningen van Wim Lorjé (VVD) en die van Jaap van Waveren (Nieuwsster) over de door hen voorspelde stijging van de OZB als gevolg van nieuwbouw in 's-Graveland. Ook de ruzie indertijd over dit onderwerp tussen DBL en DBW staat er uitgebreid toegelicht.


Gemeente koopt Brugchelen
Schisma DB 21-8-2003
Westerveld verkocht, OZB lager? 7-11-2004
Juni 2000
Nieuwbouw duur en slecht 19-2-2004
Wijdemerennaar Utrecht? 10-1-2005
Raad 30/1
Knorr gebouw
DBL tegen Brugchelen
Gemeentehuis draait
Raad 27-6
Zagt en Brugchelen 13-5-2004
DB: Brugchelen prima
Loket en Cultuur
Gemeentehuis op Stelten 27-11-2004
Februari 2000
Commissies juni
Failliet?
Aankoop Brugchelen
Rading 1: Eigenaar stopt Gesprek 28-11-2004
VVD ten strijde
Tentoonstelling Kunstbezit 17-2-2005
Agenda Raad 29-6-2004
Financiele Stormbal gehesen 13-5-2004
Politiek Café
Westerveld wordt verkocht 23-12-2004


De wekelijkse nieuwsbrief Regen Bewolkt Half bewolkt Matige wind 15º Naar volgende bericht