Rik Jungmann |
Douwe van Essen, Rik Jungmann |
Diverse |
Gemeentehuis op Stelten
Wijdemeren,
27 november 2004. Het rapport over de kosten van het gemeentehuis en de
plaats daarvan is al enige tijd bekend in besloten kring. De inhoud van
dat rapport doet enig stof opwaaien. Huren, Kopen of Bouwen? Al enige tijd wachtte de raad op de publicatie van het rapport. In het rapport, opgesteld door BNN, worden verschillende mogelijkheden tegen elkaar afgezet. Het huidige (Knorr) gebouw huren, het huidige gebouw kopen, of nieuwbouw op de plaats van het verzorgingshuis Brugchelen in 's-Graveland en uitbreiding van het buiten Westerveld, het voormalige gemeentehuis van 's-Graveland. Nieuwbouw goedkoopst?
In het rapport staat dat nieuwbouw op de locatie Brugchelen (naast het oude gemeentehuis van 's-Graveland aan het Noordereinde) goedkoper zou zijn, dan de huidige locatie aan de Rading 1 kopen of blijven huren. Voorts staat in het rapport dat het gemeentehuis van 's-Graveland zo snel mogelijk moet worden verkocht. In een besloten commissievergadering is het rapport besproken. De Wijdemeerse politiek is door de partijen heen verdeeld over de te kiezen oplossing.
In het Loosdrechtse huis-aan huisblad Nieuwsster heeft Jaap van Waveren een artikel gepubliceerd, waarin hij de cijfermatige onderbouwing van de locatie Brugchelen sterk in twijfel trekt en pleit voor de huidige locatie. Hij stelt in zijn artikel dat de gemeente de kosten van het huidige gebouw sterk opdrijft door bijv. een nieuwe raadszaal, een nieuwe receptie en een opwaardering van de voorgevel op te voeren. Ook moet er een nieuwe airconditioning in het gebouw aangebracht worden, hetgeen eigenaar Louis de Bruin overigens erkent.
In de G&E staat vandaag ook een groot artikel van Simone Stevens over de kwestie. In dat artikel stelt verantwoordelijk wethouder Ties Hagen dat het rapport in de la verdwijnt tot er duidelijkheid is over een eventuele samenvoeging met Loenen. Ruzie met eigenaar Knorr-gebouw Wethouder Ties Hagen houdt zijn kaarten nog even dicht. Op grond van het BNN-rapport is Hagen onderhandelingen begonnen met Louis de Bruin, de eigenaar van het Knorr-gebouw. Die wil het verhuren aan de gemeente. BNN, de opsteller van het rapport, heeft koop van het gebouw voor de door De Bruin gevraagde € 7,5 miljoen sterk afgeraden. (Hij kocht het indertijd voor € 5,9 miljoen.) Toen duidelijk werd wat de positie (versterkt door de optie Brugchelen) van Hagen was, heeft De Bruin zich minder vriendelijk opgesteld. Hij eiste inzage in het rapport. Omdat dat de onderhandelingspositie van de gemeente zou ondermijnen gaf Hagen die niet. Het gevolg was dat De Bruin kwaad uit het overleg wegliep. Vooralsnog blijft de gemeente het gebouw huren. DBL tegen Brugchelen Dorpsbelangen Loosdrecht was van meet af aan tegen de aankoop van Brugchelen en nieuwbouw op die plek gekant. Al in juni 2002 streed voorzitter Tineke Franssen tegen de aankoop van Brugchelen. In mei van dit jaar deed Gert Zagt de suggestie dat het college het moment voorbij had laten gaan om nog definitief te kunnen kiezen voor het huidige gemeentehuis. Dat werd later door het college tegengesproken. Herindeling vertraagt besluit Het feit dat het rapport in de la verdwijnt vanwege de gesprekken met Loenen is de eerste kwestie die blijft liggen vanwege de onzekerheid over de samenvoeging met Loenen. Ook in de aanloop tot de vorming naar Wijdemeren werden ook regelmatig beslissingen uitgesteld in afwachting van het al dan niet tot stand komen van de nieuwe gemeente. Signaalfunctie Op de achtergrond speelt de politieke vraag mee welk signaal de gemeente afgeeft aan de burgers als er in deze tijd met sterk stijgende OZB en bezuinigingen een nieuw gemeentehuis gebouwd wordt, zelfs als dat financieel gezien op de lange termijn een besparing oplevert. Dat kan lastig uit te leggen zijn. |