ingezonden brief
Wie stemt wat?
Wie stemt op wie, en waarom? De precieze cijfers van de stembureaus zijn helaas niet beschikbaar via de website van de gemeente. Maar ze zijn er wel.
Dorpsbelangen heeft de verkiezingen gewonnen. Zoveel is duidelijk. Maar waar kwamen die stemmen vandaan? Het blijkt dat DB toch voornamelijk een Loosdrechtse partij is, want in Loosdrecht stemde meer dan de helft van de kiezers op Gert Zagt en de zijnen. In de andere kernen was dat ongeveer een derde. In Ankeveen - een aardige indicatie: er stond geen Ankevener op één van de DB verkiezingsposters, dus er was geen DB'er met wie men zich in Ankeveen kon identificeren - stemde maar 20% op die partij.
Mijn eigen cluppie, het CDA, scoorde vooral goed in verzorgingshuizen: in Oudergaard in Kortenhoef en in de Kuijer in Nederhorst den Berg was dat respectievelijk 26 en 27%. Tsja… wat zullen we daarvan zeggen....?
Als we kijken naar de stemmen voor individuele kandidaten op de lijsten (stemmen die uitgebracht zijn op de nr. 1 van een partij zeggen voornamelijk dat men "op de partij" stemt, en zeggen weinig over de populariteit van de kandidaat), dan zien we dat mensen per kern kiezen. Men stemt op kandidaten die men kent.
Een paar cijfers... Van de voorkeurstemmen die uitgebracht zijn op de CDA'ers Jan Verbruggen, Kees Haverkamp en Betske van Henten (respectievelijk nr 7, 6 en 2 op de CDA lijst) kwam voor Jan 92% uit Kortenhoef waar hij een winkel gehad heeft en waar hij actief is in het verenigingsleven. Voor Kees kwam 91% uit Nederhorst den Berg waar hij woont en waar hij gemeenteambtenaar was. Betske, die in Loosdrecht woont en daar al vóór de fusie in de gemeenteraad zat, kreeg 81% van haar 199 voorkeurstemmen uit Loosdrecht.
Kunnen we hier een conclusie aan verbinden? Misschien wel. Misschien zelfs meerdere conclusies. De belangrijkste is vermoedelijk wel dat Dorpsbelangen een heel erg "Loosdrechtse partij" is. Geen wonder, want in hun verkiezingscampagne was er erg veel aandacht voor die kern, zoals voor de Loosdrechtse bibliotheek. Het zal DB in de komende tijd moeite kosten te laten zien dat die partij er voor de hele gemeente is.
Een tweede conclusie is dat Don Bijl destijds ongelijk had. Hij zei ooit - toen hij hier een paar jaar burgemeester was - dat er een "Wijdemerengevoel" aan het ontstaan was. Dat is niet het geval, althans niet bij gewone mensen. We stemmen per kern, en we stemmen op mensen die we kennen. Hoe kan het anders dat de Loosdrechtse CDA'er Betske van Henten, algemeen gezien als een voortreffelijk wethouder, in heel Nederhorst den Berg maar 14 voorkeurstemmen kreeg? En dat Hetty Kastelein, ook vrouw en ook woonachtig in Loosdrecht, niet meer dan 3 voorkeurstemmen kreeg in heel Nederhorst den Berg, terwijl "iedereen" weet hoe ze zich inzet voor van alles en nog wat?
Er zijn allerlei andere "conclusies" die men kan trekken. Zoals dat het CDA vooral ouderen aanspreekt - what else is new? - of dat de meeste mensen een negatieve stem uitbrengen, en niet een positieve: men stemt omdat men generiek ontevreden is, en niet omdat "een andere kandidaat" of "een andere partij" zoveel beter zou zijn.
Hoe dan ook…. In deze periode zijn alle partijen bezig met het analyseren van de verkiezingsuitslag. Het leuke van dat soort analyses is: je kunt er alle kanten mee op. Zelf kan ik bijvoorbeeld heel overtuigende verklaringen verzinnen voor het electorale succes van Dorpsbelangen, en voor de afgang van de coalitiepartijen. Maar… hoe belangrijk is dat? We moeten dingen in perspectief zien. Achteraf hebben alle economen een verklaring voor de economische crisis; daarvóór hoorde je niemand… Achteraf verklaren is mooi, maar snijdt - wetenschappelijk gezien - geen hout.
Misschien moeten we gewoon DB de kans geven om te laten zien hoe zij het doen. Mijn verwachtingen zijn niet erg hoopvol. Maar daarover een andere keer.
Cor Koster
Nederhorst den Berg |