Een duik in ons archief laat zien wat er speelde rond de jaarwisselingen vanaf 1997. En, als wij het konden achterhalen, wat voor weer het was.
Vrijwel alle teksten hieronder zijn letterlijke citaten uit de WWK van die dag. Tot 2001 gaat het over 's-Graveland, daarna over Wijdemeren. De laatste witte kerst was tien jaar geleden. Het vroor toen 12 graden tijdens de jaarwisseling.
Lees nog eens over het gloednieuwe Wijdemeren Journaal (en het bijbehorende Wijdemerengevoel) van 2004. De voorspelling van Joop Glijn uit 2003, dat de gemeente zijn intrek zou nemen in het Knorr-gebouw, iets wat toen nog in alle toonaarden ontkend werd. En hoe wethouder Dick 't Hoen in 1999 een brand op de Meenthof trachtte te blussen met zijn gsm vanaf Texel. En lees nog eens hoe graag Wijdemeren met Loenen wilde fuseren in 2005.
De Thomasvaer in 's-Graveland, van voor 2002, roept mooie herinneringen op. Zoiets zou ook nu nog moeten bestaan. Er is stof genoeg. 2007
Op 2 januari 2007 hield de gemeente haar nieuwjaarsreceptie. Burgemeester Don Bijl houdt in zijn speech de boot af inzake herindeling van Wijdemeren binnen Utrecht. Hij legt de vraag op tafel of de burger wel mee wil betalen aan een goede leefomgeving. De burger klaagt over de voorzieningen, maar is tegelijkertijd niet bereid om meer OZB te betalen. 2006
1 januari 2006: Bewolkt, windstil, 5 graden
De PvdA publiceert op 2 januari 2006 haar verkiezingsprogramma. De campagne komt al aardig op stoom. Op 7 maart 2006 wordt een nieuwe raad gekozen.
De gemeente heeft onderzoek laten doen naar de woningbehoefte in Wijdemeren. De conclusies zijn niet al te verrassend. Er is behoefte aan huurwoningen voor senioren en starters. Ook is er behoefte aan goedkope eensgezinswoningen. Vraag een aanbod sluiten niet op elkaar aan en de gemeente heeft geen grip op de ontwikkelingen. Iets wat in het hele Gooi speelt. (Ook dit wordt op 2 januari 2006 gepubliceerd. red. WWK)
2005 1 januari 2005: Bewolkt, windstil, 8 graden
Op 3 januari wordt de nieuwjaarsreceptie van de gemeente gehouden. Er kan geld gedoneerd worden voor de slachtoffers van de tsunami die tweede Kerstdag 2004 toe sloeg.
Burgemeester Don Bijl houdt een pleidooi voor fusie met Loenen. Wij schreven toen: "Hij beschreef de mogelijkheid om te fuseren met Loenen als een bestuurlijke kans die gepakt moet worden. De optimale grootte van een gemeente is 30 to 40.000 inwoners, aldus Bijl. Met Loenen erbij zal Wijdemeren 32.000 inwoners tellen. Ook wees hij op het samenhangende gebied, ingeklemd tussen de A2 enerzijds en de Gooise verstedelijkte gebieden aan de andere kant. De medewerkers van Wijdemeren zijn inmiddels gewend aan verandering, zo betoogde hij, hetgeen een voordeel is voor een fusie met Loenen. 2004 2 januari 2004: Zonnig, maar koud en winderig, -1 graden
Wijdemeren, 2 januari 2004. De Gooi- en Eembode laat er geen gras over groeien. Vanmiddag plofte het eerste Wijdemeren Journaal op de deurmat. Jaargang 1 nummer 1, oplage 9600 exemplaren.
De nieuwsvoorziening van de gemeente is door de Gooi- en Eembode voortvarend ter hand genomen. Op de eerste werkdag van 2004 lag het eerste exemplaar van de nieuwe gemeentekrant van Wijdemeren bij de bewoners op de mat. 2003
2 januari 2003: Zware buien, 7 graden, grauw. Kortenhoef, 2 januari 2003. Joop Glijn is tegen de verhuizing van de 's-Gravelandse kunst naar Hilversum. Hij is ook bang dat het Knorr-kantoor wel eens de definitieve locatie van het gemeentehuis van Wijdemeren zou kunnen worden.
"Als de plannen voor het gemeentehuis in 's-Graveland te duur blijken te worden, dan blijft het gemeentehuis in de Knorr." :zegt hij te vrezen. Hij stuurde een email om zijn ongerustheid over de kunstcollectie en de toekomst van het buitenhuis Westerveld (het gemeentehuis van 's-Graveland) te laten blijken.
2002
2 januari 2002: Mistig, de hele dag onder nul graden, windstil.
Op 2 januari kwam de nieuwe raad van Wijdemeren voor het eerst bijeen. Onwennig. Wij schreven toen:
"Tijdens de vergadering was de sfeer duidelijk onwennig. Dat leidde er toe dat Nelleke Schenkkan (GL) de kluts even geheel kwijt was toen zij de belofte af moest leggen en dat Maarten Haverkamp even vergat dat het over Wijdemeren ging en niet over Nederhorst. Van Diepen noemde Felix Flameling (D66) "de heer Vlaming". Waarop deze zei dat er geen vlaming in de zaal was. Van Diepen: "Ik moet ook nog zoveel leren..."
Diverse malen moest waarnemend burgemeester Otto van Diepen over agendapunten toezeggen dat die inhoudelijk later aan de orde zouden komen, omdat er tot nu toe nog geen college was om een voorstel te doen.
Bij de opening van de vergadering bood Wim Neef (CDA) het collegeprogramma aan. Hij zei dat het misschien wel wat dun is, maar dat eerst afgemaakt moet worden waar we nu mee bezig zijn."
2001
2 januari 2001. Vanavond traden Joop Glijn en Marjan Neesen weer in de Dobber op als de lokale Thomasvaer en Pieternel. Een beetje een nostalgisch optreden, want waarschijnlijk het laatste omdat de gemeente 's-Graveland op zal houden te bestaan aan het eind van dit jaar.
Iedereen passeerde de revue. Gerrit van den Broek als gaswachter van Voltage, de drempels en Kijk op de Wijk van Wim Neef, de mislukte jop-poging van Co de Kloet, Kozijn die vervolgens de politie dreigde terug te trekken, Nadja Jungmann zittend op de tafel van de Dobber , Wim Hafkamp als bejaarde VVD-er met een eigen, door de VVD niet gewenste, mening, de Zalmsnip . De dames Tuunter en Schenkkan in de 40-km race-auto van Nelleke kwamen ruim aan bod. Ook werd er even teruggeblikt op de jaren daarvoor. De telematica en het referendum , en Hoog Kozijne en het door Rik Jungmann getorpedeerde referendum (over De Meenthof RJ.). Om kort te gaan, voor elck wat wils en iedereen kwam aan de beurt.
2000
4 januari 2000. Nelleke Schenkkan, raadslid voor Algemeen Belang heeft een brief ontvangen van gedeputeerde staten van Noord Holland waarin staat dat besluitvorming over de lijnen 121 en 122 (Hilversum- Loenen) van Connexxion niet verwacht mag worden voor 1 januari 2001. Zij is blij dat ook de door haar georganiseerde enquete in de brief genoemd wordt. In ieder geval rijden de beide lijnen dus nog een jaar.
1999
Gisteravond, op 4 januari 1999, vond in dorpshuis de Dobber de traditionele nieuwjaarsreceptie plaats. Hoogtepunt van de avond was een optreden van Joop Glijn als Thomasvaer en Marjan Neesen als Pieternel. Leuk was de persiflage op wethouder 't Hoen die vanaf Texel op de pont met zijn gsm de brand op de Meenthof blust. Pieternel was blij met het oprukken van de vrouwen in de raad. Zij verklapte dat zij op jong en vrouw had gestemd, Nadja Jungmann dus. De voorstelling werd afgesloten met het tevoorschijn toveren van een cassettebandje uit de kleding van Pieternel. Zij had alles maar opgenomen zei zij, voor de zekerheid, je kan maar nooit weten in deze roerige tijden. (Dit sloeg op de beruchte tapes van wethouder 't Hoen waarop hij, naar hij zegt, belastende uitspraken van raadsleden zou hebben opgenomen.)
1998
Op 30/12/1997 stond in de Gooi & Eemlander een grote kop. "De Dobber is aan renovatie toe ." Volgens Menno van den Brand (Voorz. de Dobber) moet het gebouw gezelliger worden. Met name de buitenkant en de foyer moeten er uitnodigender uit komen te zien. De kop suggereerde dat de spiksplinternieuwe Dobber lekte en op instorten stond. Dat is dus niet het geval.
Bij Dirk's Sportcafé was het gisterenavond (26/12/97, tweede kerstavond) weer eens goed mis. Een aantal jongelui schoten illegaal vuurwerk af naar de huizen tegenover de Sporthal. Gevolg een ruit kapot en een vechtpartij met de Politie die een groot aantal auto's als versterking moest laten aanrukken. Dirk deed zijn best de boel in de hand te houden, maar dat mocht niet baten. Hij was gedwongen vervroegd te sluiten.
Link naar de pagina (uit het voormalige D66 archief), waar nog veel meer op staat. 1997
Oudejaarsnacht 1996 was op 1 na de koudste in deze eeuw. Het vroor in 's Graveland 12 graden en er stond een ijzige wind. Reden voor de meeste mensen om zich maar even buiten te wagen voor goede wensen en vuurwerk. Ankeveen en Kortenhoef lijken dezer dagen op wintersportplaatsen. Parkeren in het weiland en klunen over de dijk.
Op 30 december 1996 werd het Nederlands Kampioenschap Marathon op natuurijs verreden. Het ijs was goed. Er stond een stevige wind, het sneeuwde licht en de temperatuur was een graad of 6 onder nul. De rit werd gewonnen door Bert Verduin, een 32 jarige kweker uit Heemskerk. Tweede werd Ruud Borst die tijdens het aantrekken van de eindsprint kramp kreeg. Derde werd Angenent.
Vandaag, 28 december 1996, was het schitterend weer. De zon scheen en er werd volop geschaatst. Aanstaande maandag zal in Ankeveen het Nederlands Kampioenschap op natuurijs verreden worden. Daaf Pos wordt een landelijke beroemdheid via radio, tv, kranten en internet.
In 's Graveland hadden we een witte kerst. Voor het eerst sinds jaren. De eerste schaatsers wagen zich aarzelend op het ijs.
Link naar de pagina (uit het voormalige D66 archief), waar nog veel meer op staat. |