Vorig bericht

 Volgend bericht


Begroting aangenomen

1 december 2000. Gisteren werd de begrotingsbehandeling voortgezet die twee weken geleden geschorst was nadat de motie van de VVD was aangenomen om de OZB met 5% te verlagen.

De vergadering zou om half acht beginnen. De voltallige raad en een bomvolle publieke tribune zaten vol verwachting te wachten op de komst van burgemeester Kozijn. Die bleek nog thuis te zijn. Hij was vergeten dat de raad eerder zou beginnen. Om de pijn wat te verzachten nadat hij om kwart voor acht was aangekomen droeg hij een limerick van burgemeester Gieskens voor.

Het college had de raad een brief gestuurd waarin werd voorgesteld om de Zalmsnip volledig uit te keren (motie D66) en om per huishouden daar nog een eenmalige uitkering van fl. 50,-- bij te doen. Qua bedrag dezelfde kosten als de motie van de VVD, maar duidelijker herkenbaar als éénmalige uitkering waarvoor geen structurele (meerjaren) dekking nodig is.

De VVD gaf aan dat zij met het voorstel konden leven, maar behield zich het recht voor om de tarieven van de OZB in december wederom ter discussie te stellen. D66 vond het een prima voorstel, temeer omdat ieder huishouden zou profiteren van deze eenmalige gift. Huishoudens met minimuminkomens en huurders zouden nu ook profiteren, terwijl dat met de OZB vanwege vrijstellingen niet het geval zou zijn. Wel vroeg Nadja Jungmann van D66 zich af of het slagveld van de afgelopen weken achteraf bezien wel nodig was geweest. Ook de PvdA/GL kon zich vinden in de beide voorstellen. Algemeen Belang tenslotte, was blij dat de Zalmsnip weer in ere hersteld is.

Co de Kloet, wethouder Dorpsbelangen, zei dat het vooral het schrikeffect en de hoog oplopende emoties waren geweest die maakten dat de dingen gelopen waren zoals ze liepen.

Burgemeester Kozijn stelde daarop voor om de voorstellen uit de brief in stemming te brengen om daarmee de motie van de vorige keer ongedaan te maken. De VVD had hier moeite mee en wilde liever dat het college de motie naast zich neer zou leggen. Dit leidde ertoe dat deze partij tien minuten liet schorsen. Daarna stemden zij alsnog in met stemming over de brief.

Kozijn vatte de wijzigingen op de oorspronkelijke begroting samen:

Daarna werd de begroting unaniem aangenomen.


Vorig bericht

Home

 Volgend bericht