Vorig bericht

Home

Volgend bericht


VVD: Stem op Haverkamp!!

Wijdemeren, 2 januari 2002. Vanmiddag om 16.00 uur kwam de eerste gemeenteraad van Wijdemeren bijeen in Loosdrecht. Op de agenda stonden het beëdigen van de raadsleden, het benoemen van de wethouders, het benoemen van de gemeentesecretaris en de procedure om een nieuwe  burgemeester te benoemen. Er deden zich duidelijk aanloopproblemen voor. De raadszaal was stampvol, waardoor een groot deel van het publiek moest staan. Op de parkeerplaats stonden auto's dubbel geparkeerd (o.a. Rie Boeve werd omgeroepen) en de medewerkers die met koffie en frisdranken rondliepen konden zich met moeite een weg banen door de menigte.

De raadszaal was overvol. En de parkeerplaats ook.
De overvolle raadszaal. Een overvolle kapstok. Een overvolle parkeerplaats.
Laten we maar naar de Dobber gaan...

Tijdens de vergadering was de sfeer duidelijk onwennig. Dat leidde er toe dat Nelleke Schenkkan (GL) de kluts even geheel kwijt was toen zij de belofte af moest leggen en dat Maarten Haverkamp even vergat dat het over Wijdemeren ging en niet over Nederhorst. Van Diepen noemde Felix Flameling (D66) "de heer Vlaming". Waarop deze zei dat er geen vlaming in de zaal was. Van Diepen: "Ik moet ook nog zoveel leren..."

Diverse malen moest waarnemend burgemeester Otto van Diepen over agendapunten toezeggen dat die inhoudelijk later aan de orde zouden komen, omdat er tot nu toe nog geen college was om een voorstel te doen.

Bij de opening van de vergadering bood Wim Neef (CDA) het collegeprogramma aan. Hij zei dat het misschien wel wat dun is, maar dat eerst afgemaakt moet worden waar we nu mee bezig zijn.

De fractie Dorpsbelangen voor het eerst op rij.
Dorpsbelangen. V.l.n.r.: Ger Zagt, Co de Kloet, Yvonne Siemons, René Voigt (voorz.), André Spils.
Na de wethoudersbenoemingen waren Co en Yvonne uit hun fractiemidden weggerukt.

In het voorstel om tot vijf wethouders te komen staat dat de vier deeltijd wethouders 55% van de beloning krijgen. Voor Felix Flameling (D66) was dat aanleiding om opheldering te vragen. Van Diepen lichtte toe dat een gemeente als Wijdemeren drie voltijd wethouders mag hebben. (300%) Komen er deeltijd wethouders, dan mag die 300% verhoogd worden tot 330%. In dit geval heeft het college met 100% voor Wim Neef (CDA) en vier maal 55% (voor Co de Kloet (DB), Bert Nagel (CDA), Yvonne Siemons (DB) en Ties Hagen (PvdA)) ervoor gekozen om 320% te gaan uitkeren.

De stemmingen over de wethouderszetels gaven een opvallende uitslag voor Maarten Haverkamp (CDA). Bij iedere stemming voor elke wethouderspost kende de VVD hem vier stemmen toe. Kennelijk een uiting van deze partij dat men het niet eens was met de koers van het CDA om Bert Nagel (die lager op de lijst stond) als wethouder voor te dragen.

Betske van Henten (CDA) droeg eerst Wim Neef en Bert Nagel voor als wethouder. Lia Moote (PvdA)  deed hetzelfde met Ties Hagen en René Voigt droeg Yvonne Siemons en Co de Kloet voor. Afgezien van de stemmen van de VVD deden zich geen al te grote verrassingen voor bij de stemmingen.

De stemcommissie.
De stemcommissie: V.l.n.r. Els van Hall (VVD), Freek Visser (CDA, op de rug gezien), Felix Flameling (D66) en een medewerkster. Op de voorgrond zit Nelleke Schenkkan (GL) bij te komen van haar beëdiging.

In een schorsing kwam Jos van Kemenade (commissaris van de koningin in NH) een toelichting geven op de procedure om tot een burgemeestersbenoeming te komen. De sollicitatietermijn wordt opengesteld op 7 januari en zal op 28 januari sluiten. In maart zal de vertrouwenscommissie van de raad gesprekken met kandidaten voeren. Op 7 mei zal de hele procedure afgerond zijn, waarna de benoeming in juni of juli plaats zal vinden. (Dat is overigens vlak na de tweede kamerverkiezingen waardoor het parachuteren van landelijke politici niet uitgesloten moet worden. red.)

Het college met van Kemenade.
Het college vlak na de benoemingen. Het zit nog onwennig op het Wijdemeerse pluche.
V.l.n.r.: Co de Kloet (DB), Bert Nagel (CDA), Wim Neef (CDA), Otto van Diepen (wnd. burg.),
Jos van Kemenade (CdK NH), Ties Hagen (PvdA), Yvonne Siemons (DB)

Van Kemenade stelde nog wat vragen over de profielschets, die door René Voigt, als beoogd voorzitter van de vertrouwenscommissie, beantwoord werden. Het was van Kemenade opgevallen dat de woorden veiligheid en handhaving niet in de profielschets voorkwamen. Voigt antwoordde dat dit vanzelfsprekend is voor een burgemeester. Als extra aandachtspunt voor de nieuwe burgemeester wilde hij handhaving op milieugebied toevoegen.

De fractie van de PvdA.
Links Ties Hagen, rechts Lia Moote (voorz.),
voor Ties tot wethouder benoemd werd.
Daarna zat Lia nog alleen als de fractie.

De discussie over het houden van een referendum voor de keuze van de nieuwe burgemeester ging uit als een nachtkaars. Dorpsbelangen en D66 zeiden sterk voor het referendum te zijn. René Voigt (DB) verbaasde zich erover dat vrijwel alle partijen in de campagne de mond vol hadden over inspraak, maar nu niet thuis gaven. Hij vond dat de burger invloed gegeven moet worden op de benoeming van de burgemeester. Felix Flameling (D66) vond dat het referendum in de huidige vorm weliswaar niet ver genoeg gaat, maar sprak zich er voor uit om dan toch in ieder geval deze mogelijkheid te benutten. Het CDA en de VVD waren gewoon tegen. Lia Moote van de PvdA en Nelleke Schenkkan (GL) hadden een hele andere redenering om tegen te zijn. Zij vinden dat de huidige referendummogelijkheid niet ver genoeg gaat en spraken zich daarom tegen het houden van dit referendum uit. Van Diepen trok de conclusie: 13 tegen en 6 voor.

De VVD fractie.
De VVD fractie: V.l.n.r. Gerrit van den Broek, Wim Lorjé,
Els van Hall (voorz.) en Ernst Kastelijn
Stem op Haverkamp!!

Bij het vaststellen van het reglement van orde voor de vergaderingen van de gemeenteraad zei Felix Flameling dat hij zeer blij was met het nieuwe inspreekrecht tijdens de gemeenteraad.

Aan het eind van de vergadering werd Ria van Rhijn met lof overladen en unaniem zonder stemming gekozen tot de eerste gemeentesecretaris van Wijdemeren. (Zij was gemeentesecretaris van 's-Graveland.) (Els van Hall (VVD) meldde even dat zij ditmaal niet op Maarten Haverkamp zou stemmen, hetgeen een zucht van verlichting door de zaal deed gaan.) Nadat het besluit gevallen was en Ria van Rhijn beëdigd was, klonk er voor haar en het personeel een luid applaus. Bij uitzondering sprak zij de raad toe. Zij vindt het een eer om gemeentesecretaris van Wijdemeren te zijn en zal zich met hart en ziel voor de gemeente inzetten. Als de raad wensen heeft zal zij duidelijk aangeven wat wel en wat niet kan t.a.v. geld en mankracht. Als iets kan, dan staat zij er voor. 

Ria van Rhijn legt de belofte af.
Ria van Rhijn legt de belofte af.
Ria van Rhijn spreekt de raad toe.
Ria van Rhijn spreekt de raad toe.

De hele dag had in het teken gestaan van de nieuwe start. Om 9.00 uur was er een nieuwjaarsreceptie voor raad en personeel. Daarna gingen de raadsleden per bus naar de drie oude gemeenten (met lunchpakket). Na afloop van de raad dineerde men gezamenlijk in Noorderlicht in 's-Graveland.

(Ooit hekelde Co de Kloet op hoge toon het feit dat de raad na een gezamenlijk fietstochtje door de gemeente was gaan eten bij Berestein. De representatiekosten werden daardoor onaanvaardbaar hoog, zo betoogde hij toen. Sterker nog, hij eiste dat het toenmalige college bonnetjes overlegde omdat hij wilde weten waar eventuele overschrijdingen van de begroting vandaan kwamen. Burgemeester Kozijn ontplofte zo ongeveer bij al die aantijgingen. Co stelde toen dat hij uit principe niet mee was gaan eten op kosten van de burger. Maar ja, hij wordt ook wat milder... Laat het je smaken Co. red.)

Toevoeging 3 januari: Lees ook het artikel van Nico Postma in de Gooi- en Eemlander over de eerste raad.


Het Wijdemeerse weer: Mistig, de hele dag onder nul graden, windstil

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...