Vanavond werd de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Wijdemeren gehouden. Drukbezocht en geanimeerd. Burgemeester Don Bijl hield een toespraak.
Rond acht uur stroomde het gemeentehuis vol. Het college stond op rij om de bezoekers te verwelkomen. Na een half uur was de raadszaal goed gevuld met mensen die elkaar een gelukkig 2008 toewensten en de laatste nieuwtjes uitwisselden. Inmiddels lopen de vertegenwoordigers van de verschillende kernen door elkaar. Een begin van een Wijdemerengevoel.
Wethouder Bert Nagel (vroeger Wijdemeren, nu Breukelen) en zijn echtgenote
wensen burgemeester Don Bijl en zijn echtgenote een goed 2008.
Update 4-1-08, 11.31: Link naar toespraak en foto toegevoegd.
Meer foto's, zie volgende bericht. Toespraak Don Bijl
In zijn toespraak heette burgemeester Don Bijl allereerst de nieuwe Wijdemeerders die het afgelopen jaar hier zijn ingeschreven hartelijk welkom. Het waren er in 2007 vijfhonderd.
Het eerste deel van zijn toespraak had als thema de menselijke maat in het besturen. De overheid, en zeker de rijksoverheid, denkt in systemen en modellen. Daar ligt volgens hem de oorzaak van de kloof tussen burgers en bestuur. "De trend is om met bestuurskundige modellen op zoek gaan naar oplossingen van maatschappelijke problemen." "Burgers zijn klanten geworden." "De rekenkamer controleert de accountant die de ambtenaar controleert."
Regels en protocollen Hij constateerde dat zo protocollen, regels en controles op elkaar gestapeld worden, zonder dat dat een oplossing biedt in de echte wereld. Hij pleitte ervoor om vanuit het bestuur beter aan te voelen wat er leeft en vertrouwen te geven. Bijvoorbeeld door subsidies aan verenigingen te geven in het vertrouwen dat die goed besteed wordt. Mocht dat niet zo zijn, dan komen er toch wel signalen dat het niet goed gaat.
Om die signalen op te pikken en betere invoeling van het gemeentebestuur en het ambtenarenapparaat te bevorderen pleit Bijl sterk voor meer werkbezoeken, wijkschouwen en dorpsbezoeken. Om zo de theorie van de bedrijfsmodellen weer te combineren met de dagelijkse praktijk.
Noordvleugel Tenslotte ging burgemeester Don Bijl in op de ruimtelijke ordening. En dan met name over de ontwikkeling van de Noordvleugel tot 2040. De Noordvleugel strekt zich uit van Haarlemmermeer via Schiphol en het Gooi tot Flevoland en Almere. Het gebied wordt ook wel aangeduid als de metropoolregio Amsterdam. Samen met de betrokken gemeenten en provincies is een samenhangend beleid voor het gebied uitgestippeld, waarin voor het eerst de Gooi- en Vechtstreek volop mee praatte. Daarbij is, ook voor het eerst, vastgesteld dat er geld nodig is om onze regio te onderhouden. Hij noemde als voorbeeld het Hollandse Merenproject. Dat project neemt een voorbeeld aan Friesland ten aanzien van de goede verbinding tussen alle plassen en meren. Hier gaat het dan over de Westeinderplassen, de Vinkeveense Plassen en de Loosdrechtse Plassen. Het project moet een impuls aan recreatie en toerisme geven.
Doorgeschoten ecologie Hij uitte zijn zorgen over de doorgeschoten ecologische gedachten die bij het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht bestaan. Die organisatie wil motorboten op de Vecht en de Loosdrechtse Plassen beperken of zefs verbieden.
Don Bijl sloot af met een spreuk van Robert Green Ingersoll: "Geef ieder ander menselijk wezen elk recht dat ge voor uzelf opeist", ofwel "Wat u niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet." en sloot af met de wens voor een voorspeodig nieuwjaar voor alle aanwezigen.
|