WIJDEMEERSE WEBKRANT
Joop in de Mist
Wijdemeren, do 3 januari 2008

Vlak voor de jaarwisseling vroeg Joop Atsma, tweede kamerlid voor het CDA, of het KNMI wat terughoudender kon zijn met het afgeven van een weeralarm.

In De Zijlijn

Joop in de Mist

Vlak voor de jaarwisseling vroeg Joop Atsma, tweede kamerlid voor het CDA, of het KNMI wat terughoudender kon zijn met het afgeven van een weeralarm.

Zo maakt de politiek zich nu ook al meester van het weer. Atsma pleitte ervoor dat het KNMI pas een weeralarm zou moeten afgeven als er eerst overleg was met Piet Paulusma en Meteoconsult. Het ultieme polderen lijkt mij. Niet op basis van de eigen waarnemingen vaststellen dat het wel eens zwaar weer zou kunnen worden en ons allemaal even waarschuwen. Nee, voor je gaat waarschuwen voor storm, sneeuw of mist het in de groep gooien om er een goed gesprek over te hebben. Dan weet je namelijk zeker dat er nooit meer een weeralarm afgegeven zal worden.

Atsma werd op zijn wenken bediend. Nog nooit was het tijdens de oudejaarsnacht zo mistig. Auto's reden hier en daar langzamer dan stapvoets omdat er één meter zicht was. Voldoende om de witte streep langs de weg te kunnen zien. Tot die streep er even niet meer was.
Voetgangers konden hun huis in de mist niet meer terugvinden. Politie en brandweer rukten op sommige plaatsen niet meer uit als het niet echt noodzakelijk was. Waar het te gevaarlijk werd zette de politie auto's aan de kant doorrijden onverantwoord was.

Tientallen miljoenen aan vuurwerk werden afgeschoten om met een luide knal in de mist te verdwijnen, zonder dat de eigenaar zijn vuurpijlen kon zien. Zonde.

En het KNMI? Dat had goed geluisterd naar Joop Atsma. Er was geen weeralarm afgegeven. Misschien zaten de KNMI'ers ook wel te overleggen met Piet Paulusma en Meteoconsult en kwamen ze er niet uit. Of misschien konden ze juist niet overleggen vanwege de mist. Wie zal het zeggen? Feit blijft dat er alle reden voor een weeralarm was, maar dat dat niet afgegeven werd.

Je moet wat doen om je als kamerlid te profileren. Toch?
Maar Laat Joop Atsma zich maar met wielrennen en echte politiek bezighouden.

Dan kan het KNMI ons gewoon waarschuwen.
Beter te vaak dan te weinig.

Rik Jungmann

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
- 0.5 gr.
windkr. 6