WIJDEMEERSE WEBKRANT
Stekelige Raad
Wijdemeren, vr 30 oktober 2009

De raadsvergadering van gisteravond kan beschreven worden met de term stekelig. De aanvaring van een maand geleden klonk nog door.


De publieke tribune, die in de aanloop naar de verkiezingen meer en meer gevuld wordt met burgers die in de nieuwe raad een rol willen gaan spelen.

Het zwaartepunt van de agenda lag bij de brief van het college over de gedragscode voor raadsleden. Direct bij de opening stelde Jaap van Waveren (DBL) voor dat het college tijdens de behandeling van die brief een stapje opzij zou doen en op de publieke tribune plaats nemen. Theo Reijn (CDA) vond dat onnodig, evenals zijn coalitiegenoten. De toon voor de avond was gezet, maar eerst werden onderstaande punten behandeld.

Mededelingen

Ruud Buijs las een verklaring voor waarin hij uitlegde waarom hij uit de VVD gestapt is. De fractiediscipline van de VVD noemde hij "een dichtgespijkerde doodskist". Omdat hij met voorkeursstemmen in de raad kwam, vindt hij dat hij meer ruimte nodig heeft dan hij van de VVD kreeg. Hij gaat verder als de lijst Buys Anti Willekeur (BAW).

Burgemeester Karen Heerschop en wethouder Gerard Abrahamse hadden een leuke mededeling. De Giro d'Italia start volgend jaar in Nederland en zal op 9 mei door heel Wijdemeren rijden. (Dammerweg, Kortenhoefsedijk, Oud Loosdrechtsedijk)

Oppad en voetbalkooi


De heer Meijer.

Er was één burgerinspreker, de heer Meijer uit Loosdrecht, aanwonende aan het Oppad in Oud Loosdrecht. Vanaf begin dit jaar voeren bewoners en wethouder Lia Moote strijd over de renovatie van het trapveldje en de aanleg van een voetbalkooi. De wethouder wil dat (voor de jeugd), de bewoners willen het trapveldje houden zoals het is. Het leek erop dat er overeenstemming tussen de bewoners en de gemeente was bereikt.

De heer Meijer maakte korte metten met die gedachte. Hij beklaagde zich erover dat er geen overleg was geweest. dat de bewoners murw waren en dat discussie met de gemeente onmogelijk was gebleken. Om 55.0000 euro uit te geven aan een voetbalkooi, terwijl de bibliotheek moet sluiten, vond hij onzinnig. In brieven vanaf 2002 werden toezeggingen gedaan door de gemeente, aldus Meijer, die nooit werden nagekomen. "Gebakken lucht" : was zijn kwalificatie voor beloften van de gemeente.

De raad had goed geluisterd en wilde hier meer van weten. Dus kwam van diverse kanten het voorstel om er in de commissie verder over te spreken. Wethouder Lia Moote was stomverbaasd. Zij zei dat er compromissen waren gesloten, dat er goed geluisterd was en dat er bezwaren waren geweest die ingetrokken waren. Het mocht niet baten. In de commissie Bestuur en Middelen komt de kwestie donderdag terug.

Lees ook:

30012009 Geen overleg trapveld
31012009 Begrip voor protest Trapveld
27022009 Raad in een Notendop
12032009 Oppad: Tegels of Asfalt
27032009 Inspreken en 1 april
24042009 Kort Wijdemeers
20052009 Toch geen Voetbalkooi?

Vragenhalfuur

Ruud Buijs (BAW) stelde vragen over de Tweede Heul en het kantelbord. Hij dacht dat de situatie nog zou verbeteren. Wethouder Betske van Henten stelde hem teleur. "De Heulbrug ligt er zoals hij er ligt. Hij blijft zo. Het wordt een dertig kilometer zone. En! In de Giro zal hier de Wijdemeerse bergetappe verreden worden." Ruud Buijs had ook vragen aan wethouder Nelleke Schenkkan over Eikenrode. Hij stelde dat er punten in het dossier Eikenrode zijn die niet kloppen, waarna hij direct zijn mond hield. In beslotenheid zal er verder over gesproken worden.

Jaap van Waveren (DBL) verraste zichzelf toen hij wethouder Betske van Henten een compliment maakte voor de snelheid waarmee de renovatie van de Herenweg in Breukeleveen wordt aangepakt.

De Spot

Het college stelde voor om wijkcentrum De Spot in Nederhorst den Berg op te knappen en te verbouwen voor een bedrag van € 897.000. Dat voorstel werd door alle partijen met veel vreugde begroet. Wel werden er wat zorgen geuit over het beheer van het wijkcentrum op langere termijn. Die wogen echter licht vergeleken bij het feit dat de raad blij is met het voorstel. Wethouder Lia Moote bedankte de raad uitbundig voor medewerking aan dit plan dat volgens haar van levensbelang is voor de leefbaarheid in Nederhorst.

Maxi-maatje

Iniatiefvoorstellen zijn zeldzaam in de raad. Gisteren werd er één behandeld. Het ging om een voorstel van de VVD om een gemeentelijke onderscheiding (lintje) voor kinderen en jongeren tot 18 jaar in te stellen met de naam Maxi-maatje. Eerder was er wat kritiek op het voorstel, maar gisteren in de raad vond iedereen het een leuk initiatief en werd het voorstel unaniem aangenomen.

bron
WWK
foto
Douwe v, Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
13 gr.
windkr. 2