WIJDEMEERSE WEBKRANT
Knallende Ruzie
Wijdemeren, vr 24 september 2009

Fractievoorzitter Theo Reijn beschuldigde de indieners van een motie over contracten met de familie Van der Wurf van belangenverstreng-eling.

De eerste raad van waarnemend burgemeester Karen Heerschop eindigde, overigens volledig buiten haar schuld, gisteravond in hoog oplopende ruzie tussen fractievoorzitter Theo Reijn, wethouder Gerard Abrahamse enerzijds en de fractievoorzitters van DBL, DBW en HKA anderzijds. De aanleiding was een motie die deze drie partijen indienden over de afhandeling van de contracten met de familie Vander Wurf betreffende het Dorpscentrum Loosdrecht.

Motie

Jaap van Waveren (DBL) diende de motie in. Hij betoogde dat er indertijd een overeenkomst met fouten was afgesloten met Van der Wurf, waarvoor hij toendertijd het college waarschuwde. Onlangs werd aan Van der Wurf door het college voorgesteld om die overeenkomst open te breken, omdat er fouten in zouden zitten. Tevens zou het college nieuwe voorwaarden aan Van der Wurf stellen die nadelig voor hem zijn. In de motie werd het college opgeroepen om een eind te maken aan deze slepende kwestie, de fouten te herstellen en geen nieuwe voorwaarden te stellen.

Theo Reijn (CDA) vroeg direct om schorsing. Na koortsachtig overleg op tal van plekken in het gemeentehuis werd de vergadering na een kwartier hervat. Reijn opende met een ultrakorte maar hevige frontale aanval op de indieners van de motie. Het enige wat hij zei was: "Voorzitter, kunt u uitzoeken wat de juridische mogelijkheden zijn voor persoonlijke belangenverstrengeling door een raadslid?"

Belangenverstrengeling

Belangenverstrengeling is ongeveer het ergste waarvan een politicus beschuldigd kan worden. Als de beschuldiging dan ook nog persoonlijke belangenverstrengeling is, dan zijn de rapen gaar. In dat geval moet de beschuldiging spijkerhard zijn.

Achter de zin van Theo Reijn dan ook ging een wereld schuil die direct werd opgepikt door René Voigt (DBW). "Ik neem aan dat u mij bedoelt? Er is hier geen enkele sprake van belangenverstrengeling. Wij komen op voor de belangen van een burger die in de verdrukking is gekomen door dit college." Ook Jaap van Waveren (DBL) en Hilbrand Korver (HKA) sloten zich aan bij het standpunt van Voigt.

Onderhandeling

Wethouder Gerard Abrahamse, die altijd onderkoeld en vriendelijk reageert, had de grootste moeite om zijn kwaadheid op de indieners van de motie te onderdrukken. "Ik ben ernstig teleurgesteld in u meneer Van Waveren. Wij zitten midden in de onderhandeling met Van der Wurf. De motie is niet handig." Van Waveren: "Er zijn geen onderhandelingen. U zet Van der Wurf onder druk om zijn handtekening te zetten." Joep Frijdal (VVD): "Meneer van Waveren, u weet toch net als ik dat Van der Wurf het probleem wás?"

Er volgden daarop wat knetterende woordenwisselingen tussen de beide kampen. Edwin Bult (GL) trachtte op zalvende toon de zaak te kalmeren, hetgeen echter nauwelijks lukte.

Het debat eindigde in een stemming. Van de coalitie was het Ruud Buijs (VVD) die voor de motie stemde, die daarmee met 12 tegen 7 verworpen werd.

Dossier Dorpscentrum Loosdrecht

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
18 gr.
windkr. 2