In de raad van gisteren werd besloten over een krediet voor het inrichten van een trapveldje met een voetbalkooi aan het Oppad in Loosdrecht.
Aan het Oppad in Oud-Loosdrecht ligt een trapveldje. Dat veldje is na regenval erg drassig en daardoor vaak vrijwel onbruikbaar. De jeugd heeft al in 2007 gevraagd of daar verbetering in zou kunnen komen, omdat er in Oud-Loosdrecht weinig voor ze is. Er lag een voorstel van het college voor om het veld te verharden en te voorzien van een hekwerk en een doel voor € 55.000.
Geen overleg
Tijdens de inspraak voor burgers hield de omwonende Mevrouw Van der Meer een vlammend betoog tegen de herinrichting van het trapveld. Zij betoogde dat de omwonenden overvallen zijn door de plannen. Zij hebben geen voorafgaande informatie van de gemeente gehad en zijn niet betrokken bij de ontwikkeling van de plannen. Bovendien wonen er in de buurt alleen maar kleine kinderen volgens haar, die niets aan het trapveld hebben.
Altijd protest
Wethouder Lia Moote slaakte een diepe zucht toen zij begon met de verdediging van het voorstel. "Als ik iets voor de jeugd wil doen is er altijd protest. Niemand wil jeugd in zijn achtertuin." Het is in 2007 beloofd en daarom willen wij het trapveld verbeteren en met een voetbalkooi inrichten. Er moet iets komen voor de jeugd, aldus Moote. Zij kondigde aan nog te gaan praten met de buurt.
Het CDA en de PvdA steunden het voorstel onvoorwaardelijk. "Blij" CDA en "Lang gekosterde wens" (PvdA) waren de woorden van die partijen. De éénmansfractie van GL steunde het voorstel zonder toelichting. Ok de VVD sloot zich bij die mening aan. Al had de VVD wel wat vraagtekens bij de informaievoorzieing aan de omwonenden. "Wij dachten dat er al overleg was geweest." :aldus Michiel van Balen.
Weerstand vanwege gebrek aan overleg
Ria Hennis (DBW) dacht ook dat er al overleg was geweest met de omwonenden. Nu bleek dat dat er niet was geweest, stelde zij voor om het besluit een maand aan te houden om alsnog te kunnen overleggen met de buurt. Miep van Hattem (DBL) sloot zich hierbij aan. Bovendien verbaasde zij zich over het verschil in het voorstel dat in de commissie besproken was, waarin het werk in eigen beheer zou worden uitgevoerd, terwijl nu uitbesteding wordt voorgesteld. Ook vroeg zij hoeveel jongeren nu eigenlijk dit trapveldje willen. Hilbrand Korver, de éénmansfractie van HKA, ging nog dieper op de inhoud van het voorstel in. De uitbesteding, die eerder niet ter sprake was, verbaasde hem. Bovendien vond hij dat de buurt niet goed geïnformeerd is. Overleg nadat het voorstel is aangenomen noemde hij "mosterd na de maaltijd". Tenslotte dacht hij dat de provincie niet akkoord zal gaan met het aanleggen van verharding in dat gebied.
Meteen overleggen
Wethouder Lia Moote gaf aan dat er een lijst van jeugd tussen de 10 en 20 in de buurt is gemaakt, die voldoende lang is om het trapveld te rechtvaardigen. Alleen het trapveld verbeteren is volgens haar onbegonnen werk, omdat de drassigheid direct zal terukomen. Goedkeuring van de provincie is volgens haar geen enkel probleem. Zij zegde toe direct na het aannemen van het voorstel in overleg te gaan met de buurt.
Aangenomen
Na een korte tweede termijn waarin DBW, DBL en HKA (en de VVD een beetje) nogmaals kritiek hadden op de volgorde (eerst een besluit en dan pas overleg met de buurt) werd er gestemd. DBW, DBL en HKA stemden tegen. De coalitie voor. Het voorstel werd met 13 tegen 6 aangenomen.
|