Cultuurverschillen. Rekkelijken en preciezen die debatteren over een gezamenlijke gedragscode. Dat kan ontploffen en vuurwerk opleveren.
Het college onder aanvoering van waarnemend burgemeester Karen Heerschop schreef een brief aan de raad. In die brief wordt de raad gewezen op (zegt de één), c.q. gekapitteld over (zegt de ander) ongewenst gedrag van raadsleden. Ongewenst in die zin dat raadsleden over de schreef zouden (kunnen) gaan in hun enthousiasme om burgers met raad en daad bij te staan of andere activiteiten ontplooien die niet passen bij het raadslidmaatschap en de integriteit die bij die functie horen. In de brief werden twee voorbeelden (de SV 's-Graveland en de Dobber) genoemd waarvan het college vond dat raadsleden daar in de fout waren gegaan.
V.l.n.r. de wethouders Lia Moote (PvdA), Nelleke Schenkkan (GL), Betske van Henten (CDA) en Gerard Abrahamse (VVD).
In de krant gaf Karen Heerschop een toelichting op die brief. Daarin stelde zij dat de politiek in Wijdemeren volwassen moet worden (professioneel). Er moet afscheid genomen worden van oude dorpspolitiek (cultuur). Dat werd niet door iedereen in dank afgenomen.
Forse verschillen
In het debat over de brief van het college kwamen forse verschillen van inzicht en visie op de problematiek boven drijven.
- Partijen die meenden dat de inhoud van de brief niet op hen sloeg en het dus prima vonden dat de brief geschreven was. (CDA, VVD en GL)
- Partijen die het principiëel volstrekt onjuist vonden dat het college de raad "controleert" dan wel de les leest, omdat daarmee de rollen omgedraaid worden. (PvdA en DBL) De PvdA schreef daar ook een brief over aan het college.
- Partijen die de brief in combinatie met het interview beschouwden als nestbevuiling door het college, c.q. een waarnemend burgemeester. (DBW)
- Partijen die vonden dat de brief hen in hun raadswerk belemmerde. (HKA en BAW).
Enkele citaten
Kees Bosdijk (PvdA): "In de brief wordt achter alle raadsleden een vraagteken gezet. Dat leidt tot ergernis. Het noemen van de dossiers is glad ijs, omdat het college boter op het hoofd heeft in die dossiers. Het is een uitglijer van het college waarvoor excuses moeten worden aangeboden."
Jaap van Waveren (DBL): "Met de heer Reijn ben ik weer vrienden. Met de heer Abrahamse niet. Hij is een passant. Als passanten zich niet weten te gedragen, dan moeten ze snel weer vertrekken. Het college is gast in onze raad. Die gast kent zijn plaats niet meer. De inhoud van de brief is verontrustend. Hij leidt er toe dat dingen onder de pet gehouden worden."
René Voigt (DBW): "Wij zijn erg boos. Hoe durft een waarnemer zo'n oordeel te vellen over de Wijdemeerse politiek? Of, hoe onhandig is zij om zich voor het collegekarretje te laten spannen? Zij stelt in de krant dat het hier een rommeltje is. De werkelijkheid is dat er nooit grenzen worden overschreden. Het college heeft moeite met kritische raadsleden. Het college moet man en paard noemen, of de uitspraken in de krant en de brief terugnemen en excuses aanbieden."
Joep Frijdal (VVD): "Het staat het college altijd vrij om ongevraagde adviezen aan de raad te geven. Als er beschuldigingen zouden zijn, dan moeten die bewezen worden. Er is niks mis met enthousiaste raadsleden. Ik heb geen vraagtekens gezien bij geen enkel raadslid."
Theo Reijn (CDA): "Ik ben de aanleiding van dit debat. Ik heb de brief goed gelezen. Anderen nemen de brief veel te zwaar. Het is een duidelijke brief, een prima brief waarop de reacties overspannen zijn."
Geen onderzoek
Burgemeester Karen Heerschop:
Geen onderzoek, geen grens overschreden.
Burgemeester Karen Heerschop: "De motie van DBL was de aanleiding voor de brief. Er is geen onderzoek gedaan. Er is door niemand een grens overschreden. Wel bevonden raadsleden zich op glad ijs. De brief was bedoeld om te wijzen op de rolverdeling tussen raad en college. Wij worden nog steeds geconfronteerd met de gevolgen van oude dorpspolitiek, onderling geregel. U moet de brief positief opvatten. Als u zegt dat het college boter op het hoofd heeft, dan kon u dat iedere raad aan de kaak stellen. Dat deed u niet."
De spanning in de raadszaal steeg naar grote hoogte, omdat de standpunten zich verhardden en verhardden.
Zooitje
In de tweede termijn citeerde René Voigt (DBW) uit het interview in de G&E. "U zegt dat de politiek hier volwassen moet worden. Daarmee zegt u dat de politiek nu onvolwassen is, dat het oude dorpspolitiek is. Daarmee bevestigt u het beeld dat de borreltafel van de politiek heeft. Dat het een zooitje is. Het is geen zooitje. Ik wil dat u de term volwassen politiek terugneemt."
Burgemeester Heerschop: "De term volwassen politiek moet u positief opvatten. Het is geen diskwalificatie."
Schorsing
Volkomen onverwacht vroeg Edwin Bult (GL) midden in een zin van René Voigt (DBW) een schorsing aan. Dat leek zeer verstandig, want het debat kreeg het karakter van twee treinen die naar elkaar toe denderden, zonder dat één van beiden plannen had om uit te wijken. Na de schorsing was de spanning grotendeels verdwenen.
Edwin Bult (GL): "Wilt u de term volwassen politiek terugnemen s.v.p."
Burgemeester Heerschop: "Het is geen diskwalificatie. Ik neem de term terug, maar de brief blijft staan."
Afsluitend werd besloten om een dag cursus integriteit te volgen van de VNG, iets waar de fractie van DBW veklaarde geen behoefte aan te hebben. |