De SV 's-Graveland krijgt niet wat ze wil. De raad ging akkoord met een sobere kleedruimte die aan de minimumeisen voldoet. Meer mag, maar dan moet de SV betalen.
Het debat over de kleedruimte van de SV 's-Graveland wred geopend door Koen Janmaat, die namens de SV 's-Graveland insprak. Hij keek terug op het afgelopen jaar en constateerde dat alle besprekingen over een Programma van Eisen (PvE) tussen de gemeente en de SV vergeefs waren geweest. Wat er ook allemaal gewisseld werd, het bedrag van 250.000 euro voor een semi-permanente behuizing, te leveren door de firma Jan Snel, kwam steeds terug.
Verbitterd stelde hij vast dat alle gepraat er uiteindelijk toe leidde dat wat op 3 april nog gepresenteerd was als een semi-permanente behuizing, in afwachting van een definitief gebouw, nu weer werd voorgesteld. Dit keer echter als permanent gebouw dat de komende 20-30 jaar mee zal gaan. Wel werd intussen het bedrag voor het gebouw naar boven bijgesteld naar 3 ton voor het gebouw en 30.000 euro voor de sloop van het oude gebouw. Hij verwees het voorstel van het college met het gebouw van Jan Snel dan ook naar de prullenbak, omdat het niet aan het PvE voldoet en omdat het technisch inferieur is aan een permanent gebouw. Dreigement SV Loosdrecht
Om de discussie nog veel ingewikkelder te maken had de SV Loosdrecht naar aanleiding van de SV 's-Graveland/kleedkamer discussie een brief naar het college gestuurd. Daarin werd erop gewezen dat Loosdrecht per jaar 10.000 euro minder krijgt dan 's-Graveland en Nederhorst den Berg. De brief eindigt met het dreigement dat, als de raad zou besluiten om de SV 's-Graveland een kleedruimte te geven van meer dan 300.000 euro uit gemeenschapsgeld, de SV Loosdrecht zich zal beroepen op het gelijkheidsbeginsel en een tweede kunstgrasveld zal eisen voor een bedrag van 350.000 euro.
Twee keuzen
In het debat lagen twee keuzen voor. Of de SV 's-Graveland krijgt een "Jan Snel" gebouw ter waarde van 300.000 euro en betaalt jaarlijks 7.500 euro huur (optie 1), of de SV 's-Graveland krijgt 300.000 euro bijdrage aan de bouw van een permanent gebouw en een gemeentegarantie voor het afsluiten van een lening van nog eens 145.000 euro om zelf een gebouw neer te kunnen zetten (optie 2). In dat geval betaalt de SV ook 7.500 euro per jaar aan de gemeente voor het gebruik van de grond. Bovendien moet de SV uiteraard zelf zorgen voor rente en aflossing op de lening die ergens afgesloten moet worden.
Wethouder Wim Lorjé sprak namens het college uit dat er van die kant een voorkeur bestaat voor optie 2.
De meeste partijen spraken zich ook uit voor optie 2. Daarbij werden her en der verwijten gemaakt aan de SV omdat er geen concrete plannen zouden zijn. GL vond niet meer dat mensen maar moeten gaan wandelen en fietsen. Hilbrand Korver van die partij zei dat de SV het mooier wil dan strikt genomen noodzakelijk, maar dat dat alleen kan als gekozen wordt voor optie 2.
Duurzaamheid? René Voigt (DBW) was de enige die vond dat er een degelijk permanent gebouw geplaatst moet worden, volledig betaald door de gemeente. Hij had grote twijfels over de duurzaamheid van het gebouw dat het college op het oog heeft. Zeker nadat hij op de website van Jan Snel had gekeken en daar behuizingen aantrof die circa vijf jaar mee gaan met holle gipswanden. En passant wist hij te melden dat het voorstel van het college, dat per email aan de raadsleden was gestuurd, bij een aantal in de spambox was beland. Zijns inziens terecht.
Geldsmijterij Voor Kees Bosdijk (PvdA) waren de uitspraken van Voigt aanleiding om hem "populistische geldsmijterij" te verwijten. "Terwijl u anders juist altijd zo op de penning bent." Bosdijk stelde als eis dat aan alle KNVB-NOC-NSF eisen voldaan moet worden. Ook Betske van Henten (CDA) stelde die eis. Zij wilde zich niet mengen in de aard van het gebouw dat geplaatst wordt. Wel drong zij er sterk op aan om haast te maken met de harmonisatie, zoals door de SV Loosdrecht bepleit, en die ook in dit geval al mee te wegen.
Garantie? Garantie! Nadat wethouder Wim Lorjé op alle vragen antwoord had gegeven onstpon zich een tweegesprekje tussen René Voigt en wethouder Wim Lorjé dat aan de vergetelheid ontrukt moet worden. Lorjé had zojuist verklaard dat het "Jan Snel" gebouw aan alle bouwschriften voldoet en aan alle (minimum) KNVB/NOC-NSF eisen. Bovendien zal het gebouw 20 tot 30 jaar bruikbaar zijn. En er zullen geen holle gipswanden in de kleedkamers zijn. (Wel in de betegelde doucheruimten.)
Voigt: "U geeft de garantie dat het gebouw aan alle eisen voldoet?"
Lorjé (na enig nadenken): "Ik geef die garantie."
Voigt: "Waarop baseert u dat?"
Lorjé: "Op mijn adviseurs."
Voigt: "Daar bent u verantwoordelijk voor."
Lorjé: "Dat klopt."
Schorsing
Na een korte schorsing, waarin de coalitiepartners overleg pleegden, kwam Kees Bosdijk namens alle coalitiepartijen met een kleine aanpassing op het voorstel. Het jaarlijkse bedrag van 7.500 euro werd uit het voorstel gehaald en vervangen door "een adequate vergoeding". Daarmee kon de wethouder leven. Het voorstel werd aangenomen met de stemmen van DBW en PvdA raadslid Ben Steenvoorden tegen.
Met dit raadsvoostel in de hand zal de wethouder de onderhandelingen met de SV 's-Graveland heropenen om de beide opties aan hen voor te leggen en te komen tot een vervolg. Gezien de voorgeschiedenis zal dat niet eenvoudig zijn. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Dossier SV 's-Graveland
11012000 Renovatie SV 's-Graveland
25042002 Raad 25 april
28052002 S.V. 's-Graveland nog niet in raad
29052002 Legionella bij SV?
26102003 SV Loosdrecht Boos
02022005 Interview Wim Neef
11102006 ING betaalt voor PLutoterrein
02022007 Putter over Voetballeed
19022007 Correctie op SV 's-Graveland
16062007 Kunstgras en Kleedruimte
26072002 SV: Oude kleedruimte
03072007 Kunstgras en Kleedkamer
12122007 Politiek laat SV links liggen
14122007 Sobere Kleedruimte
|